Σάββατο, 16 Απριλίου 2011 11:17

Συντονιστικό Πολιτικής προστασίας για πυρκαγιές: Νερό άμεσα στις δεξαμενές και μέτρα στις χωματερές

Γράφτηκε από την
Συντονιστικό Πολιτικής προστασίας για πυρκαγιές:  Νερό άμεσα στις δεξαμενές  και μέτρα στις χωματερές

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΜΑΖΙ  ME PZL ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 

 

Να ετοιμαστούν άμεσα οι δήμοι για την αντιπυρική περίοδο, γεμίζοντας όλες τις δεξαμενές, ενεργοποιώντας τα οχήματά τους και λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για τις χωματερές, τονίστηκε μεταξύ άλλων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στην Καλαμάτα, που έγινε παρουσία του περιφερειακού διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπυράρχου Κωνσταντίνου Δεσινιώτη. Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί η μεταστάθμευση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου και φέτος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη του διευθυντή Δασών Γιώργου Σωτηρόπουλου ότι η Δασική Υπηρεσία δεν έχει βενζίνη για κανένα αυτοκίνητο της υπηρεσίας και πως φέτος που έχουν χειριστή και μηχανήματα, δεν έχουν καύσιμα για τον καθαρισμό και τη διάνοιξη των αντιπυρικών ζωνών. Ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης δεσμεύτηκε να βάλει η Περιφερειακή Ενότητα τα καύσιμα των μηχανημάτων για τις αντιπυρικές ζώνες και συμφώνησε με το διευθυντή πως πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού το δάσος της Βασιλικής.

Αποφασίστηκε ακόμα να γίνει υπενθύμιση στη ΔΕΗ  για τη συντήρηση των δικτύων της, να ζητηθεί η επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού για τον καθαρισμό οικοπέδων και δρόμων, καθώς επίσης να δοθεί η δυνατότητα οδήγησης των μικρών πυροσβεστικών οχημάτων των δήμων και από εθελοντές που έχουν αντίστοιχο επαγγελματικό δίπλωμα.

Επισημάνθηκε ακόμα η ανάγκη να καθαριστεί ο δρόμος από τη Φανερωμένη προς τη Μονή Χρυσοκελλαριάς, καθώς δεν είναι δυνατή η διέλευση πυροσβεστικού οχήματος και να επισκευαστεί η δεξαμενή στο Καρυοβούνι.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Μανώλης Κοβάτσης ενημέρωσε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα συνεδριάσει ξανά το Συντονιστικό Οργανο για να αποφασίσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στα δάση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο κ. Δεσινιώτης ξεκαθάρισε πως: "Η οικονομική κατάσταση δε μας επιτρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτά που έχουμε κατά το καλύτερο δυνατό". Ζήτησε απ' όλους να συμβάλλουν και οι δήμοι να έχουν σε ετοιμότητα και ενεργοποιημένα τα οχήματά τους, σημειώνοντας πως "όσα περισσότερα αυτοκίνητα περιπολούν τόσο καλύτερα".

Ειδικά για τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα ο κ. Δεσινιώτης σχολίασε πως "γίνεται μεγάλος λόγος γι΄αυτά αλλά δεν αναλογιζόμαστε το κόστος τους", παρατηρώντας χαρακτηριστικά ειδικά για το ελικόπτερο πως "επεμβαίνει ο καθένας". Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως: "Δε μπορώ να έχω πυροσβέστες κάτω, ο κόσμος να μη βοηθάει και να ζητούν αεροπλάνα", τονίζοντας το μεγάλο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι πολίτες. Ανέφερε μάλιστα ένα παράδειγμα πυρκαγιάς στην περιοχή μας τον περασμένο Μάρτιο, όπου αντιδήμαρχος ζητούσε απεγνωσμένα αεροπλάνα, ενώ στο σημείο υπήρχαν και μεγάλες δυνάμεις πυροσβεστών και πολίτες. Ο κ. Μαλαπάνης διαβεβαίωσε πως "δε θα επεμβαίνει κανένας" και επέμεινε στο αίτημα να έρθει το ελικόπτερο. Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL, αναμένονται την 1η Ιουνίου σύμφωνα με το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας πύραρχο Βασίλη Καπέλιο.

