Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 19:25

Κατάληψη της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης από φοιτητές

Γράφτηκε από την


Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συμβολική κατάληψη στην Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, όπως είχε προγραμματιστεί από το συντονιστικό. Έγινε μισάωρη παρέμβαση στο ζωντανό πρόγραμμα του ραδιοφώνου, όπου παρουσιάστηκαν τα αιτήματα της κατάληψης. Παράλληλα, μοιράστηκε η ανακοίνωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Επόμενο ραντεβού, αύριο Πέμπτη 8/9 στις 18:00 στην πλατεία Αρεως, για εκπαιδευτική πορεία στην πόλη.

Ανακοίνωση Συντονιστικού Κατάληψης ΣΘΕΤ Τρίπολης


Εδώ και ενάμιση χρόνο ζούμε την μεγαλύτερη επίθεση στα δικαώματα και στις κατακτήσεις της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλευόμενη την “κρίση” υλοποιεί ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας και των προνομίων του κεφαλαίου. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μισθοί των 500 ευρώ για τους νέους εργαζομένους, απελευθέρωση απολύσεων, επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις και επίθεση σε κάθε κοινωνική υπηρεσία. Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν  καινούργιο κομμάτι της πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Χρησιμοποιούν όμως την κρίση σαν ευκαιρία για να φτιάξουν την Ελλάδα που το κεφάλαιο πάντα ονειρευόταν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συντελείται και η επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νέος νόμος πλαίσιο αποτελεί φυσική συνέχεια της εκπαιδευτικής πολιτικής που χρόνια προσπαθούν να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Πρώτος στόχος της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι η παραγωγή ενός νέου ευέλικτου και πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού.
Το νέο πανεπιστήμιο βιάζεται να μας πετάξει στην “φιλόξενη” αγορά εργασίας των 500 ευρώ και της επισφάλειας. Ακριβώς για αυτό τον λόγο με τον νέο νόμο θα υπάρχουν πτυχία σύντομου κύκλου στα ένα ή δύο χρόνια ενώ το βασικό πτυχίο θα περιοριστεί στα τρία χρόνια και για την συνέχεια θα καταβάλλονται δίδακτρα. Ταυτόχρονα η εισαγωγή των πιστωτικών μονάδων οδηγεί στην εξατομίκευση των πτυχίων ακριβώς πάνω στο πρότυπο της ατομικής διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία. Μετατρέπουν τη μόρφωση από δικαίωμα σε προνόμιο για τους λίγους. Για την πλειοψηφία θα μείνει απλά μια κατάρτιση με ημερομηνία λήξης.
Το σύνολο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων θα καθορίζεται όχι από τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά από την ανάγκη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οποιαδήποτε φωνή κριτικής σκέψης θα εξαφανιστεί κάτω από την κυριαρχία των ταλιμπάν της ελεύθερης αγοράς. Ακριβώς για αυτό το λόγο στο νέο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει χώρος για δημοκρατία. Ακριβώς για αυτό το λόγο καταργούν κάθε δημοκρατική διαδικασία στο εσωτερικό των σχολών και μαζί με αυτές το άσυλο, για να μπορούν να καταστείλουν τους αγώνες.
Γι' αυτό τον λόγο η Σχολή Θετικών Επιστημών Τρίπολης τελεί υπό κατάληψη όπως και  πάνω από 270 σχολές σε όλη την Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε συντονιστικό κατάληψης με κύριο στόχο την οργανωση δράσεων και εκδηλώσεων, το οποίο συνεδριάζει καθημερινά. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τετάρτη 7/9 πραγματοποιούμε συμβολική κατάληψη στην Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης για την ανάδειξη των αιτημάτων μας στην τοπική κοινωνία. Επίσης, με αφορμή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται την Πεμπτη 8/9 στην Αθήνα, καλούμε σε πορεία την ίδια μέρα στις 18:00. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Άρεως και θα καταλήξει στο πανεπιστήμιο, όπου θα ακολουθήσει συνέλευση του συντονιστικού.
Η επίθεση που γίνεται από την κυβέρνηση δεν αφορά μόνο τη νεολαία αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Σε αυτή την μάχη δεν μπορεί να κερδίσει κανείς μόνος του. Γι' αυτό θέλουμε στο πλευρό μας την κοινωνία της Τρίπολης, που πλήτεται καθημερινά και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φοιτητική κοινότητα –επιστημονικά, οικονομικά, κοινωνικά και όχι μόνο. Όπως επίσης καλούμε και την υπόλοιπη ακαδημαική κοινότητα, καθηγητές και εργατικό προσωπικό. Θεωρούμε πως σχολή υπό κατάληψη δεν σημαίνει κλειστή σχολή αλλά ανοιχτός κοινωνικός χώρος. Εκεί, όπου η γνώση και η ανταλαγή ιδεών, η ουσία δηλαδή του Πανεπιστημίου που θέλουμε, θα γίνονται πράξη. Απέναντι, στην κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση και συκοφαντία των ΜΜΕ, εμείς σας προτρέπουμε να κλείσετε τις τηλεοράσεις και να στηρίξετε από κοντά τα δρώμενα της κατάληψης.
Σας περιμένουμε όλους και όλες στην πορεία την Πέμπτη 8/9 στις 18:00 στην πλατεία Αρεως.
Από την Επιτροπή Κατάληψης

 

Συντονιστικό Κατάληψης ΣΘΕΤ - http://katalipsi-uop.blogspot.com


NEWSLETTER