Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 16:33

ΙΚΑ Μεγαλόπολης: Τους πήγε το πρωτότυπο, αλλά ήθελαν αντίγραφο!

ΙΚΑ Μεγαλόπολης: Τους πήγε το πρωτότυπο, αλλά ήθελαν αντίγραφο!

Μία από αυτές τις... αμίμητες ιστορίες γραφειοκρατίας του ελληνικού Δημοσίου βίωσε Αλβανός υπήκοος, ο οποίος χρειάστηκε να προσκομίσει ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στο ΙΚΑ Μεγαλόπολης. Πήγε λοιπόν ο άνθρωπος -όπως καταγγέλλει ο Καλαματιανός δικηγόρος του- μεταφρασμένο από τα αλβανικά στα ελληνικά το πιστοποιητικό και η υπάλληλος ζήτησε επικυρωμένο αντίγραφο!

Μάλιστα ο δικηγόρος Λεωνίδας Πετρακόπουλος μπροστά στην αδιαλλαξία της υπηρεσίας να εξυπηρετήσει τον πελάτη του έφτιαξε μια αίτηση, την οποία απέστειλε στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Αρκαδίας και κοινοποίησε στον υπουργό Εργασίας, την πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης. Ο δικηγόρος ζητεί συγκεκριμένα να του απαντήσουν ποια είναι η νομοθεσία εκείνη στην οποία βασίστηκε η υπάλληλος για να μην παραλάβει το πρωτότυπο έγγραφο, ενώ επέμεινε στην προσκόμιση επικυρωμένης φωτοτυπίας. Επίσης ζητεί να του γνωστοποιήσουν τα πλήρη στοιχεία του διευθυντή της εν λόγω υπηρεσίας και της καθ' ύλην αρμόδιας υπαλλήλου «προκειμένου να προβώ σε πάσα νόμιμη ενέργεια (σημειωτέον ότι, προκειμένου περί δημοσίου υπαλλήλου, τα στοιχεία αυτά δεν προσκρούουν σε "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα")», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην αίτησή του. 

Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με τον κ. Πετρακόπουλο, μίλησε ο ίδιος στο τηλέφωνο με την υπάλληλο και αυτή αρχικά ισχυρίστηκε ότι «επιτρέπεται σε αυτήν να παραλαμβάνει μόνον ακριβές επικυρωμένο φωτοτυπικό αντίγραφο του μεταφρασθέντος εγγράφου». Και όταν ο δικηγόρος της είπε ότι το πρωτότυπο έχει αυξημένη αποδεικτική ισχύ έναντι του αντιγράφου «"υπαναχώρησε" εν μέρει, απαιτούσα, πάντως, επικύρωση του πρωτοτύπου εγγράφου (εάν είναι ποτέ δυνατόν)», αναφέρει στην ίδια αίτηση. Και προσθέτει πως όταν επεσήμανε στην υπάλληλο ότι «δεν νοείται επικύρωση πρωτοτύπου εγγράφου και ζήτησα γραπτή αιτιολογημένη απάντηση των απόψεων της υπηρεσίας δήλωσε σε εμένα ότι, κατ' αυτόν τον τρόπο, θα καθυστερήσει η εξυπηρέτηση του εντολέως μου, προφανέστατα διότι πρόκειται περί "δαιδαλώδους" νομικού ζητήματος!». Επιπρόσθετα, ο δικηγόρος, επικαλούμενος τα όσα του είπε ο εντολέας του «η εν λόγω υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι η "ανάμειξη" δικηγόρου θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην περίπτωσή του!».