Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2011 22:21

Καμία ενημέρωση για τη φοροκάρτα - Διαμαρτυρία εμπόρων Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον

Πλήρης άγνοια υπάρχει στον εμπορικό κόσμο της Τριφυλίας σχετικά με την έκδοση και την κυκλοφορία της φοροκάρτας, η χρήση της οποίας θα είναι υποχρεωτική από την αρχή του καινούργιου χρόνου αντί για τη συγκέντρωση αποδείξεων. Οι εμπορικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καμιά ενημέρωση από κανέναν επίσημο φορέα και ξέρουν μόνο ό,τι μαθαίνουν από τα μέσα ενημέρωσης - κάτι που δεν τους αρκεί. Ενώ έχει ξεκινήσει η έκδοση των συγκεκριμένων καρτών, οι έμποροι ούτε ξέρουν πώς να τις χρησιμοποιούν ούτε έχουν τον ανάλογο εξοπλισμό σε όλες τις επιχειρήσεις. Καταγγέλλουν λοιπόν ότι ένα βασικό εργαλείο για τον έλεγχο της αγοράς σχεδιάζεται να στηριχτεί στην πλήρη άγνοια.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος τόνισε σχετικά:
«Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση στον εμπορικό κόσμο και στους συλλόγους μας, ούτε η ομοσπονδία μας έχει ενημερωθεί επίσημα ούτε κανένας - και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Από ό,τι έχουμε καταλάβει ακούγοντας και διαβάζοντας στα μέσα ενημέρωσης θα περνάμε τις κάρτες από μηχανήματα σαν αυτά που είναι για τις πιστωτικές κάρτες. Δεν ξέρουμε όμως τι μηχανήματα θα είναι αυτά, από πού θα τα εφοδιαστούμε και πως.
Ακόμη υπάρχει πλήρης άγνοια στον εμπορικό κόσμο και δεν έχει εμφανιστεί κάποιος να μας πει το οτιδήποτε. Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει κάποια ενημέρωση, να ξέρουμε τι θα κάνουμε και πώς θα κινηθούμε. Συνήθως όταν έχουμε κάποιες αλλαγές προηγείται μια ενημέρωση, αλλά δυστυχώς τώρα δεν έχει γίνει τίποτα».

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών ο πρόεδρος Νίκος Φάμπας μας είπε:
«Δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα, ούτε έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση. Ως Εμπορικός Σύλλογος δεν έχουμε ενημερωθεί από πουθενά, ό,τι ακούμε είναι από τις ειδήσεις, δεν ξέρουμε όμως τίποτα συγκεκριμένο. Το να ψάξουμε στο Ιντερνετ να δούμε τι είναι και πώς λειτουργεί δεν νομίζω ότι είναι και το πιο σωστό, αν δεν υπάρξει κάποια ενημέρωση. Πώς θα λειτουργήσει από την άλλη το κατάστημα χωρίς να έχει κάποιο ειδικό μηχάνημα; Αντε όμως, πες ότι στα καταστήματα κάτι μπορεί να γίνει. Σε χώρους όπως είναι οι λαϊκές αγορές πώς θα λειτουργήσει το σύστημα αυτό;
Με λίγα λόγια δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Πρέπει τουλάχιστον να κληθούν οι εμπορικοί σύλλογοι να ενημερωθούν - ώστε στη συνέχεια να ενημερώσουμε και τα μέλη μας. Δεν είναι πάντως κάτι απλό, αφού από όσο έχουμε καταλάβει εκεί θα στηριχτεί το φορολογικό σύστημα».

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στους Γαργαλιάνους, όπου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φώτης Παναγιωτόπουλος μας επισήμανε:
«Δεν υπάρχει καμία μα καμία ενημέρωση και προσπαθούμε να καταλάβουμε από πού θα ενημερωθούμε. Το μόνο που έχουμε μάθει είναι ότι όσοι έχουμε μηχανήματα πιστωτικών καρτών πρέπει να τα αναβαθμίσουμε. Ποιος όμως θα τα αναβαθμίσει και πώς; Κι αυτά πάντως τα έχουμε μάθει μόνο μέσα από τον Τύπο. Δεν υπάρχει από πουθενά ενημέρωση αλλού στον κλάδο μας και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.
Βλέπουμε ότι μια ζωή αυτοί που κυβερνούν βγάζουν αποφάσεις χωρίς να τις μελετούν και χωρίς να ενημερώνουν τον εμπορικό κόσμο. Χρειάζεται χρόνος, γι' αυτό έχει δοθεί και περιθώριο 2 μηνών - μέσα στους οποίους πιστεύω ότι κάτι θα έχει γίνει στο θέμα της ενημέρωσης».