Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 19:43

Ακύρωση της απόφασης για τη διαχείριση απορριμμάτων ζητούν 6 Σύλλογοι της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Την ανάκληση ή ακύρωση της απόφασης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη ΣΔΙΤ της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ζητούν από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, 6 σύλλογοι της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας.

Το αίτημα αυτό για την απόφαση είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, καταθέτουν εγγράφως οι σύλλογοι: Εκπολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Παλαιόχουνης. Σύνδεσμος των Εν Αθήναις Ασεατών. Τουριστικός - Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Κερασταρίου Αρκαδίας. Αδελφότης των Απανταχού Καλλιρροϊτών Μεσσηνίας. Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων. Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικαίων.

Οι σύλλογοι καλούν τον κ. Τσιρώνη, μεταξύ άλλων, να λάβει υπόψη του: α) Την εξ αναβολής συζήτηση - δικάσιμο στις 17 Φεβρουαρίου στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, 5 αιτήσεων ακύρωσης, οι 2 από τις οποίες έχουν κατατεθεί από τους συλλόγους αυτούς της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας και στρέφονται κατά της απόφασης έγκρισης του υπουργείου (πρώην ΥΠΕΚΑ). β) Η ανάκληση ή ακύρωση είναι αναγκαία ενόψει των νέων κρίσιμων στοιχείων που επηρεάζουν και εμποδίζουν τη συνέχιση του έργου. Και ένα τέτοιο στοιχείο είναι ότι εκκρεμεί η επανεξέταση του έργου από τη Διυπουργική Επιτροπή για το Συντονισμό Μεγάλων Εργων Υποδομής. γ) Ο ΕΣΔΑ του 2003 είναι μονομερής (μόνο για το ρεύμα των αστικών αποβλήτων) και δεν καλύπτει τις απαιτήσεις, κατευθύνσεις και στόχους της Οδηγίας 2008/98ΕΚ και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν ο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και τα έργα που αυτός προβλέπει, να ελέγχονται με βάση τον παλαιό αυτό σχεδιασμό. δ) Σε κάθε περίπτωση η ανάκληση ή ακύρωση της απόφασής της είναι δυνατή και επιβαλλόμενη, λόγω υπαρχουσών πλείστων πολεοδομικών παραβάσεων, τις οποίες έχει διαπιστώσει και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με την ευκαιρία οι 6 σύλλογοι της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας σημειώνουν πως «ιδιαίτερη έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ παρενέβη κατά τη συζήτηση της από 20/11/2015 αιτήσεώς μας ανακλήσεως κατά της 309/15 οριστικής απόφασης του Ε’ Τμήματος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως άνω, ενώπιον του VI Τμήματός του, δεν άσκησε, ως είχε το δικαίωμα αίτηση αναθεώρησης κατά της εκδοθείσης αριθ. 7784/15 απορριπτικής αποφάσεως του πιο πάνω τμήματος. Τοιαύτη αίτηση αναθεώρησής μας, από 10/01/2016, καθώς και του Δήμου Οιχαλίας, ενώπιον του Τμήματος Μείζονος - Επταμελούς Σύνθεσης, συζητείται, εξ αναβολής, κατά την 01/02/2016».