 

ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Οσον αφορά τα οχήματα των δήμων έχει προκύψει σημαντικό ζήτημα καθώς σύμφωνα με τον κ. Καπέλιο "οι δήμοι ας μας δώσουν έστω ένα σχέδιο για το πού βρίσκονται τα αυτοκίνητά τους. Δεν ξέρουμε πού είναι αυτά τα πυροσβεστικά οχήματα". Ο κ. Δεσινιώτης παρατήρησε πως θα μειωνόταν στο μισό ο χρόνος επέμβασης εάν οι δήμοι έθεταν στη διάθεση της Πυροσβεστικής τα πυροσβεστικά τους οχήματα. Ο ίδιος πιστεύει πως στο σύνολό του ο εξοπλισμός δήμων και Πυροσβεστικής είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των συμβάντων σε ικανοποιητικούς χρόνους. Επιπλέον, ενημέρωσε τους παριστάμενους για τη δυνατότητα που έχουν οι δήμοι σχετικά με την ίδρυση εθελοντικών σταθμών προκειμένου να υπάρχουν σε ετοιμότητα πιστοποιημένοι εθελοντές και τόνισε τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας της Πυροσβεστικής με τη Δασική Υπηρεσία.

Ο κ. Καπέλιος σχολίασε μεταξύ άλλων την προσπάθεια που κάνει η υπηρεσία του να βρεθούν τρόποι συνεργασίας και συντονισμού όσον αφορά τα πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτουν και τις ομάδες πυρασφάλειας που έχουν συγκροτηθεί και τόνισε πως άμεσα πρέπει να συγκληθούν τα τοπικά συντονιστικά όργανα. Επίσης, είπε πως έχουν ζητηθεί επικαιροποιημένα σχέδια δράσης από τους δήμους, με τις ομάδες πυρασφάλειάς τους και τα οχήματά τους. Παρατήρησε πως πολλά υδροστόμια δε λειτουργούν και ορισμένες δεξαμενές είναι άδειες, ενώ πολλές δεν έχουν ούτε στόμια υδροληψίας. Η συντήρηση του οδικού δικτύου για να είναι προσπελάσιμοι οι δρόμοι και η λήψη μέτρων στις χωματερές είναι κάποια ακόμα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τους δήμους. Επίσης, η Δασική Υπηρεσία πρόκειται να τοποθετήσει 2 ξύλινα πυροφυλάκια στο Κουβελέικο όρος και το δάσος της Βασιλικής.

Ο κ. Καπέλιος αναφέρθηκε στα κλιμάκια που περιπολούν με τη συνεργασία της της 120 ΠΕΑ, της Αστυνομίας, του ΚΕΔΒ και της Πυροσβεστικής αλλά και στην πολύτιμη προσφορά των εθελοντικών ομάδων.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ, των εποχικών εργατών για την καθαριότητα του αγροτοδασικού δικτύου και να μη χρειαστεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ζήτησε, επίσης, προγραμματική σύμβαση για τη διάνοιξη και τον καθαρισμό αντιπυρικών δρόμων γύρω από χωριά, καθώς και τη συνδρομή της Πυροσβεστικής για τα οικόπεδα που δεν καθαρίζουν κι έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους.

Ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Κώστας Αθανασόπουλος διαβεβαίωσε ότι και τα 13 πυροσβεστικά οχήματα του δήμου είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής κι ενημέρωσε πως θα αναπτυχθούν σε όλες τις ευπαθείς περιοχές του δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Αλέκος Ρουντζούνης ζήτησε την επισκευή της δεξαμενής στο Καρυοβούνι και βοήθεια με μηχανήματα για βελτιώσεις σε σημαντικούς δρόμους, όπως για το δρόμο Μηλέα - Γιάτρισσα.

Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Στάθης Τασιόπουλος ζήτησε τη βελτίωση της βατότητας στο δρόμο Μαρίνας - Σκληρού.

Από την πλευρά των εθελοντών μίλησαν ο Γιάννης Καζαντζάκης από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Κώστας Ξυδέας από το Φυσιολατρικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μάνης "Γαία", ο Χρήστος Καραμπάτος από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΔΑΣΜΕ) και ο Παναγιώτης Λυμπέρης από την Εθελοντική Ομάδα Δασοπυροσβεστών και Φυσικών Καταστροφών Βασιλιτσίου. Μεταξύ των όσων έθεσαν, ο κ. Ξυδέας έθιξε το ζήτημα των καυσίμων, ζητώντας να διατίθεται μια συγκεκριμένη ποσότητα για τη μετακίνηση των οχημάτων τους όταν υπάρχει συμβάν, ενώ ο κ. Λυμπέρης μιλώντας για την περιοχή του είπε πως στη Ζαρναούρα - όπου κάθε χρόνο σημειώνονται πυρκαγιές- δεν έχει γίνει καμία συντήρηση και ο δρόμος από τη Φανερωμένη προς τη Μονή Χρυσοκελλαριάς είναι απροσπέλαστος για τα πυροσβεστικά.


NEWSLETTER