Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 15:31

200 αδέσποτα γελάδια καταστρέφουν τον Ταΰγετο (βίντεο και φωτογραφίες)

Μεγάλη πληγή για τους κατοίκους του Ταϋγέτου αποτελούν τα 200 και πλέον αδέσποτα γελάδια που ανεξέλεγκτα συνεχίζουν την καταστροφική τους μανία σε καλλιέργειες, κήπους και μποστάνια, στερώντας κάθε δυνατό εισόδημα από τους κατοίκους. Στο Λαδά οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού καθημερινά διαπιστώνουν όλο και μεγαλύτερη καταστροφή, καθώς τα αδέσποτα ζώα δεν έχουν αφήσει ούτε ένα σταφύλι στ’ αμπέλια, ούτε λαχανικό στους κήπους, ούτε ακόμα και όρθιο φράχτη.

Η αγανάκτησή τους είναι τέτοια που προειδοποιούν πλέον πως αν επιτέλους δεν ενδιαφερθεί η Πολιτεία, αν δε ληφθούν μέτρα άμεσα, πριν τα γελάδια φτάσουν για μια ακόμα χρονιά στην πλατεία του χωριού, θα κλείσουν τον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης αλλά και γραφεία όσων θεωρούν υπεύθυνους για τη συνέχιση της κατάστασης που τους έχει φέρει σε απόγνωση.

 

Η μόνη πλέον πρόταση που μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα και είναι ίσως εύκολο να επιτευχθεί, είναι η σήμανση των ζώων με χρώμα στη ράχη τους, διαφορετικό για κάθε ιδιοκτήτη, με μέριμνα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, όπως προτείνει ο πρόεδρος του χωριού Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Το μέγεθος της ζημιάς που έχουν ήδη υποστεί -κι εκτιμούν πως θα μεγαλώνει όσο μπαίνει το φθινόπωρο και τα ζώα θα κατεβαίνουν πιο χαμηλά προς το χωριό- φέρνει δάκρυα στα μάτια ορισμένων, μεταξύ των οποίων και η ηλικιωμένη Γιαννούλα Παχή. Η γερόντισσα τρέμει στη σκέψη τι θα τη βρει αν πέσει η ίδια πάνω στα αδέσποτα ζώα, ενώ πηγαίνει στο χωράφι της. Παρά τα χρόνια της αναγκάζεται να φράζει ξανά και ξανά τα χωράφια της αλλά δυστυχώς δε γίνεται τίποτα, λέει.

Ο Γιώργος Πετσόπουλος έχει οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο πια από τη μεγάλη ζημιά που έγινε στο αμπέλι του, αφού όλα τα σταφύλια έγιναν τροφή για τα αδέσποτα, με συνέπεια να μη βγάλει ούτε ένα κιλό κρασί από τα 350 που είχε υπολογίσει για το φετινό του εισόδημα. Και δεν είναι ο μοναδικός, αφού στο διάβα των ζώων βρέθηκαν και άλλα αμπέλια, όπως και πολλές άλλες καλλιέργειες τις τελευταίες ημέρες. Πλέον, ο ίδιος, χωρίς εισόδημα και με το κράτος να διεκδικεί από τη φορολόγησή του, δηλώνει πως δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και άρα δε μπορεί να πληρώσει.

Όπως εξηγεί ο κ. Αντωνοπουλος, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο τα τελευταία 3 – 4 χρόνια και παρά τις όποιες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές και τις διαμαρτυρίες, μαζί με κατοίκους άλλων χωριών της περιοχής, δεν έχει γίνει τίποτα, αν κι έχουν δοθεί υποσχέσεις.  Ο ίδιος εκτιμά πως αν οι 5 – 10 κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κληθούν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και σημανθούν τα ζώα, ενδεχομένως να μειωθεί το πρόβλημα. Οπως λέει αν δε γίνει πάλι κάτι, τότε οι κινητοποιήσεις θα είναι δυναμικές, ενώ τα αδέσποτα θα… κάνουν βόλτες μέσα στην πλατεία του χωριού.

«Μας καιροπετούν» λέει ο κ. Πετσόπουλος  που επίσης προειδοποιεί για κινητοποιήσεις. Αναρωτιέται γιατί δεν ανταποκρίνονται στις καταγγελίες και δεν πάνε στην περιοχή, ο δήμαρχος, ο εισαγγελέας, ο δασάρχης… Κάνει λόγο ακόμα και για αδιαφορία συγχωριανών του.

«Αμα θα κλέψουμε ένα κοτόπουλο θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά εμείς. Εδώ τόση ζημιά μας έχουν κάνει το βόδια αλλά κανένας δεν πληρώνει γι’ αυτά» λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Παρθένιος.

Ο συνταξιούχος πλέον εκπαιδευτικός Δημήτρης Μασουρίδης θυμάται πως όλα του τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδασκε τους μαθητές του να παλεύουν για το δίκιο, μέσα από τους νόμους και τους κανόνες και να μη φτάνουν στην αυτοδικία. Δυστυχώς διαπιστώνει πως διαψεύστηκε και οι άνθρωποι έχουν μείνει στην τύχη τους. Όπως επιβεβαιώνει, η κατάσταση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι.  «Το καμπανάκι χτυπάει τρίτη φορά κι επειδή την τρίτη φορά ξεκινάει η… παράσταση, πρέπει  κάτι να γίνει» λέει χαρακτηριστικά.

Η Παναγιώτα Παχή έχει ακούσει υποσχέσεις αλλά οι μεγάλες ζημιές συνεχίζονται. «Δεν άφησαν ούτε συρματόπλεγμα, ούτε λιόφυτα. Δε νοιάζεται κανένας» λέει και περιγράφει στιγμές που βρήκε 30 και 40 ζώα μέσα στην περιουσία της…