Τετάρτη, 04 Μαϊος 2011 15:35

Εκδρομή του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Με τις καλύτερες εντυπώσεις από τα μέρη που επισκέφτηκαν έμειναν οι φίλοι και τα μέλη του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. που έλαβαν μέρος στην 3ήμερη μορφωτική εκδρομή, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος στην Κεντρική και Δυτική Πελοπόννησο (Αρχαία Νεμέα,  Καλαμάτα,  Αρχαία Μεσσήνη, Πύλο, Μεθώνη, Κορώνη και Αρχαία Ολυμπία). 
Ειδικότερα οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν:
1) Την Πέμπτη 8 Απριλίου την Αρχαία Νεμέα. Στην αρχή έτυχαν ειδικής ξεναγήσεως στον Αρχαιολογικό χώρο από την υπεύθυνη αρχιτέκτονα της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής, η οποία διενεργεί τις αναστηλωτικές εργασίες στον ναό του Διός (έχουν αναστηλωθεί ήδη 6 κίονες). Κατόπιν περιηγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο, όπου ξεναγήθηκαν στα σπουδαιότερα μνημεία αυτού, και εν συνεχεία επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θαύμασαν τα διάφορα εκθέματα και ιδίως τον  περίφημο Θησαυρό των Αηδονιών. Τέλος επισκέφτηκαν και το αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Κατά την διαδρομή προς Καλαμάτα επισκέφτηκαν τον Ναό της Αγίας Φωτεινής στην περιοχή της Μαντινείας. Το βράδυ περιηγήθηκαν την παλιά πόλη της Καλαμάτας, όπου θαύμασαν τα πολλά νεοκλασικά κτίριά της, που διατηρούνται ακόμα σε καλή κατάσταση.
2) Την Παρασκευή το πρωί αναχώρησαν για την αρχαία Μεσσήνη, όπου επισκέφτηκαν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο με τα πολλά μνημεία, τα οποία έφερε στο φως η σκαπάνη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν το αρχαίο θέατρο, το εκκλησιαστήριο (σώζεται ολόκληρο), το ασκληπιείο, το θησαυροφυλάκιο της πόλης και φυλακή του Φιλοποίμενος και το καλά διατηρημένο αρχαίο στάδιο. Μετά επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό μουσείο της Μεσσήνης και εν συνεχεία της Χώρας (βόρεια της Πύλου), όπου φυλάσσονται τα πολύ σημαντικά ευρήματα από το παλάτι του Νέστορα, το οποίο θαύμασαν στη συνέχεια. Κατόπιν στάθμευσαν στη μαγευτική Πύλο, όπου γευμάτισαν και θαύμασαν τις ομορφιές της. Αρκετοί εκδρομείς επισκέφτηκαν και το Νιόκαστρο, στο οποίο πολέμησε εναντίον του Ιμπραήμ ο δικός μας στρατηγός Χριστόδουλος Χατζηπέτρος. Το απόγευμα πέρασαν και περιηγήθηκαν στα σπουδαία κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης. Το βράδυ επέστρεψαν στην Καλαμάτα και διασκέδασαν με ζωντανή μουσική σε ταβέρνα της πόλης. 
3) Το Σάββατο, κατά την επιστροφή, επισκέφτηκαν την Αρχαία Ολυμπία, η οποία ήταν και από τους βασικούς στόχους της εκδρομής. Εκεί επισκέφτηκαν τον υποβλητικό Αρχαιολογικό χώρο (γυμνάσιο, παλαίστρα, εργαστήρι του Φειδία, ναό του Ολυμπίου Διός, ναό της Ηρας, Ζάννες, αρχαίο στάδιο κ.ά.). Προηγήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα διάφορα σημαντικά εκθέματα και ιδίως τα περίφημα αγάλματα του Ερμή του Πραξιτέλη και της Νίκης του Παιωνίου. Στην Ολυμπία τους προκάλεσε εντύπωση το ήρεμο και υποβλητικό τοπίο, το οποίο σιγά σιγά, μετά την πυρκαγιά, ανακτά την παλιά του αίγλη.
Αργά το βράδυ και ύστερα από σύντομη στάση στο Γαλαξίδι οι εκδρομείς επέστρεψαν στα Τρίκαλα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Φ.Ζ.