Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 17:46

Τετραήμερες εκδηλώσεις της “Αδούλωτης Μάνης”

Τετραήμερες εκδηλώσεις της “Αδούλωτης Μάνης”

Τετραήμερες εκδηλώσεις διοργανώνει από χθες Τρίτη 18 μέχρι και την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στις 7.30 κάθε απόγευμα, σε Αρεόπολη, Φλομοχώρι, Σκουτάρι και Βαχό, ο εκδοτικός οίκος «Αδούλωτη Μάνη», με τη συμπαράσταση της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, του Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης και άλλων τοπικών φορέων.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Αρεόπολη και ήταν αφιερωμένη στον Αρεοπολίτη εκδότη - δημοσιογράφο Δημήτριο Καλαποθάκη και στους Μανιάτες εθελοντές των εθνικών αγώνων.

Μετά από χαιρετισμό εκπροσώπου της οικογένειας του τιμώμενου, μίλησαν οι Γιώργος Β. Λουκάκος (γιατρός και πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας), Χρίστος Γούδης (καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας), Ελένη Κούβαρη (δρ Φιλολογίας), Ελένη Τζικάκου (ερευνήτρια Λαογραφίας και συγγραφέας), Πέτρος Κασιδόκωστας - Ασπαλαθρός (συγγραφέας και ποιητής), ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γ. Π. Δημακόγιαννης (εκδότης «Αδούλωτης Μάνης»).

Σήμερα το απόγευμα, εξ άλλου, στο ανοιχτό πέτρινο αμφιθέατρο στο Φλομοχώρι, προγραμματίζεται εκδήλωση με τίτλο «Η γλώσσα η Μανιάτικη -σε επίκαιρα και διαχρονικά θέματα, της Μάνης και της Ελλάδας- μέσα από το ποιητικό έργο του Πέτρου Κασιδόκωστα - Ασπαλαθρού.

Θα γίνουν ολιγόλεπτες ομιλίες από τους Νίκο Ταβουλάρη (πρόεδρο Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών), Βασίλη Βλαχάκο (πρόεδρο Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας), Χρίστο Γούδη, Ελένη Κούβαρη, Ελένη Τζικάκου, Γ. Π. Δημακόγιαννη και Πέτρο Κασιδόκωστα - Ασπαλαθρό.

Τέλος, αύριο Πέμπτη στο Σκουτάρι (πλατεία, Παλιόπυργος) και μεθαύριο Παρασκευή στον Βαχό (πλατεία), θα γίνει «η γιορτή τής παραδοσιακής μανιάτικης διατροφής», με τη συγγραφέα Ελένη Τζικάκου και τους συνεργάτες της «Αδούλωτης Μάνης».

Η γιορτή περιλαμβάνει, εργαστήρι παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών με αγνά υλικά, προβολή της ταινίας «Νόστιμον Ημαρ» και γευστική περιδιάβαση σε όλη τη Μάνη και θα ολοκληρωθεί με μικρές ομιλίες από διακεκριμένους Μανιάτες, με επίκεντρο την παραδοσιακή διατροφή των Μανιατών, σε συνδυασμό με την υγεία των κατοίκων και τα έθιμα του τόπου.