Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 20:52

Επαγγελματίες και κάτοικοι του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας: Η ανάπλαση να αναδείξει τον παραδοσιακό χαρακτήρα

Γράφτηκε από τον
Επαγγελματίες και κάτοικοι του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας: Η ανάπλαση να αναδείξει τον παραδοσιακό χαρακτήρα

Θετικά αλλά με επιφυλακτικότητα επί του πρακτέου αντιμετωπίζουν τη γ' φάση ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας επαγγελματίες της περιοχής. Μπορεί στη θεωρία μια ανάπλαση να στοχεύει σε βελτίωση των συνθηκών, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός. Οπως τονίζουν μιλώντας στην “Ε” επαγγελματίες της περιοχής, σκοπός είναι η ανάδειξη της ανάπλασης και του παραδοσιακού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.
Θετική χαρακτηρίζει την πρόθεση ανάπλασης ο Κώστας Καστόρας που όμως σημειώνει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το διαθέσιμο ιστορικό υλικό για την ανάδειξη της περιοχής: “Να μην ξεχνάμε ότι η Καλαμάτα διαθέτει παρελθόν και στα αρχαία και στα μεσαιωνικά χρόνια, και γι' αυτό μπορούμε να εντάξουμε πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία στην ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου” υπογραμμίζει. Σε μια προσπάθεια να θέσει τους στόχους για την αναβάθμιση της περιοχής, επισημαίνει ότι απαιτείται προβολή, δημιουργία χώρων εξυπηρέτησης των επισκεπτών (δημόσιες τουαλέτες κ.ά.), βελτίωση της προσβασιμότητας, ανάδειξη όλων των στοιχείων (μουσεία και ιστορικά σημεία), τα οποία εν πολλοίς παραμένουν άγνωστα στην πλειοψηφία των επισκεπτών του. “Θα πρέπει να οριστεί αν το πλαίσιο ανάπτυξης του Ιστορικού Κέντρου θα είναι καθαρά και μόνο το κέρδος ή αν επιδιώκουμε ουσιαστικότερη προβολή και διαχρονική αξιοποίηση”, αναφέρει. Καταλήγοντας ο κ. Καστόρας τονίζει την ανάγκη δημιουργίας και σωστής παρουσίασης του “μύθου” της περιοχής με την ανάδειξη στοιχείων (εφημερίδα “Σάλπιγξ Ελληνική”, “Νοσοκομείο του Αγώνα” στην περιοχή του Κάστρου, ιστορική αθλητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φραγκόλιμνας κ.ά.).
Ακόμα πάντως δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση προς τους επαγγελματίες από τη δημοτική αρχή ή τους μελετητές, για το τι πρόκειται να γίνει κατά τη νέα ανάπλαση της περιοχής - γεγονός που σε μεγάλο βαθμό γεννά προβληματισμό. Ο Βασίλης Σταθάκης είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα, ενώ από την πλευρά του ο Γιώργος Τασόπουλος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, αν και επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της όλης κατάστασης.
Τέλος, ο Γιώργος Αθανασόπουλος μιλώντας στην “Ε” θέλησε να επιστήσει την προσοχή της δημοτικής αρχής στην ορθή υλοποίηση της μελέτης και στην ουσιαστική σύνδεση της νέας ανάπλασης με το παλιό τμήμα.


NEWSLETTER