Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 21:30

Αγωγή στο δήμο και τη ΔΕΥΑΚ για ζημιές σε σπίτι από το μπουρίνι της περασμένης εβδομάδας

Αγωγή στο δήμο και τη ΔΕΥΑΚ για ζημιές σε σπίτι από το μπουρίνι της περασμένης εβδομάδας

"Μου γκρέμισαν όλη μου τη ζωή": Με αυτή τη φράση περιγράφει η Κλαίρη Κουτουμάνου τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε στο σπίτι της το μπουρίνι της περασμένης εβδομάδας. Λίγα μόλις μέτρα από την οδό Αρτέμιδος και την κοίτη του Νέδοντα, πριν από τη γέφυρα της οδού Σπάρτης, το υπόγειό της πλημμύρισε με τόνους λάσπη, καταστρέφοντας αναμνήσεις και κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Αιτία, σύμφωνα με την κ. Κουτουμάνου, ήταν το ρέμα που ο δήμος δεν είχε καθαρίσει παρότι η ίδια το είχε ζητήσει επανειλημμένα.
Συνέπεια της αδιαφορίας, όπως μας λέει, ήταν να βρει διέξοδο η λάσπη στο υπόγειό της. Τώρα σκοπεύει με την οικογένειά της να κινηθεί νομικά κατά του δήμου, της ΔΕΥΑΚ, της Περιφέρειας και παντός υπευθύνου.
Λίγα λεπτά την περασμένη εβδομάδα ήταν αρκετά για να θάψουν στη λάσπη οικογενειακά κειμήλια, αντίκες, ρούχα, χαλιά και να καταστρέψουν ντουλάπες, πόρτες, έπιπλα, καθώς επίσης τον καυστήρα, το ασανσέρ και οικιακές συσκευές. Πρόκειται για μια ζημιά άνω των 200.000 ευρώ -σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κ. Κουτουμάνου- που δεν μπορεί ν' αποκατασταθεί.
Ευτύχημα θεωρεί η ίδια το ότι σώθηκε ο άντρας της, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο υπόγειο, μέσα στο ασανσέρ, όταν τα νερά άρχισαν να μπαίνουν με ορμή! "Αν δεν ήταν εδώ ο γιος μου, εγώ δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα", λέει έντρομη - και τονίζει:
"Εδώ δεν είναι θάλασσα, και δίπλα είναι ένα ποτάμι 30 μέτρων. Δεν έπρεπε να πνιγούμε. Αυτά είναι ανθρώπινα λάθη, δεν είναι φυσική καταστροφή. Αλλά εγώ είμαι φορολογούμενος πολίτης και πληρώνω τους φόρους μου κανονικά!". Σημειώνει μάλιστα ότι το σπίτι της είναι απόλυτα νόμιμο κι ότι όλα έχουν υπολογιστεί και κατασκευαστεί βάσει του νόμου, ακόμα και το υψόμετρο σε σχέση με το ρέμα.
"Είμαι 35 χρόνια παντρεμένη και στο υπόγειο ήταν αποθηκευμένη όλη μου η ζωή. Εφτιαξα ένα σπίτι για να το ευχαριστηθώ, και οι υπεύθυνοι του δήμου μού τα γκρέμισαν όλα. Μέσα στην πόλη ζω. Αν είναι δυνατόν! Δε ζω στο βάλτο. Δεν είναι οι καιρικές συνθήκες η αιτία. Η αδιαφορία φταίει. Δεν είναι δυνατόν στο ύψωμα να πνιγώ!" μονολογεί απεγνωσμένη η κ. Κουτουμάνου.
Τώρα μαζί με την οικογένειά της προσπαθεί να οχυρώσει το σπίτι της, γιατί όπως λέει: "Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν. Ο δήμος αδιαφόρησε, η Πολιτεία είναι απούσα... Ακόμα και η Πυροσβεστική δεν είχε μηχάνημα για να βγάλει τόσα νερά από το υπόγειο. Ούτε η ΔΕΥΑΚ είχε 5 μέτρα λάστιχο - κι όλοι με άφησαν στο έλεος του Θεού. Ευτυχώς που υπάρχει η ιδιωτική πρωτοβουλία".