Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 14:31

Παράδρομο και πεζογέφυρα στον περιφερειακό ζητούν κάτοικοι πίσω από τον ΟΑΕΔ

Διαμαρτυρήθηκαν έντονα χθες το πρωί και έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα περίπου τον υπό κατασκευή περιφερειακό αυτοκινητόδρομο στο Ασπρόχωμα, πίσω από τον ΟΑΕΔ, κάτοικοι της περιοχής, γιατί δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση στα σπίτια τους. 

Οι άνθρωποι που μένουν στον οικισμό Φιτσαέικα διαμαρτύρονται, γιατί με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου αποκόπτονται, δεν έχουν πρόσβαση από και προς τις ιδιοκτησίες τους και η μοναδική οδός επικοινωνίας με τον παλιό εθνικό δρόμο είναι η λαγκάδα της περιοχής, που το χειμώνα γεμίζει νερά και η διέλευσή της είναι επικίνδυνη.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν την κατασκευή παράδρομου από τη γέφυρα στο Καλάμι έως τη γέφυρα προς τα Λέικα, καθώς και πεζογέφυρας πάνω από τον αυτοκινητόδρομο, όπως προβλεπόταν αρχικά και τους είχαν υποσχεθεί.

Στη χθεσινή κινητοποίηση οι κάτοικοι εξέφρασαν παράπονα για την απουσία της δημοτικής αρχής, που είχε κληθεί για να εκφράσει την άποψη και τη συμπαράστασή της.

Ο Νίκος Χάντζος, κάτοικος της περιοχής, παρατήρησε πως «δεν έχουμε πρόσβαση στα σπίτια μας. Δεν υπάρχει παράδρομος από τη γέφυρα στο Καλάμι έως τη γέφυρα προς τα Λέικα. Η μοναδική πρόσβαση είναι στη λαγκάδα, που είναι αγωγός ομβρίων και το χειμώνα ποτάμι και το υπουργείο απαγορεύει την κυκλοφορία μέσα απ’ αυτή». Εξήγησε ότι «για να φθάσει κάποιος άνθρωπος από την περιοχή μας σε μέσο μαζικής μεταφοράς πρέπει να περπατήσει 3 χιλιόμετρα» και σημείωσε: «Ετσι δεν μπορεί να λειτουργήσει ο οικισμός μας. Ο "Μορέας" αδιαφορεί και από το υπουργείο λένε τώρα ότι δεν έχουν λεφτά για απαλλοτριώσεις».

Η σύζυγός του Βούλα ανέφερε ότι «αν δεν έχουμε αυτοκίνητο δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, δεν μπορούμε να πάρουμε μέσο μεταφοράς».

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «δεν μπορεί να μην υπάρχει παράδρομος σε μια απόσταση 2 χιλιομέτρων. Πρέπει να εξυπηρετηθούμε, να πάμε στα σπίτια μας και τις δουλειές μας. Παντού σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν προσβάσεις, μόνο σε μας δεν υπάρχουν. Μας έχουν ένα παράδρομο τυφλό, που δεν οδηγεί πουθενά. Από το 2012 μας είχαν υποσχεθεί τον παράδρομο, αλλά τώρα…».

Ο πρόεδρος του Ασπροχώματος Βασίλης Πολίτης επεσήμανε ότι «θέλουμε παράδρομο από το Καλάμι έως τη γέφυρα προς τα Λέικα, πεζογέφυρα και μια ακόμα πρόσβαση σε 2 - 3 ιδιοκτησίες. Με δύο παρεμβάσεις που μας έχουν πει, δε λύνεται το πρόβλημα», Παρατήρησε, ακόμα, ότι «δεν μπορεί να περάσει πυροσβεστικό σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ η λαγκάδα το χειμώνα κατεβάζει νερό».

Τέλος, σημείωσε ότι τα προβλήματα τα γνωρίζουν καλά και ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Γιάννης Καρνέσης και η επιβλέπουσα μηχανικός Τζένη Καλοφωλιά.