Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 09:03

Oι άνθρωποι του ΤΕDxKalamata τονίζουν: "Χρειάζεται να κάνουμε το πρώτο μας βήμα"

Το ΤΕDxKalamata ξεκίνησε το 2012 με θεματική "Φυτεύοντας το σπόρο" κι έχει φτάσει στα "Πρώτα βήματα", με τη θεματική "Firstep" στην 4η διοργάνωση κι 11 κορυφαίους ομιλητές απ' όλο τον κόσμο που θα μας διηγηθούν τα δικά τους "Πρώτα βήματα".

Το Σάββατο 27 του μήνα θα μιλήσουν στην Αρχαία Μεσσήνη στο 4ο ΤΕDxKalamata οι: Inna Shevchenko, η επικεφαλής του διεθνούς ακτιβιστικού κινήματος Femen. Ο Rolf Landua, κορυφαίος φυσικός, επικεφαλής εκπαίδευσης του CERN. Η Zineb El Rhazoui, η δημοσιογράφος του "Charlie Hebdo" που επέζησε. Η Andreja Pejic, το τρανσέξουαλ top model, μούσα του Gaultier. Η Mαριέττα Προβοπούλου, διευθύντρια των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Ελλάδα. Η Monika, η Ελληνίδα τραγουδοποιός με τη «μαγευτική» φωνή. Ο Laurence O’ Rourke, συντονιστής προσεδάφισης της διαστημικής αποστολής Rosetta της ESA. Ο Bob Carey, ο «Mr Tutu» που μάχεται των καρκίνο του μαστού και θα πραγματοποιήσει φωτογράφιση στην Καλαμάτα, προκειμένου η μεσσηνιακή πρωτεύουσα να κατακτήσει ένα σημείο του χάρτη του ξεχωριστού του ταξιδιού, φορώντας ένα ροζ τούλι. Ο David Kwong, διάσημος μάγος - γητευτής των ψευδαισθήσεων. Ο Homayoon Kazerooni, καθηγητής  ρομποτικής του Πανεπιστήμιου  Berkeley, εμπνευστής του εξωσκελετού και η Fio Silva, το νέο αστέρι της street- art που μεταμορφώνει τους δρόμους του κόσμου και η οποία θα δημιουργήσει και στην πόλη της Καλαμάτας. 

Οι ομιλητές θα δώσουν την εικόνα των όσων συμβαίνουν σήμερα στο παγκόσμιο στερέωμα, σημειώνει ο curator του TEDxKalamata  Παναγιώτης Καραμπίνης, ο οποίος κάνει λόγο για μια μοναδική εμπειρία αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα κατά την οποία τονίζει: "Χρειάζεται να κάνουμε το πρώτο μας βήμα. Να μεταφερθούμε από την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σε μια καλύτερη". Και αυτό γιατί "η στασιμότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και πολύ περισσότερο τους τελευταίους μήνες, αποτελεί τη δεύτερη κρίση που βιώνει η χώρα". Σε αυτή τη λογική επελέγη ως θέμα το "Firstep", το "Πρώτο βήμα" δηλαδή για το 4ο ΤΕDxKalamata, με 11 σπουδαίους ομιλητές, που θα διηγηθούν τα "πρώτα τους βήματα". Οπως εξηγεί "Ανεξάρτητα από το αν θα συμφωνήσουμε ή θα διαφωνήσουμε μαζί τους, σίγουρα θα επηρεάσουν κάποιους τόσο, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους, αναζητώντας κάτι καλύτερο. Αλλωστε, "στόχος ήταν να έρθουν στην Καλαμάτα για τη φετινή διοργάνωση άνθρωποι που θα μπορούσαν να καλύψουν τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Ολες αυτές οι διαφορετικές φωνές να μας δίνουν μια άποψη για το πού βαδίζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος και πώς αλλάζει. Θεωρούμε πως τo "firstep", που είναι η θεματική μας, είναι αυτό που πρέπει αυτή τη στιγμή να ειπωθεί στη χώρα. Είναι ομιλητές που ο καθένας στο δικό του χώρο και με το δικό του τρόπο, συμφωνούμε ή  διαφωνούμε με αυτόν, κάνει πρώτα βήματα, κάνει βήματα εμπρός. Μεταφέρεται από μια κακή κατάσταση σε μια καλή κατάσταση και αυτό χρειάζεται να το δούμε σε ένα διαφορετικό μέγεθος, είτε λέγεται «αλλάζω την πόλη μου», ή τον κόσμο ή μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα". 

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του TEDxKalamata Αγαθοκλής Σταθογιαννάκος πιστεύει πως οι 11 ομιλητές θα μας χαρίσουν μια σπουδαία εμπειρία και θα μας εμπνεύσουν με τα πρώτα τους βήματα. Επισημαίνει μάλιστα πως στόχος είναι να ενταχθεί η πόλη της Καλαμάτας σε έννοιες όπως είναι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα και να εμπνεύσει τον κόσμο αξιοποιώντας τους ομιλητές που φιλοξενεί.

Η Νέλλη Κουβελάκη είναι εθελόντρια στο TEDxKalamata. Η ίδια μιλά για το όραμα, την ιδέα του να ζούμε σε έναν κόσμο καλύτερο, του να συνεχίζουμε να πιστεύουμε. «Τα όσα ζούμε μας φοβίζουν να κάνουμε το πρώτο βήμα. Πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας, στην πόλη μας, στους φίλους μας, στην οικογένειά μας και να προχωράμε. Σίγουρα όλοι μας θα φύγουμε με διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Η επόμενη μέρα θα είναι ξεχωριστή για τον καθένα από εμάς. Αν κρίνω από τον εαυτό μου, σύμφωνα με τα TEDx που έχω παρακολουθήσει, ναι, την επόμενη μέρα ξύπνησα καλύτερος άνθρωπος».  

