Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016 15:52

Καταγραφή μοντέρνων κτηρίων από την ομάδα “Πάμε Βόλτα”

Γράφτηκε από την
Καταγραφή μοντέρνων κτηρίων από την ομάδα “Πάμε Βόλτα”

Εκκληση στους αρχιτέκτονες της Καλαμάτας απευθύνει το "Πάμε βόλτα" για να βοηθήσουν στην έρευνα για πλήρη καταγραφή και ανάδειξη των μοντέρνων κτηρίων. Στόχος είναι αυτά ν' αξιολογηθούν, ν' αναζητηθούν από αρχεία οι δημιουργοί τους και να ενημερωθεί το κοινό για να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με αυτά. 

Η Ομάδα ''Πάμε βόλτα'' κατέγραψε δείγματα κτηρίων σύμφωνα με τις αρχές του μοντέρνου κινήματος. Τα στιλιστικά χαρακτηριστικά δεν είναι πάντα καθαρά και η αλλοίωσή τους ίσως έχουν οδηγήσει (ως μη ειδική) την Ομάδα να έχει προβεί σε λάθη.

Η Καλαμάτα έχει ένα σύνολο αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος της δεκαετίας του 1930 - μίας βραχύβιας, αλλά εξαιρετικά γόνιμης περιόδου της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για κατοικίες, ξενοδοχεία και δημόσια κτήρια από οπλισμένο σκυρόδεμα και διακρίνονται για τους απλούς γεωμετρικούς όγκους, τις επίπεδες στέγες, τα έρκερ (ορθογώνιες ή ημιεξαγωνικές προεξοχές) από το επίπεδο της όψης, το αρτιφισιέλ (επίχρισμα για τις εξωτερικές επιφάνειες), τις κουπαστές κ.ά. Ο νεωτερισμός δεν περιορίζεται στην εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά αφορά και την εσωτερική αλλαγή και τη λειτουργικότητα στη δομή του χώρου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εισαγωγή της δημόσιας, κοινόχρηστης εισόδου στο κτήριο, με ιδιαίτερη φροντίδα στον προθάλαμο και και το κλιμακοστάσιο, την κεντρική θέρμανση και τους ανελκυστήρες. Ωστόσο, το μορφολογικό περίβλημα παραμένει η κατεξοχήν έκφραση του συνολικού εκσυγχρονισμού που εκπροσωπεί το μοντέρνο κίνημα, το οποίο αφορά τόσο στις κατασκευαστικές δυνατότητες, τα υλικά, τον εξοπλισμό της κατοικίας, αλλά και στο κοινωνικό όραμα για εκσυγχρονισμό της κοινωνίας της δεκαετίας του 1930. Το είδος της δόμησης, η πυκνότητά της και η γεωγραφική κατανομή αντικατοπτρίζουν τον αστικό χώρο της εποχής, αρχιτεκτονικά, κοινωνικά και οικονομικά, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Για πληροφορίες: Σωτήρης Θεοδωρόπουλος: 6936-518550.


NEWSLETTER