Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 21:44

“Δρόμοι της Ποίησης” στο Λύκειο Μεσσήνης 

Ο Θεατρικός Ομιλος Λυκείου Μεσσήνης γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία ήτανε χθες, με μια εκδήλωση που έκανε την Κυριακή με τίτλο «Δρόμοι της Ποίησης».

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση η 21η Μαρτίου είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Ταυτόχρονα η 21η Μαρτίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού. «Ο διπλός συμβολισμός αυτής της ημέρας είναι προφανής, αφού η ποίηση μπορεί να συμπυκνώσει με τρόπο μοναδικό αξίες όπως η ισότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η κοινωνική δικαιοσύνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Η εκδήλωση έγινε στο αμφιθέατρο του Λυκείου Μεσσήνης, το οποίο γέμισε. Εκεί οι μαθητές παρουσίασαν έργα Ελλήνων και ξένων ποιητών μέσα από απαγγελίες, τραγούδι, χορό και θεατρικό αναλόγιο. Η εκδήλωση αυτή ήταν και μια δράση ενταγμένη στη θεματική ενότητα «Παράδοση και μοντερνισμός» του μαθήματος Λογοτεχνίας της Α` τάξης. 

Τη σκηνοθεσία έκανε ο φιλόλογος Νίκος Φουσιάνης και την επιμέλεια είχε η χημικός Αγγελική Ρακιντζή. Τις απαγγελίες έκαναν οι: Αναστασία

Αλεβίζου: Κρίτων Αθανασούλης, "Ο κόσμος, τα όνειρα και τα χέρια. Σταυρούλα Καλέκα, Εύη Αλεξοπούλου: Κ.Π. Καβάφης, "Οσο μπορείς". Μπέτυ Ρηγάτου: Μαρία Πολυδούρη, "Μόνο γιατί μ' αγάπησες". Χριστίνα Ρουμελιώτη: Βάσος Μπάρμπας, "Καθαρά και ξάστερα". Παναγιώτης Φιλόπουλος: Κ.Π. Καβάφης, "Θερμοπύλες", Τάσος Λειβαδίτης, "Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου". Ηλέκτρα Φωτοπούλου: Οδυσσέα Ελύτη, "Μονόγραμμα". Καλλιόπη Μιχαλοπούλου: Γιώργος Σουρής, "Φόροι". Εύη Αλεξοπούλου: Γιώργος Σεφέρης, "Τελευταίος Σταθμός". Γεωργία Λαμπροπούλου: Αλεξάντερ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, "Ο μπρούτζινος καβαλάρης". 

Τραγούδησαν οι: Μαρίνα Σταθοπούλου, Ερωτόκριτος, "Θλιβερά μαντάτα" (Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος, Χριστόδουλος Χάλαρης). Ηλέκτρα Φωτοπούλου, Τάσος Λειβαδίτης, "Για να σε συναντήσω" (Μουσική: Κώστας Λειβαδάς). Αναστασία Αλεβίζου, Οδυσσέας Ελύτης, "Παράπονο" (Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου). Μαρία Χαΐνη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, "Ο Προσκυνητής" (Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης). Κλασική κιθάρα έπαιξε η Μαρία Χαΐνη και χόρεψαν οι Ηλέκτρα Φωτοπούλου και Βασιλική - Στασινή Πετρουλάκη. Θεατρικό Αναλόγιο: "Η σονάτα του σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου από την Μαρίνα Σταθοπούλου.