Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 13:18

Βιολογικά λαχανικά από τα μποστάνια του Δήμου Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Ολόφρεσκα λαχανικά καλλιεργημένα με μεράκι, υπέροχους ανθρώπους κάθε ηλικίας, μέχρι και καταπληκτικά… σκιάχτρα συναντά κανείς ανάμεσα στα μποστάνια του δημοτικού λαχανόκηπου στην Καλαμάτα. 

Ανθρωποι που βρίσκουν διέξοδο με δημιουργική απασχόληση, όπως ο  Γιώργος Οικονομόπουλος. Μητέρες που θέλουν να προσφέρουν φρέσκα λαχανικά -καλλιεργημένα βιολογικά- στην οικογένειά τους όπως η Χρύσα Λυμπεροπούλου. Συνάνθρωποί μας που πραγματικά άλλαξαν σημαντικά την καθημερινότητά τους, ακόμα και παιδιά που μαθαίνουν τη μαγεία της δημιουργίας δίπλα σε γονείς ή παπούδες, από τη σπορά του φυτού μέχρι να το σερβίρουν στο οικογενειακό τραπέζι, όπως ο μικρός Θανάσης Λιάσκος.

Τους συναντήσαμε στο λαχανόκηπο του ανατολικού κέντρου, μεσημεράκι. Ο μικρός Θανάσης με τη μητέρα του Χρύσα ετοιμάζονταν να φύγουν, με λαχανικά και χορταρικά για το μεσημεριανό τραπέζι σε τσάντες, στα τιμόνια των ποδηλάτων τους. Καλοδέχτηκαν να μας ξεναγήσουν στον κήπο τους και να μας μιλήσουν για τη μοναδική εμπειρία που τους χαρίζει.  

Ο Γιώργος Οικονομόπουλος είναι μεταξύ εκείνων που διαθέτουν αρκετό χρόνο στη φροντίδα του κήπου, με αρκετή δημιουργική διάθεση και μεράκι.

Το μόνο σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι επιμένουν και διατηρούν σε άψογη κατάσταση το μποστάνι τους, είναι οι κατά διαστήματα διακοπές στην άρδευση, με συνέπεια κάποιες καλλιέργειες χαλάνε ή καταστρέφονται. Από τον δήμο ζητούν κυρίως την εξασφάλιση νερού σε καθημερινή βάση, ενώ υπάρχουν και άλλα αιτήματα, όπως –μεταξύ άλλων- περισσότερες δράσεις, ώστε να έρχονται ακόμα πιο πολλές οικογένειες σε επαφή με τη φύση, αλλά και προγράμματα ενημέρωσης για τη φροντίδα των λαχανόκηπών τους.

Πάντως, είναι αρκετοί ακόμα εκείνοι που επιμένουν και παρά τις δυσκολίες και την πραγματικά κοπιαστική δουλειά, συνεχίζουν σε καθημερινή βάση να περνούν κάμποσες ώρες μέσα στα μποστάνια του λαχανόκηπου. Εχουν αντιληφθεί στην πλειοψηφία τους, πως ο κόπος είναι μεγάλος και οι απαιτήσεις αρκετές, καθώς είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα πλέον ήπια μέσα για την καλλιέργειά τους, όπως φουσκί και θειάφι. Δεν το βάζουν όμως κάτω απολαμβάνοντας κάθε φορά την ανταμοιβή τους… ολόφρεσκους καρπούς από τα φυτά τους.

Κ.Δ.