Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 20:34

Η Χριστίνα του Δημοτικού Ωδείου κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό Κρουστών της Πάτρας

Μια γνώριμη φιγούρα του Ωδείου, δεν το εγκατέλειψε μετά το τέλος των μαθημάτων και των εξετάσεων. Η 17χρονη Χριστίνα Ματσατσίνη-Υφαντή μαθήτρια της Ανωτέρας στη Σχολή Κρουστών του Δημοτικού Ωδείου (με δασκάλους τον Θοδωρή Βαζάκα και την Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου) γλιστρούσε καθημερινά στην Αίθουσα Κρουστών του Ωδείου και μιά έπιανε τις μπαγκέτες της μαρίμπας και την άλλη καθόταν μπροστά στο ταμπούρο, υπομονετικά και επίμονα. “Μελετάω γιατί θέλω να πάω σε έναν διαγωνισμό” απαντούσε σε όποιον απορημένος τη συναντούσε στον μαρμάρινο διάδρομο και αναρωτιόταν γιατί δεν βρισκόταν κατακαλόκαιρο σε κάποια παραλία…
Η Χριστίνα όμως είχε σχέδιο, σύστημα, υπομονή και θέληση. Είχε ήδη κάνει εξαιρετική εμφάνιση στον Εσωτερικό Διαγωνισμό τον περασμένο Απρίλιο αποσπώντας υποτροφία, εντυπωσίασε στη συναυλία των Συνόλων Κρουστών του Δημοτικού Ωδείου τον Μάιο στο Πνευματικό και έδειξε συγκροτημένη και αποτελεσματική στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου προς την Ανωτέρα Σχολή. Οι δάσκαλοί της είχαν διακρίνει ικανοποιημένοι την πολύ καλή της πορεία και δικαιολογημένα αισιόδοξοι την είχαν ενθαρρύνει στην απόφασή της να συμμετάσχει σε έναν διεθνή διαγωνισμό κρουστών, στήνοντας από κοινού ένα πρόγραμμα μελέτης και επιλέγοντας το κατάλληλο ρεπερτόριο.
Το Ελληνικό Παράρτημα της Percussive Arts Society (Πανελλήνιος Σύλλογος Τέχνης Κρουστών Οργάνων) σε συνδιοργάνωση με την Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και το Αχαϊκό Ωδείο της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων,  παρουσίασαν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών «Days of Percussion 2011» στην Πάτρα από 25 έως 28 Αυγούστου.
Πρόκειται για μια σημαντική σύμπραξη τεσσάρων φορέων πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών και κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν Master Classes, διαγωνισμοί, συναυλίες, εκθέσεις και διαλέξεις από καθηγητές και σολίστες των κρουστών οργάνων.
Η φετινή διοργάνωση υποδέχθηκε μερικούς από τους σημαντικότερους σύγχρονους κρουστούς του πλανήτη: Νεμπόισα Γιόβαν Ζίβκοβιτς (Σερβία) Τσουέι-Γινγκ Τάι (Γαλλία-Ταϊβάν), Πέτρο Κούρτη, Γιώργο Κόλλια και Κωνσταντίνο Βορίση, οι οποίοι εκτός από τα Master Classes και τις συναυλίες αποτέλεσαν και την κριτική επιτροπή στον «1ο Διεθνή Διαγωνισμό Κρουστών για Νέους Σολίστ» που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ.
Ο Διαγωνισμός απευθυνόταν σε νέους καλλιτέχνες των κρουστών οργάνων στους οποίους τα βραβεία παρείχαν οι χορηγοί της διοργάνωσης.
Χωριζόταν ανά όργανο σε τρεις ενότητες:
Drum Set (26 Αυγούστου), Πληκτροφόρα κρουστά (27 Αυγούστου) και
Ταμπούρο (28 Αυγούστου). Υπήρχαν επίσης τρεις ηλικιακές κατηγορίες:
Junior Level (μέχρι 15 χρονών), Medium Level (μέχρι 22 χρονών) και Advanced Level (μέχρι 28 χρονών).
Η Χριστίνα Ματσατσίνη-Υφαντή διαγωνίστηκε στις ενότητες "Πληκτροφόρα κρουστά" και "Ταμπούρο" στην κατηγορία "Medium Level". Και στις δύο ενότητες κέρδισε τις εντυπώσεις και τον Διαγωνισμό, αποσπώντας το 2ο Βραβείο. Να σημειωθεί ότι σε καμία ενότητα και σε καμία κατηγορία δεν δόθηκε 1ο βραβείο.
Επόμενη στάση για την Χριστίνα ο Διαγωνισμός Κρουστών της Κούβας!