Παρασκευή, 15 Μαϊος 2015 19:52

Ξεκινά αύριο στο Πάρκο η 4η Ανθοκομική Εκθεση Καλαμάτας

Τις πύλες της για 4η φορά ανοίγει η Ανθοκομική Εκθεση του Δήμου Καλαμάτας, αύριο Σάββατο 16 Μαΐου στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και θα διαρκέσει έως τις 24 του μήνα.

H 4η Ανθοκομική Εκθεση θα δώσει την ευκαιρία σε όσους την επισκεφθούν να δουν και να αγοράσουν λουλούδια και φυτά, να πάρουν πληροφορίες από ειδικούς επιστήμονες για την καλλιέργεια, να δουν από κοντά μηχανήματα και εργαλεία κήπου, αλλά και να λάβουν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας, στο πλαίσιο της Εκθεσης συμμετέχει με παράλληλη δράση με θέμα «Ιδιωτικές συλλογές – Νοσταλγία». Η δράση αυτή θα γίνει αύριο Σάββατο 16 Μαΐου και την Κυριακή 17 του μήνα, στο νότιο χώρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων. Εκεί θα παρουσιαστούν ιδιωτικές συλλογές με αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν με μεράκι, αγάπη και πάθος. 

Το πρόγραμμα της Εκθεσης έχει ως εξής

Αύριο Σάββατο 16 Μαΐου στις 8 μ.μ. έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια από το Δήμαρχο Καλαμάτας και συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονικής Καλαμάτας στο Αναψυκτήριο. Στις 9 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης κεραμικής με τίτλο «Ανθη φωτιάς//4-καλλιτεχνική κεραμική» του Εικαστικού Εργαστηρίου της «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, στο ίδιο σημείο. Τις απογευματινές ώρες της ίδιας μέρας θα έχει στηθεί έκθεση από τη Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας με τίτλο «24ωρο» στα βαγόνια δυτικά του Αναψυκτηρίου. 

Την Κυριακή 17 Μαΐου στις 8 μ.μ. ξεκινά συναυλία με θέμα «Ηχοι Μεσογείου» από την «Φάρις» στο πατινάζ με τους: Αντώνη Κουφουδάκη, Αλέξανδρο Αρτεμίσιο, Μαρία Κρασοπούλου. Τις απογευματινές ώρες θα είναι επισκέψιμη η έκθεση φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας «24ωρο» στα βαγόνια δυτικά του Αναψυκτηρίου. 

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 9 π.μ. αρχίζουν εργαστήρια κομποστοποίησης και δημιουργίας σποροφύτων από παραδοσιακές ποικιλίες (για τα σχολεία της πόλης) από το Re:Thinκ, στη λίμνη. Στις 9 π.μ. ξεκινά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές… χορεύουμε!», ανατολικά του Αναψυκτηρίου. Στις 7.30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί τουρνουά σκακιού από το ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο» στο Σκάκι. Στις 7 μ.μ. αρχίζει επίσης έκθεση φωτογραφίας ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου Μεσσηνίας από το Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας στα βαγόνια δυτικά του Αναψυκτηρίου.

Την Τρίτη 19 Μαΐου στις 9 π.μ. θα γίνουν εργαστήρια κομποστοποίησης από το Re:Think στη Λίμνη, όπως και πρόγραμμα για σχολεία από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές… χορεύουμε!» ανατολικά του Αναψυκτηρίου. Στις 8 μ.μ. θα κάνει ανοικτή πρόβα η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, στο Αναψυκτήριο.

Την Τετάρτη 20 Μαΐου στις 5.30 μ.μ. ξεκινά τουρνουά σκακιού από το ΚΕΘΕΑ στο Σκάκι και στις 8 μ.μ. χορευτική εκδήλωση από το Σύλλογο Χορού «Physical» στο Πατινάζ. Στις 6 μ.μ. έχει προγραμματιστεί εργαστήρι ορθής λειτουργίας και των εκεί κομποστοποιητών για τη βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου πρασίνου με τη χρήση του κομπόστ και επιτόπιες φυτεύσεις από τα μέλη του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης, και το Re:Think, στο Πατινάζ. Στις 7 μ.μ. αρχίζει φιλικός αγώνας μπάσκετ του «Ευκλή» με το 1ο Λύκειο Καλαμάτας στο γήπεδο μπάσκετ, Την ίδια ώρα ξεκινά η έκθεση φωτογραφίας ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου Μεσσηνίας από το Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας, στα βαγόνια δυτικά του Αναψυκτηρίου.

Την Πέμπτη 21 Μαΐου στις 6 μ.μ. θα ξεκινήσει εργαστήρι ορθής λειτουργίας και συντήρησης του εκεί κομποστοποιητή, δημιουργία σποροβόλων για τη βελτίωση του περιβάλλοντα φυσικού χώρου πρασίνου από τα μέλη του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης, από το Re:Think, στο γήπεδο μπάσκετ. Στις 8 μ.μ. θα γίνει εργαστήριο ανθοδετικής από την Αννα Κοστρίβα του ΤΕΙ Πελοποννήσου, βόρεια του Αναψυκτηρίου.

