Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 19:46

Απάντηση "Ενεργών Πολιτών Γαργαλιάνων" σε Κατσίβελα για διαχείριση απορριμμάτων

Γράφτηκε από την

Στην εφημερίδα «Ελευθερία» της 22/04/2015 δημοσιεύτηκε άρθρο του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσιβέλα, σχετικά με την διαχείριση  που προτίθεται να δρομολογήσει για τα απορρίμματα του δήμου. Το όλο κείμενο είναι συνέχεια του παιδαριώδους περιεχομένου της υποτιθέμενης ενημέρωσης, την οποία αποπειράθηκε να κάνει στους πολίτες στην βιβλιοθήκη των Γαργαλιάνων στις 6-4-2015 εν μέσω έντονων αντιδράσεων.

Ο δήμαρχος συνεχίζει στην ίδια λογική να μας εξηγεί το αυτονόητο, δηλαδή το πόσο κακό πράγμα είναι οι χωματερές και να καταλογίζει ευθύνες στην προηγούμενη αυτοδιοικητική αρχή, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ολόκληρη σχεδόν η δημοτική ομάδα της προηγούμενης διοίκησης του δήμου βρίσκεται στον συνδυασμό του και διοικεί και σήμερα το δήμο μας. Ομως πέραν της ευθύνης των δημοτικών συμβούλων που μετέχουν στην σημερινή δημοτική πλειοψηφία, ο ίδιος προσωπικά ο δήμαρχος έχει επιδείξει μέχρι τώρα,  τέλεια απραξία στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την ημερομηνία ανάληψης της ηγεσίας του δήμου μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ούτε μια δράση την οποία ο ίδιος να έχει πραγματοποιήσει ή έστω προγραμματίσει, η οποία να αποσκοπεί στην μόνη ανεκτή για το περιβάλλον και την οικονομία λύση, που είναι η ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. Ειδικότερα δε, από τον Νοέμβριο του 2014 που το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση (στην πραγματικότητα επανέλαβε την απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής) περί ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι σήμερα, το μόνο που έκανε ο δήμαρχος είναι να μας ανακοινώσει ότι προτίθεται να χωροθετήσει σκουπιδοεργοστάσιο στον πλέον ακατάλληλο χώρο του δήμου μας, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων των συμπολιτών μας. Η απόφαση  αυτή πέραν της αστοχίας της (χωρίς μελέτη, κατά παράβαση της λογικής και της νομοθεσίας) πρέπει να τονίσουμε ότι έχει ληφθεί κατά τρόπο αυταρχικό δίχως συζήτηση και συναίνεση του τοπικού συμβουλίου, το οποίο η διοικούσα τον δήμο παράταξη, ούτε ρώτησε πριν λάβει την σχετική απόφαση χωροθέτησης, αλλά και εν συνεχεία αρνείται να συγκαλέσει, παρά το ότι υπάρχει γραπτό αίτημα και από τους δύο συμβούλους της αντιπολίτευσης από τις 10-4-2015, για έκτακτη σύγκληση.

Η ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύεται ο δήμος είναι πολύ λυπηρή. 

Λοιπόν, όσο ο δήμαρχος της πόλης μας εμμένει στην επανάληψη «του τίποτε» και της κενολογίας και εμείς θα επιμένουμε στα καυτά ερωτήματα που μας απασχολούν και θα συνεχίσουμε να τον ρωτάμε:

1.Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα στον τομέα της ανακύκλωσης; Ούτε μια ομιλία, ούτε μια εκδήλωση, δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε ένα έντυπο για να ενημερώσει τους πολίτες για την ανάγκη της μείωσης του όγκου των σκουπιδιών και για την ανάγκη ανακύκλωσης; Πόσο θα κόστιζε η αγορά ή κατασκευή συνοικιακών κομποστοποιητών, η ενημέρωση των πολιτών για οικιακή κομποστοποίηση στα σπίτια μας, η δρομολόγηση προμήθειας οικιακών κάδων κομποστοποίησης; Γνωρίζει ότι αν καταφέρναμε να πετύχουμε την οικιακή ή συνοικιακή κομποστοποίηση, θα είχαμε μείωση των απορριμμάτων κατά 50%; 

Η απάντηση ότι δεν έχει κονδύλια, έχει τον αντίλογο ότι, δεν είναι δυνατόν να επικαλείται έλλειψη πόρων για ανακύκλωση αλλά ύπαρξη πόρων για το σκουπιδοεργοστάσιο, του οποίου το κόστος (με το δεδομένο ότι αναγκαστικά θα θέλει εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού) θα ανέλθει πάνω από 10.000.000€ και μάλιστα, όπως λέει για μια  προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. 

2. Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής, το οποίο θέλει να κατασκευάσει θα είναι κατακάθαρο, γιατί, δήθεν, κάθε εβδομάδα θα απομακρύνεται το υπόλειμμα, όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα  ΧΥΤΥ στην Πελοπόννησο; Η μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Πελοποννήσου (ακούστηκε για μεταφορά στην Μακεδονία) είναι εντελώς παρανοϊκή γιατί είναι προφανές ότι αφ' ενός μεν θα  κοστίζει υπερβολικά, αφ ετέρου δε δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα υπάρχει διαθέσιμος ΧΥΤΥ. Επομένως δεν είναι βάσιμος ο φόβος που εκδηλώνουμε ότι τελικά στην θέση του σκουπιδοεργοστάσιου θα δημιουργηθεί μια νέα χωματερή που θα συγκεντρώνει τα σκουπίδια όλου του δήμου; 

3. Ρωτάμε τι εργοστάσιο θέλει να φτιάξει: Γνωρίζει τις διαστάσεις του και την δυναμικότητα του; Προφανώς και δεν έχει μπει στον κόπο να  προσδιορίσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εργοστασίου γιατί, αν τα είχε θα μας τα ανακοίνωνε. Δηλαδή για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προχειρότητας, επιθυμεί να προχωρήσει σε περιβαλλοντική μελέτη χωροθέτησης έργου δίχως να έχει προσδιορίσει το είδος του έργου που θα κατασκευάσει κατά μέγεθος και δυναμικότητα.

4. Ρωτάμε γιατί εμμένει στο λάθος ότι δήθεν από το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής θα παράγεται κομπόστ για τους αγρότες μας,  όταν είναι κοινώς αποδεκτό ότι το παραγόμενο κομπόστ από μηχανική διαλογή σύμμικτου σκουπιδιού είναι ποιοτικά υποβαθμισμένο και δεν μπορεί να διατεθεί στην γεωργική παραγωγή; 

5. Ρωτάμε να μας απαντήσει ευθέως αν εμμένει στο λάθος της επιλογής, του συγκεκριμένου χώρου (λατομείο Αλέρτα-Βούλη) ή πείσθηκε ότι είναι χώρος ακατάλληλος; Οι διαρροές πληροφοριών, οι οποίες έντεχνα καλλιεργείται ότι προέρχονται από τον ίδιο, με περιεχόμενο καθησυχαστικό και διαβεβαιώσεις ότι έχει εγκαταλειφθεί η άνω θέση, είναι μέθοδοι που αποπνέουν βυζαντινή καμαρίλα και δεν ταιριάζουν σε κανένα μοντέλο δημοκρατικής άσκησης εξουσίας, αφού δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, έλλειψη διαφάνειας και άρνηση  ανάληψης ευθυνών δηλαδή υπονομεύουν τις βασικές αξίες της δημοκρατικής διακυβέρνησης ενός τόπου.

Εμείς οι "Ενεργοί Πολίτες" δηλώνουμε στον δήμαρχο της πόλης μας και προς όλους τους συμπολίτες μας ότι δεν επιθυμούμε μια στείρα αντιπαράθεση. Αντιπαρερχόμαστε τις προσωπικές επιθέσεις, που ο ίδιος  περιλαμβάνει στη δημοσίευσή του και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο και με εθελοντική εργασία, εφόσον ο δήμος μας προσανατολιστεί σε οποιοδήποτε σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, με σκοπό την μείωση της ποσότητας των παραγομένων απορριμμάτων. Η ολιγωρία  του να δρομολογήσει ένα πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά το υπόλειμμα προς επεξεργασία και η εμμονή του σε εσφαλμένες επιλογές, σχετικά με το είδος του εργοστασίου το οποίο επιθυμεί να κατασκευάσει και με την χωροθέτηση αυτού, θα φέρουν πολύ σύντομα την Τριφυλία στην κατάσταση του Πύργου και της Τρίπολης.