Η Πέννυ Πολυχρόνη, επίσης εθελόντρια στο TEDxKalamata είναι της άποψης πως η διοργάνωση αυτή θα προσφέρει πάρα πολλές ιδέες και θ΄ αφήσει το μυαλό του καθενός από το κοινό να ταξιδέψει και να λάβει δύναμη για δημιουργία.

Ο Παναγιώτης Καραμπίνης εκτιμά πως εκείνη η βραδιά θα δώσει την ευκαιρία στους 2.000 ανθρώπους που αναμένεται να βρεθούν εκεί να έχουν μια μοναδική εμπειρία για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. «Φιλοξενούμε κι έχουμε την τιμή να έρθουν στην Καλαμάτα και στο TEDxKalamata οι άνθρωποι που ηγούνται αυτή τη στιγμή των μεγαλύτερων αλλαγών στον κόσμο, είτε λέγεται Femen, είτε λέγεται "Charlie Hebdo" και τρομοκρατική επίθεση, είτε λέγεται μεταναστευτικό, είτε το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο, το CERN, είτε διάστημα και διερεύνηση των κομητών και του διαστήματος. Θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των παγκόσμιων πραγμάτων και η εμπειρία θα είναι μοναδική και ολοκληρωμένη. Θα ακούσουμε πράγματα ετερόκλητα, αλλά συμφωνούμε - δε συμφωνούμε μαζί τους, θα μας δώσουν μια σκοπιά και μια άποψη για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο».

Η Νέλλη Κουβελάκη σημειώνει: «Δε συναντάμε εύκολα συνέδρια σε αρχαιολογικούς χώρους. Αξίζει να δει κάποιος ανθρώπους που δεν θα είχε φανταστεί ότι θα συναντούσε, να μοιράζονται μάλιστα τις ιδέες τους, τις εμπειρίες τους, τη διάθεσή τους για μοναδικά πράγματα που έκαναν εκείνοι για τον κόσμο».

Αναφορικά με την εμπειρία της συμμετοχής της αισθάνεται ενθουσιασμένη. Και αυτό, γιατί όπως λέει, «ο θεατής θα φύγει προβληματισμένος. Σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες κάποιος να δει τα πράγματα διαφορετικά. Και για κάποιους, που το όραμα αποτελεί μέρος της ζωής τους, δεν αποκλείεται να αλλάξει και ο τρόπος σκέψης τους μετά από αυτή την εμπειρία».

Η Πέννυ Πολυχρόνη, η οποία έχει αναλάβει όλη την επικοινωνία με τους  ομιλητές, εξηγεί πως εκείνοι νιώθουν πως είναι τιμή τους να βρεθούν στο TEDxKalamata και να μιλήσουν σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Ανάμεσά τους μάλιστα υπάρχουν και άνθρωποι που θα κάνουν πράγματα στην πόλη, όπως η Fio Silva, που έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει κάτι στην πόλη, και πριν από αυτό θέλει να μάθει για την πόλη, για τους ανθρώπους της. 

Μάλιστα από τα μηνύματα που λαμβάνει, διαπιστώνει πως το καλύτερό τους είναι το πως θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τον κόσμο, τόσο στη διάρκεια της βραδιάς όσο και την επομένη, σε ένα πάρτι που θα γίνει με τη συμμετοχή μόνο εκείνων που παρακολούθησαν τις ομιλίες.

Και καθώς η κρίση στην Ελλάδα  αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού για τον κάθε επισκέπτη, επίσης διαπιστώνει πως οι προσκεκλημένοι ομιλητές αντιλαμβάνονται πως περνάει δύσκολα η Ελλάδα, αλλά δεν στέκονται εκεί, αντιθέτως, μένουν στην ομορφιά της χώρας και στα πλεονεκτήματα των ανθρώπων της. Εκδηλώνουν μάλιστα την επιθυμία να προσφέρουν με τον τρόπο τους σε μια χώρα που δε βρίσκεται στο απόγειό της αυτή τη χρονική περίοδο. 

Ο Παναγιώτης Καραμπίνης τονίζει την ανάγκη η χώρα μας να καινοτομήσει στη φάση που βρίσκεται. Αλλά για να γίνει αυτό «πρέπει πρώτα να ακούσουμε» υπογραμμίζει και σημειώνει πως «θέλουμε να αφήνουν οι ομιλητές το αποτύπωμά τους και αυτό θα γίνει», συμπληρώνοντας ότι στόχος της διοργάνωσης είναι και η συνεργασία όλων των φορέων της πόλης.

Οσον αφορά στα εισιτήρια, τα οποία το κοινό μπορεί να προμηθευτεί είτε από τα γραφεία του TEDxKalamata στην οδό Φαρών 136, είτε μέσω του site http://2015.tedxkalamata.com/

Οι τιμές ανέρχονται σε 5 ευρώ για φοιτητές, μαθητές και ανέργους και 15 για το κανονικό εισιτήριο, ενώ υπάρχει και εισιτήριο αξίας 20 ευρώ, το 75% από τα έσοδα του οποίου θα πάνε για την ενίσχυση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, του Συλλόγου Ατόμων με εμπειρία καρκίνου "Ξαναρχί-ζω" και στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.

Επίσης, έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά 150 θεατών με 3 πούλμαν από την Καλαμάτα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το info@tedx.com, είτε μέσω της ιστοσελίδας για να κλείσουν τη θέση τους.