 Την Παρασκευή 22 Μαΐου στις 6 μ.μ. συνεχίζεται το Εργαστήριο ορθες λειτουργίας και συντήρησης των κομποστοποιητών από το Re:Think, στη Λίμνη. Την ίδια ώρα ξεκινά και η έκθεση φωτογραφίας μαθητών εν ώρα εργασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστηριακά Κέντρα, από την Ενωση Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΛΤΕΕ) Μεσσηνίας, βόρεια του Αναψυκτηρίου. Στις 7 μ.μ. θα αρχίσει το σεμινάριο σαπουνιού από το ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο» στο Σκάκι. Επίσης στις 7 μ.μ. θα συνεχιστεί η έκθεση φωτογραφίας ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου Μεσσηνίας από το Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας, στα βαγόνια δυτικά του Αναψυκτηρίου. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο δασάρχης Καλαμάτας Σπυρίδων Κατσίποδας με θέμα «Καθεστώς συλλογής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών», βόρεια του Αναψυκτηρίου. Στις 9 μ.μ. η μέρα κλείνει με μουσική γιορτή από το Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας στα βαγόνια δυτικά του Αναψυκτηρίου.

Το Σάββατο 23 Μαΐου στις 5.30 μ.μ. αρχίζει τουρνουά σκακιού από το ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο» στο Σκάκι και στις 6 μ.μ. έκθεση φωτογραφίας μαθητών εν ώρα εργασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστηριακά Κέντρα από την Ενωση Λειτουργών Τεχνικής και  

Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΛΤΕΕ), βόρεια του Αναψυκτηρίου. Στις 9 μ.μ,. τα παιδιά θα δουν Καραγκιόζη από τον Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο στο Πατινάζ, ενώ από τις 6 μ.μ. θα έχει αρχίσει παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού σε όλη την έκθεση από το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων, στο πατινάζ,

Την Κυριακή 24 Μαΐου στις 6 μ.μ. θα συγκεντρωθούν όλα τα τμήματα από το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων, στο πατινάζ. Από τις 6 μ.μ. θα είναι επισκέψιμη και η έκθεση φωτογραφίας μαθητών εν ώρα εργασίας στα Επαγγελματικά  Λύκεια και Εργαστηριακά Κέντρα από την Ενωση Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΛΤΕΕ) Μεσσηνίας βόρεια του αναψυκτηρίου. Στις 8 μ.μ. αρχίζει χορευτικό στο πατινάζ. Συμμετέχουν: Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Χορευτικός Σύλλογος «Λεύκιππος», Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης», Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

Κάθε μέρα θα υπάρχουν για τους επισκέπτες: έκθεση με ιδιωτικές συλλογές με τίτλο «Νοσταλγία», από τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας, βόρεια του Αναψυκτηρίου, μπαζάρ χειροποίητων δημιουργιών στον ευκάλυπτο, παρουσίαση της Λέσχης και των Μηχανών της «V-STROM Hellas Club» Παράρτημα Μεσσηνίας μπροστά στο Αναψυκτήριο, ζωγραφική για παιδιά και παιχνίδια από το ΚΕΘΕΑ στο Σκάκι, παρουσίαση δημιουργιών των μελών άτυπης γυναικείας ομάδας, με τίτλο «Στο τρένο» (στο Σκάκι). Τις πρωινές ώρες θα γίνεται παρουσίαση προγράμματος υδροπονίας από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας βόρεια του Αναψυκτηρίου, παιχνίδια περιβάλλοντος για τα σχολεία το πρωί και παιχνίδια για παιδιά τις απογευματινές ώρες, από το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων στο Πατινάζ. Στις 6 μ.μ. θα ξεκινά η έκθεση φωτογραφίας με δράσεις του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής», από τα τμήματα: πεζοπορικό, μπάσκετ, εκδρομικό και αγωνιστικής ποδηλασίας, μπροστά από το Αναψυκτήριο, καθώς και η έκθεση φωτογραφιών των μελών του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Φωτογραφίας» στο ίδιο σημείο. Από το απόγευμα έως το βράδυ θα υπάρχει περίπτερο από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), βόρεια του Αναψυκτηρίου. Στις 7 μ.μ. ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παράδεισος Καλαμάτας (ΠΑΚ) στο πατινάζ παρουσιάζει έκθεση του Λεό Μανιάτη «Ανθη καμένος Ταΰγετος», έκθεση εικαστικών Βασιλικής Τζαβάρα, φωτογραφικό υλικό για τις δραστηριότητες του Συλλόγου.

Τα εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια θα γίνουν από τους φορείς: Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών – Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα «Μεταφυτεύσεις αρωματικών φυτών», Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας με θέμα «Με τις αισθήσεις στη μαγεία των φυτών», Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα «Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές… χορεύουμε!», «Φάρις» Δήμου Καλαμάτας – Εικαστικός Τομέας, εργαστήρια με θέμα «Καλημέρα με λουλούδια», ΤΕΙ Πελοποννήσου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφή, με θέμα  «Τρόφιμα και διατροφή», 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας με θέμα «Παρουσίαση του συστήματος υδροπονίας στο σχολείο μας», 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων με θέμα «Παιχνίδια Περιβάλλοντος», RE:THINK με θέμα «Εργαστήρια κομποστοποίησης και δημιουργία σποροφύτων από παραδοσιακές ποικιλίες».