Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015 08:29

Παζάρι αντικών στην Κυπαρισσία

Παζάρι αντικών στην Κυπαρισσία

Το μοναδικό στην Ελλάδα παζάρι αντικών και παλαιών αντικειμένων θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας από τις 6 έως τις 11 Αυγούστου στο Μεγάλο Καλντερίμι, από το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης Κυπαρισσίας.

Το υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες οργανώνεται για 11η συνεχή χρονιά και οι επισκέπτες κάθε καλοκαίρι ξεπερνούν τους 8.000. Παράλληλα στο χώρο του παζαριού, σε έναν καταπράσινο δημοτικό κήπο θα λειτουργήσει και φέτος γευσιγνωσία τοπικών οίνων και αποσταγμάτων. Ο τριφυλιακός αμπελώνας επί αιώνες δίνει μοναδικές ποικιλίες και η τέχνη του κρασιού και εδώ είναι πανάρχαια. Πολλοί επώνυμοι οινοποιοί επιχειρούν στην περιοχή και οι οργανωμένες βραδιές με όλους τους κανόνες της οινικής δεοντολογίας θα κάνουν γνωστές τις τοπικές ετικέτες. Το concept "Παλιά Πόλη, παλιά αγορά και κρασί" συμβάλλει στη δημιουργία τοπικής οινικής ταυτότητας και μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Ηδη η μοναδική στη Μεσσηνία αποσταγματική μονάδα "Διονύσια Κελάρια" παράγει στην Κυπαρισσία το μοναδικό τσίπουρο «Νταραίος». Στη φετινή εκδήλωση η συμμετοχή των οινοποιών είναι σχεδόν καθολική με παρουσία του πολυβραβευμένου Δ. Παναγιωτόπουλου, του Θ. Δερέσκου, του Τσόλη, του Ψαρραίου και με την παρουσίαση των κρασιών της Costa Navarino.

Το παζάρι λειτουργεί κάθε χρόνο από το 2005 και είναι το μοναδικό περιοδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται σε όλες τις χώρες της  Ευρώπης. Στο παζάρι λειτουργούν 26 μεγάλα περίπτερα με συμμετοχή εμπόρων από την Αθήνα, την Πάτρα και την Καλαμάτα. Οι ώρες λειτουργίας του είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ. Οι βραδιές οινογνωσίας, στα πλαίσια του παζαριού, θα γίνουν στις 8 και 9 Αυγούστου, 9 μ.μ.-12 μ. (πληροφορίες Τζίμα Ιμιρζιάδη, τηλ. 6936-056130).

Το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης Κυπαρισσίας, εκτός των διάφορων έργων και εκδηλώσεων που αναλαμβάνει πάντα με δικά του κονδύλια και δαπάνες, συμβάλλοντας όπως πάντα στην αποκατάσταση του διατηρητέου αυτού οικισμού, με εργασίες ύψους 3.500 ευρώ επισκεύασε το κατεστραμμένο ανατολικό  τμήμα του Μεγάλου Καλντεριμιού, χώρος όπου γίνεται το παζάρι αντικών καθώς και έναν από τους σκαλόδρομους της πλατείας. Το έργο έγινε με την έγκριση και επίβλεψη του δήμου και της αρμόδιας 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.