Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 14:23

Οδηγίες ασφάλειας και αγοράς πυροτεχνημάτων

Γράφτηκε από την
Οδηγίες ασφάλειας και αγοράς πυροτεχνημάτων

Τα πυροτεχνήματα είναι ένας τρόπος για να ομορφύνουμε  στιγμές που θέλουμε να θυμόμαστε. Μπορούν να προσφέρουν οικογενειακή ψυχαγωγία αρκεί να χρησιμοποιούνται από ενήλικες σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.
Για να διασφαλισθεί η ασφάλεια τόσο του κοινού όσο και του προσώπου που πυροδοτεί τα πυροτεχνήματα σας συνιστούμε να τηρείτε τα ακόλουθα μέτρα κατά τη διάρκεια της καύσης των πυροτεχνημάτων σας.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ

- Να προμηθεύεστε πυροτεχνήματα μόνο από εξειδικευμένα & νόμιμα καταστήματα πώλησης πυροτεχνημάτων. Ποτέ μην εμπιστεύεστε καταστήματα ή ανθρώπους ή "μεσάζοντες" που δεν έχουν άδεια εμπορίας πυροτεχνημάτων, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων τα πυροτεχνήματα είναι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα του καταναλωτή. Και το αποτέλεσμα μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις!!!
- Τα πυροτεχνήματα που πωλούνται από τα καταστήματα που διαθέτουν τις απαραίτητες από το νόμο άδειες είναι πυροτεχνήματα λιανικής πώλησης και ανήκουν στις κατηγορίες 1, 2 & 3. Πωλούνται ελεύθερα, αφού είναι ελεγμένα και εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές και μπορείτε να τα προμηθεύεστε και να τα απολαμβάνετε όλο το χρόνο. Η ρίψη των πυροτεχνημάτων αυτών των κατηγοριών δεν απαιτούν καμία έκδοση άδειας για τη χρησιμοποίηση τους.
- Τα πυροτεχνήματα που ανήκουν στην κατηγορία 4 (βόμβες) είναι μόνο για επαγγελματική χρήση και για τη ρίψη τους χρειάζεται η έκδοση της απαιτούμενης άδειας από τις αρμόδιες αρχές. Αυτή η κατηγορία πυροτεχνημάτων χρησιμοποιείται μόνο για εκδηλώσεις των Δήμων & Εθνικές Εορτές.
- Ζητήστε από τα νόμιμα καταστήματα που θα προμηθευτείτε τα πυροτεχνήματα σας να δείτε βίντεο. Έτσι θα διαμορφώσετε ο ίδιος άποψη για τα σχέδια, τα χρώματα και τα ανοίγματα των πυροτεχνημάτων που θα αγοράσετε. Η περιγραφή του τύπου πηγαίνει ψηλά και ανοίγει εντυπωσιακά σε διάφορα σχέδια, δεν είναι επιχείρημα που πρέπει να σας πείσει για την αγορά του! Τα κριτήρια του καθενός μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ από τις δικές σας επιλογές.
- Μην προμηθεύεστε από πουθενά και από κανέναν γουρούνες, μινέρβεςκαι κάθε είδους παράνομες κροτίδες, ακόμα κι αν αυτός είναι γνωστός ή φίλος σας. Είναι άκρως επικίνδυνες και η χρησιμοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, πολλές φορές και θάνατο!!!
- Τα πυροτεχνήματα πρέπει να τα χειρίζονται μόνο ενήλικες. Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν ή να χειρίζονται οποιοδήποτε πυροτέχνημα. Ακόμα και τα λεγόμενα παιδικά πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενήλικα.
-  Η χρησιμοποίηση των πυροτεχνημάτων γίνεται πάντοτε μακριά από ανθρώπους, κατοικίδια, σπίτια, καλώδια, δάση, ξερά χόρτα και γενικά μέρη όπου υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς .
- Τοποθετείστε τα πυροτεχνήματα σε σκληρή, επίπεδη και σταθερή επιφάνεια, όχι σε χόρτο ή χώμα και στερεώστε τα με αδρανή υλικά (τσιμεντόλιθο, τούβλα, πέτρες).
-  Μη χρησιμοποιείται πυροτεχνήματα αν είστε υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλης ουσίας.

-  ΜΗ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ.
- Βεβαιωθείτε ότι στο πυροτέχνημα αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του Υ.Β.Ε.Τ. το όνομα του κατασκευαστή ή εισαγωγέα και οι οδηγίες χρήσεως.
- Μην κρατάτε ποτέ πυροτεχνικά προϊόντα σε τσέπες, κυρίως εκείνα που ανάβουν με την τριβή, καθώς μπορούν να αυτό-αναφλεχθούν με την κίνηση του σώματος.
- Διατηρείτε τα προϊόντα σε σίγουρους τόπους – μέρη μακριά από φλόγες και πηγές θερμότητας. Η υγρασία πιθανόν θα διακινδύνευε την λειτουργία και την ασφάλεια.
-  Ανάβετε τα πυροτεχνήματα πάντα ένα-ένα, έχοντας την προσοχή σας στο να κρατάτε τα άλλα πυροτεχνήματα μακριά, προστατεύοντας τα έτσι από σπινθήρες. Έχετε έναν κουβά με νερό σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή πυρκαγιάς.
- Μην πλησιάζετε ποτέ το πρόσωπο σας στα πυροτεχνήματα και φροντίστε να μην έχετε κανένα μέλος του σώματος σας πάνω από τα πυροτεχνήματα.
-  Προεκτείνετε πάντα το χέρι σας όταν ανάβετε το φυτίλι, κρατώντας έτσι σε απόσταση το στήθος και το πρόσωπο σας. Συνιστάται η χρήση γυαλιών ασφαλείας στα άτομα που χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα.
- Σε περίπτωση αποτυχημένης ή μερικής λειτουργίας μην προσπαθήσετε να ξανανάψετε το πυροτέχνημα. Μην προσπαθήσετε να επιβεβαιώσετε την αίτια της ανεπιτυχούς λειτουργίας φέρνοντας το πρόσωπο σας (ή οποιοδήποτε μέρος του σώματος σας) πάνω από το πυροτέχνημα. Μην το κρατάτε στα χέρια σας. Αφήστε το να κρυώσει και στην συνέχεια βυθίστε το στο νερό για να καταστραφεί τελείως. Μην αφήνετε ποτέ σε οποιοδήποτε μέρος πυροτεχνήματα άκαυτα ή που δεν πυροδοτήθηκαν σωστά.
-  Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τα πυροτεχνήματα ως όπλα, μη τα στρέφετε ποτέ προς οποιοδήποτε πρόσωπο ή οποιαδήποτε περιουσία.



NEWSLETTER