Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 08:17

"Στέγνωσαν" χθες το μεσημέρι τα ΑΤΜ σε Καλαμάτα-Κυπαρισσία

Γράφτηκε από την

"Στέγνωσαν" χθες το μεσημέρι τα ΑΤΜ της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, αφού από τα ξημερώματα του Σαββάτου, οπότε ξεκίνησαν οι πρώτες αναλήψεις μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, πολλές χιλιάδες ευρώ έκαναν… φτερά από τις τραπεζικές καταθέσεις και οι υπάλληλοι δεν προλάβαιναν να γεμίζουν τα μηχανήματα που άδειαζαν.

Χθες όμως Κυριακή, από το μεσημέρι και μετά, τα περισσότερα ΑΤΜ δεν έβγαζαν χρήματα, με τον κόσμο να στήνεται επί ώρες στα ελάχιστα -ίσως κι ένα μοναδικό- ΑΤΜ που είχε αποθέματα, στο κέντρο της πόλης.

Οι ουρές έξω από τις τράπεζες ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση μιας σημαντικής μερίδας πολιτών στο άκουσμα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού. Υπήρξαν αρκετοί που βγήκαν μέσα στη νύχτα να σηκώσουν χρήματα φοβούμενοι άμεσες συνέπειες στις τράπεζες, ενώ το πρωί του Σαββάτου η κατάσταση άρχισε να γίνεται ανησυχητική, με δεδομένο πως το προηγούμενο απόγευμα είχαν κατατεθεί και μισθοί - συντάξεις και πολλοί ήθελαν ούτως ή άλλως να σηκώσουν χρήματα για τις άμεσες ανάγκες τους, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας εικόνας… πανικού έξω από τις τράπεζες.

Αρκετοί δήλωναν ψύχραιμοι και φυσικά συνιστούσαν ψυχραιμία, υπογραμμίζοντας πως "δεν έγινε κάτι συνταρακτικό, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημοψήφισμα" σε μια προσπάθεια προφανώς να διασκεδάσουν και τη δική τους αγωνία. Δεν έλειψαν όμως οι τσακωμοί και οι έντονοι διάλογοι, καθώς κι εκείνοι που φώναζαν πως θέλουν να βγάλουν όλα τους τα λεφτά και άλλοι που ανησυχούσαν πως το μηχάνημα θα "στεγνώσει" και δεν θα προλάβουν να βγάλουν τα… 50 ή 100 ευρώ που ήθελαν για τα ψώνια του Σαββατοκύριακου. Ανάμεσά τους άνθρωποι που απολάμβαναν τις διακοπές τους και φυσικά ξένοι τουρίστες που προτίμησαν την Ελλάδα για διακοπές, να δηλώνουν πως δεν καταλαβαίνουν την ελληνική κατάσταση και πως οι ίδιοι περίμεναν στην ουρά για να βγάλουν λεφτά για να συνεχίσουν τις διακοπές τους.

Κ.Δ.