Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 20:43

Ανάστατοι οι κάτοικοι για τις κλοπές στο Μελιγαλά

Γράφτηκε από τον

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά με τα αυξανόμενα κρούσματα κλοπών. Μάλιστα, εκπρόσωποί τους που παρέστησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας το βράδυ της Πέμπτης, ζήτησαν έντονα να ληφθούν κάποια μέτρα, ενώ τόνισαν ότι κύριοι υπεύθυνοι για τις κλοπές αυτές είναι οι τσιγγάνοι της περιοχής.
Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για μια κατάσταση που δεν πάει άλλο, αφού τα κρούσματα είναι καθημερινά και πλέον κανένας δεν αισθάνεται ασφαλής. Ανέφεραν χαρακτηριστικά περιστατικά κλοπών που έχουν εντείνει την ανησυχία, όπως μια περίπτωση όπου κάποιοι μπήκαν μέσα σε σπίτι και αφαίρεσαν όλα τα καλοριφέρ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, σημείωσαν, και προειδοποίησαν ότι αν δεν γίνει κάτι από την Πολιτεία θα αναγκαστούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης επισήμανε ότι επανειλημμένα έχουν σταλεί έγγραφα προς τις αρμόδιες αρχές και έχουν γίνει και παραστάσεις, από την άλλη όμως έχει έρθει και μια επιστολή από την επιτροπή της Ε.Ε. ότι κάνουμε φυλετικές διακρίσεις.
Ακόμη και στον υπουργό έχω πάει, είπε, και ζήτησα ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος το οποίο έχει μόνο 2 άτομα στην βάρδια και περιπολικό που δεν έχει βενζίνη. «Κάνουμε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί Δημοτική Αστυνομία, πράγμα το οποίο δεν είναι όμως εύκολο. Πάντως δεν έχουμε αφήσει το πράγμα στην τύχη του, κάνουμε συνεχείς προσπάθειες και θέλουμε την συνεργασία όλων σας για να δούμε τι θα κάνουμε», συμπλήρωσε.
Πρέπει να πιέσουμε τα αρμόδια όργανα, Αστυνομία και εισαγγελέα πάνω στο θέμα αυτό, επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Σακελλαριάδης.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη τόνισε πως η κατάσταση αυτή όσο πάει κι επιδεινώνεται ενώ θα χειροτερέψει κι άλλο όσο μεγαλώνουν τα οικονομικά προβλήματα. Ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει κατασταλτικά, είπε, αλλά μπορεί να κάνει παρεμβάσεις στην Αστυνομία και τον εισαγγελέα και το Δ.Σ. να κάνει κάποιες κινήσεις που θα αποδώσουν τουλάχιστον μέσα στα επόμενα χρόνια.
Οι εγκαταστάσεις των τσιγγάνων θα πρέπει σίγουρα να γίνουν καλύτερες, είπε, αλλά και να υπάρχει εκεί συνεχής παρουσία όλων των αρχών, όπως το υγειονομικό, κοινωνικοί λειτουργοί, η Αστυνομία. Πρέπει να καλέσουμε και τους ίδιους να συζητήσουμε μαζί τους, συμπλήρωσε, και να υπάρξει ένα συντονισμένο πρόγραμμα που θα έχει κάποια αποτελέσματα τουλάχιστον στις επόμενες γενιές. Και πρότεινε να γίνει μια γενική συνέλευση με τη συμμετοχή και των ιδίων, για να συζητηθεί το θέμα κι ο δήμος να δει αν μπορεί να προσλαμβάνει κάποιους τσιγγάνους ώστε να τους βοηθήσει να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Επίσης υπογράμμισε ότι πρέπει να ξαναγίνει απογραφή για να δουν πόσα άτομα μένουν στους καταυλισμούς.
Την ανησυχία του για τη γενικότερη εγκληματικότητα ειδικά τώρα που θα έρθουν στην περιοχή και αλλοδαποί για το μάζεμα της ελιάς εξέφρασε ο Γιώργος Διαγούπης, λέγοντας ότι μια λύση θα ήταν να κυκλοφορούν τα βράδια κάποια αυτοκίνητα του δήμου με ανοικτούς τους φάρους, αφού όπως παρατήρησε «ο φόβος φυλάει τα έρημα».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καραμπούλας πρότεινε σε επόμενο Δ.Σ. να κληθεί ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας και ο διοικητής του Α.Τ. Μελιγαλά για να συζητήσουν για αυτό το θέμα.