Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 15:02

Κινδύνευσε από πυρκαγιά το Σελλά Τριφυλίας 

Περισσότερα από χίλια στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αποτεφρώθηκαν στην μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στην ορεινή περιοχή της Τριφυλίας κοντά στον οικισμό Ανυδρο το απόγευμα της Τετάρτης. Η φωτιά έφτασε μέχρι τις παρυφές του χωριού Σελλά πριν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καταφέρουν χθες το πρωί να την τιθασεύουν και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Δραματικές στιγμές έζησαν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του Σελλά λίγο πριν τα μεσάνυχτα όταν λόγω κυρίως των καπνών που είχαν ζώσει το χωριό, δημιουργήθηκε εξαιρετικά αποπνικτική ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να καταρτιστεί σχέδιο εκκένωσης του χωριού, κάτι που τελικά δεν χρειάστηκε να γίνει. Ωστόσο οι ηλικιωμένοι, περίπου 25 άτομα, συγκεντρώθηκαν στο πρώην κοινοτικό κατάστημα του χωριού. Από την πλευρά του δήμου στο χωριό έφτασε το δημοτικό λεωφορείο ώστε, αν χρειαζόταν, σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική θα βοηθούσε στην απομάκρυνση των κατοίκων. 

Ομως, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα άλλαξε η φορά του ανέμου και έτσι βελτιώθηκε η κατάσταση αρκετά.

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης κοντά στον οικισμό Ανυδρο σε δασική έκταση και λόγω των ισχυρών ανέμων, σε συνδυασμό με το σκηνικό ξηρασίας που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έφτασαν στην περιοχή σχεδόν από όλη την Πελοπόννησο, έδωσαν ολονύχτια μάχη για να μπορέσουν να την περιορίσουν και το κυριότερο να μην κινδυνέψει το χωριό Σελλά, καθώς βρισκόταν στο διάβα του πύρινου μετώπου. Κάτι που κατάφεραν έχοντας -πέρα από τους ισχυρούς ανέμους που ξεπερνούσαν τα 7 και ίσως τα 8 μποφόρ- να αντιμετωπίσουν και το δύσβατο της περιοχής, καθώς η φωτιά έκαιγε σε βουνοπλαγιές. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη ρίχτηκαν και δύο καναντέρ, που όμως λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλές ρίψεις νερού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις πάλευαν με τη φωτιά με 30 οχήματα και 80 άτομα προσωπικό, υπό την καθοδήγηση του περιφερειακού διοικητή Πελοποννήσου αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Γιόβα.

Επίσης στο μέτωπο της φωτιάς κατά την διάρκεια της νύχτας βρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τριφυλίας Σπύρος Χρονόπουλος. Επίσης ο δήμος συνέδραμε με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα. 

Κ.Μπ.