Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 08:58

Επιστημονικοί φορείς της Μεσσηνίας κατά του ασφαλιστικού

Σκληραίνουν τη στάση τους οι επιστημονικοί φορείς της Μεσσηνίας και ετοιμάζονται για ολομέτωπη επίθεση με την κυβέρνηση για να μην περάσει το Ασφαλιστικό. Σχεδιάζουν συλλαλητήριο σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο να παραλύσει ο δημόσιος τομέας και να μην κάνει εισπράξεις το κράτος.

Χθες εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων συναντήθηκαν στο Εντευκτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, που είχε και την πρωτοβουλία της συνάντησης.

Ο πρόεδρος των δικηγόρων Κώστας Μαργέλης, μίλησε για τον αιφνιδιασμό που δέχτηκαν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς όταν το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση, καθώς «είναι πολύ χειρότερο από τις εξαγγελίες του κ. Κατρούγκαλου». Μίλησε μάλιστα για «έκτακτες και γρήγορες συνθήκες», που δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή περισσότερων φορέων στην χθεσινή συνάντηση. Ο ίδιος είπε ότι το Ασφαλιστικό «έχει χαρακτήρα δημευτικό για τα εισοδήματα των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών και ουσιαστικά οδηγεί σε παύση εργασιών». Επιπρόσθετα, «η κυβέρνηση προκλητικά δημιουργεί ελεύθερους επαγγελματίες τριών ταχυτήτων. Μερικοί νέοι επιστήμονες θα έχουν εκπτώσεις, μερικοί άνω της 5ετίας θα έχουν πάλι εκπτώσεις και μερικοί τίποτα». Ενώ, «διαχωρίζει όλους τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες σε πατρικίους, πληβείους και είλωτες. Ξεχωρίζει τους εκλεκτούς και για τους υπόλοιπους δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, επιτυγχάνοντας τα λουκέτα. Φτάνει δε στο σημείο να χρεώνει ως οφειλή την έκπτωση που κάνει στους νέους ασφαλισμένους», σημείωσε. Και πρόσθεσε πως «στις εξαγγελίες του κ. Κατρούγκαλου, μετά τις πρώτες αντιδράσεις, για τους νέους επαγγελματίες, τους νέους γιατρούς και δικηγόρους, είχε πει για ορισμένες εκπτώσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές την πρώτη πενταετία. Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη διαβούλευση αυτή την "ασφαλιστική οφειλή" - τα ποσά των εκπτώσεων που έχουν αποφύγει οι νέοι επαγγελματίες τα πρώτα 5 χρόνια, πρέπει κάποια στιγμή να τα πληρώσουν για να πάρουν σύνταξη». Ενώ, «δεν διευκρινίζεται σήμερα αν θα τα πληρώσουν με προσαυξήσεις, αν θα τα πληρώσουν με πρόστιμα ή οτιδήποτε άλλο. Μόνο το γεγονός ότι αυτή την ασφαλιστική οφειλή την μεταφέρει προς το τέλος του επαγγελματικού βίου του καθενός, καταλαβαίνετε τι συνέπειες έχει για όλους». Επίσης ο Κ. Μαργέλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «σε ένα χρόνο θα συζητούμε πάλι για το πώς θα κλείσει η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς τα μέτρα δεν φέρνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί και οι συνεπείς σήμερα δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, και θα αυξηθεί κατακόρυφα το κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή».

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΔΣΚ είπε ότι «η κυβέρνηση οφείλει έστω και την ύστατη στιγμή να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές εμμονές της και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις οι οποίες θα άρουν την ασφυξία στις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά, και θα φέρουν στο τέλος της ημέρας επενδύσεις και θέσεις εργασίας - δηλαδή περισσότερα έσοδα για τα δημόσια ταμεία». Οσο για τη στάση των δικηγόρων είπε ότι «οι δικηγόροι συνεχίζουμε να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά την αποχή από τα καθήκοντά μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται και είναι αγώνας επιβίωσης».

Η Γιώτα Μπαξιβανάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νόμου Μεσσηνίας, είπε ότι οι αρχιτέκτονες αλλά και οι μηχανικοί και οι εργολήπτες απέχουν από τις δημοπρασίες και τα συμβούλια. Ενώ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις οικοδομικές άδειες και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Ο Γιάννης Μπουρής, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, είπε ότι οι γιατροί θα εντείνουν τις δράσεις τους κατά του "φορομπηχτικού", όπως το χαρακτήρισε, νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Είπε μάλιστα πως θα φτάσουν σε ακραίες δράσεις σταματώντας την συνταγογράφηση και κλείνοντας τα ιατρεία τους.

Ο Παναγιώτης Δουμουλάκης, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου - Καλαμάτας, είπε ότι οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ή θα συνεχίσουν απέχοντας δύο μέρες την εβδομάδα όπως κάνουν - η μια θυμίζουμε είναι η Τετάρτη, ημέρα που γίνονται κανονικά οι πλειστηριασμοί και με την αποχή συμβολαιογράφων, δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών έχουν μπλοκάρει.

Ο Γιώργος Κανέλης γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας είπε ότι το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας συμπορεύεται με τη ΓΣΕΕ για 48ωρη απεργία. Παράλληλα κάλεσε τους υπόλοιπους φορείς σε συλλαλητήριο, ίσως και σήμερα το απόγευμα. Είπε ακόμα ότι τα Σωματεία μαζεύουν υπογραφές για να τις στείλουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ζητώντας να ανατραπεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Ο Θόδωρος Μπαζίγος επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕΣ και μέλος του Δ.Σ. δήλωσε την αντίθεσή του στις πολιτικές λιτότητας και επανέλαβε τη θέση του για στάση πληρωμών για τρεις μήνες από τους επαγγελματίες προς τα δημόσια ταμεία.

Ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, είπε ότι δεν συμμετέχουν από την αρχή της αποχής τους σε δημοπρασίες. Ζήτησε επίσης την συμπαράσταση όλων των άλλων φορέων και είπε ότι συνεχίζουν την αποχή και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο Κώστας Μπούρας από το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Νομού Μεσσηνίας επεσήμανε ότι ήδη ο τεχνικός κόσμος έχει "κατεβάσει" το σύστημα για τις άδειες δόμησης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Τόνισε δε ότι πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους.

Ν.Κ.