Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 15:22

Ο Κων. Μαργέλης για το δημοψήφισμα

Ο Κων. Μαργέλης για το δημοψήφισμα

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης επισημαίνει με δήλωσή του στην "Ε" ότι ο σύλλογος επειδή είναι επιστημονικός δεν απαντά σε "επιτροπή δημοψηφίσματος υπέρ του ναι ή του όχι, καθότι δεν ασκεί πολιτική".

Παράλληλα τονίζει: "Ο θεσμικός ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων και των μελών τους είναι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και όχι η άσκηση πολιτικής επιρροής στους πολίτες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση". Επίσης ο κ. Μαργέλης διευκρινίζει: "Η οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι δεκτική πολλαπλών και διαφορετικών ερμηνειών".

Ειδικότερα για τη θέση του Δικηγορικού Συλλόγου ο κ. Μαργέλης αναφέρει: 

"Ανεξαρτήτως τυχόν συνταγματικών ή άλλων νομικών πλημμελειών που δημοσίως διατυπώθηκαν (δημοσιονομικό ζήτημα, ασαφές ερώτημα, σύντμηση προθεσμιών, κλήρωση δικαστικών αντιπροσώπων κ.λπ.) ο Δ.Σ. Καλαμάτας κρίνει ότι είναι μία συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, για την σκοπιμότητα της οποίας δεν επιθυμεί να εκφράσει θεσμική θέση και άποψη, ούτε να συμμετάσχει, ως επιστημονικός σύλλογος, σε επιτροπή δημοψηφίσματος υπέρ του "ναι" ή του "όχι", καθότι δεν ασκεί πολιτική. Το ζήτημα αυτό είναι καθαρά πολιτικό, δεν αφορά σε αμιγώς δικηγορικά θέματα, για τα οποία μπορεί να κρίνει και να κατακρίνει, και έντονα μάλιστα, την κάθε πολιτική επιλογή που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τα μέλη του, τα οποία έχουν τις προσωπικές πολιτικές πεποιθήσεις τους. Επιπρόσθετα θεωρεί ότι συμμετέχοντας οι δικηγόροι, ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, στην εν λόγω διαδικασία του δημοψηφίσματος, θα πρέπει να μην έχει εκφρασθεί προηγουμένως το συνδικαλιστικό τους όργανο με θετική ή αρνητική θέση για το δημοψήφισμα για το "ναι" ή το "όχι", ούτως ώστε αφενός μεν να μην προκληθεί διχασμός ή σύγχυση μεταξύ των μελών του, αφετέρου δε να καταστεί σαφές στους πολίτες ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας επιτελεί αποτελεσματικά το σκοπό του, σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων (άρθρο 90), που είναι μεταξύ άλλων, η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μία δημοκρατική πολιτεία και παραμένει ο θεματοφύλακάς τους και τα μέλη του θα επιτελέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το λειτούργημά τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, προκειμένου οι πολίτες να εκφράσουν ελεύθερα, ανεπηρέαστα και αβίαστα την πολιτική τους βούληση κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Ο θεσμικός ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων και των μελών τους είναι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και όχι η άσκηση πολιτικής επιρροής στους πολίτες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση".

Οσον αφορά το δημοψήφισμα, την ερμηνεία του ερωτήματος και του αποτελέσματος ο κ. Μαργέλης δηλώνει: "Στο ερώτημα που τίθεται, ζητείται μια απάντηση (ναι ή όχι), ενώ με αυτά τίθενται σωρευτικά ζητήματα, που το καθένα από αυτά επιδέχεται διαφορετική. Ενας πολίτης μπορεί να συμφωνεί σε επιμέρους ζήτημα π.χ. την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και να διαφωνεί στην αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%. Εν προκειμένω, δηλαδή, επαναλαμβάνεται το εξόχως αρνητικό φαινόμενο της ψήφισης στη Βουλή των αλλεπάλληλων μνημονιακών νομοθετημάτων με τη μεθόδευση του ενός άρθρου, το οποίο πολλές φορές κατά το παρελθόν ως αντιπολίτευση και ορθά καταγγέλθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Η οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι δεκτική πολλαπλών και διαφορετικών ερμηνειών. Κάποιος πολίτης ψηφίζει "όχι" στο ερώτημα, εννοώντας αυτό σε κάποια μέτρα που αυτός κρίνει και εκλαμβάνεται ως άρνηση στο ευρώ - κατάφαση στην έξοδο από την ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλος πολίτης ψηφίζει "ναι" στο ερώτημα εννοώντας ότι θέλει να μείνει η χώρα στο ευρώ και εκλαμβάνεται ως κατάφαση στα σκληρά μέτρα και μάλιστα στο σύνολό τους. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι ορατό ενδεχόμενο την επομένη του δημοψηφίσματος να υπάρξει στη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, ο εφιάλτης του διχασμού ο οποίος τόσα δεινά επέφερε στο λαό μας. Τούτο διότι σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι την επομένη της ψήφου, θα υπάρξουν σκληρά μέτρα σε βάρος των πολιτών είτε πλειοψηφήσει το "ναι" είτε το "όχι". Δυστυχώς το ζητούμενο είναι να αποτραπούν χειρότερες καταστάσεις, μάλλον προβλέψιμες, με δεδομένα την ήδη επελθούσα και τυπικά χρεοκοπία και το προσβλητικό φαινόμενο του συνωστισμού πολιτών ευρωπαϊκής χώρας μπροστά στα κλειστά υποκαταστήματα των τραπεζών. Επομένως, ενδέχεται σφόδρα να έχουμε το διχαστικό φαινόμενο ο ένας να κατηγορεί τον άλλον ως υπαίτιο της δεινής κατάστασης στην οποία θα περιέλθει η χώρα.

Ενόψει όλων αυτών, είναι προφανές ότι το δημοψήφισμα, ως κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, εκτίθεται στον κίνδυνο της πολιτικής συκοφάντησης στο διηνεκές ότι αποτελεί διχαστικό μέσο και εν προκειμένω ότι αποτελεί εργαλείο για υφαρπαγή μιας κρίσης επί δυσχερών, μη ελέγξιμων τεχνικών ζητημάτων, ουσιαστικά για εκμαίευση "λαϊκής εντολής", με σκοπό τον εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και κατεύθυνση το άγνωστο".