Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 00:22

Οι κλέφτες κάνουν πάρτι στο Μελιγαλά - ανάστατοι οι κάτοικοι

Οι κλέφτες κάνουν πάρτι στο Μελιγαλά - ανάστατοι οι κάτοικοι

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά - γεγονός που έχει γεμίσει αγανάκτηση τους κατοίκους, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να προφυλαχτούν. Οι κλοπές, όπως μας είπαν, γίνονται στα σπίτια τους, στα καταστήματά τους, αλλά και στα χωράφια τους απ' όπου τους παίρνουν από μηχανήματα μέχρι και περιφράξεις. Ακόμη, μέσα στην πόλη του Μελιγαλά συχνά κάνουν... φτερά οι σχάρες των φρεατίων και κάθε είδους καλώδια.

Κάποιοι από τους κατοίκους αποδίδουν ένα μεγάλο μέρος των κλοπών -και ειδικά των σιδηρικών- στους τσιγγάνους. Τονίζουν δε ότι η φτώχεια και η εξαθλίωση έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους, είτε αλλοδαπούς είτε Ελληνες, να κάνουν τις κλοπές επάγγελμα.

Ο καθένας προσπαθεί λοιπόν να λάβει τα μέτρα του και να προφυλάξει τα υπάρχοντά του. Οπως μας αναφέρθηκε, τα βράδια πολλοί είναι... μισοξύπνιοι έχοντας το νου τους μην μπει κανείς στο σπίτι τους. Βέβαια οι κλοπές δεν περιορίζονται μόνο τις νυχτερινές ώρες, αλλά γίνονται και μέρα μεσημέρι.

Αυτό που ζητούν οι ντόπιοι είναι να γίνει κάτι, να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση - αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η τοπική Αστυνομία είναι αποδυναμωμένη και με ελάχιστο προσωπικό, που είναι αδύνατο να φυλάξει μια τόσο μεγάλη περιοχή. Επισήμαναν βέβαια ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους όσοι αγοράζουν σίδερα, για να διαπιστώνεται από πού προέρχονται αυτά.

Πριν από λίγο καιρό οι κάτοικοι είχαν εκφράσει με έντονο τρόπο τα παράπονά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας και είχαν ζητήσει να παρθούν κάποια μέτρα. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες τους, καθώς κάποιοι έχουν πέσει οι ίδιοι θύματα κλοπών και μάλιστα όχι μόνο μία φορά.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελιγαλά Γιώργος Γυφτόγιαννης μας είπε:

«Κάθε μέρα και κάθε βράδυ έχουμε το ίδιο πράγμα, δεν έχει μείνει τίποτα, μας έχουν φάει οι αθίγγανοι. Εδώ σε μια αποθήκη του δήμου πήραν πόσα μεταλλικά ζιμπό. Περίφραξη δεν έχουν αφήσει καμία, όλοι οι αγρότες παραπονιούνται για κλοπές. Μια καινούργια περίφραξη την πήραν ολόκληρη.

Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και το πρόβλημα έχει ενταθεί τώρα τελευταία καθώς οι περισσότεροι από αυτούς που κάνουν τις κλοπές έχουν πέσει στην πρέζα και ψάχνουν να βρουν χρήματα. Δεν έχει μείνει τίποτα, εδώ έχουν πάρει τις σχάρες από τους δρόμους. Επίσης στη βιομηχανική ζώνη που έχει κολόνες από τη μια είσοδο μέχρι την άλλη, περίπου 800 μέτρα, το καλώδιο αυτό από φρεάτιο σε φρεάτιο λείπει όλο, το έχουν κόψει και το έχουν πάρει όλο. Με τέτοιες συνθήκες και με τέτοια λαίλαπα που υπάρχει ποιος να μας εμπιστευτεί και τι ανάπτυξη να έρθει στο Μελιγαλά;».

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος τόνισε: «Υπάρχει ανασφάλεια και φόβος, κλέβουν τα πάντα, ό,τι βρούνε το αρπάζουν και το τελευταίο διάστημα οι κλοπές είναι σε μεγάλη έξαρση. Η Αστυνομία δεν έχει δύναμη οπότε δεν μπορεί να κάνει κάτι. Οι κλοπές αυτές γίνονται από όλους - κι από τσιγγάνους κι από Ελληνες κι από Βούλγαρους κι από όλους».

Ο Πέτρος Νικητόπουλος συμπλήρωσε: «Η κατάσταση είναι χάλια, δεν σωζόμαστε με τίποτα. Κινδυνεύουμε και μέσα στα σπίτια μας. Εγώ έχω βάλει και συναγερμό, έχω και σκυλιά και πάλι φοβάμαι, δεν κοιμάμαι σχεδόν καθόλου το βράδυ. Τα κρούσματα στην περιοχή μας είναι πολλά».

Ο Ανδρέας Παυλόπουλος από τη Σκάλα μας είπε: «Η φτώχεια και η πείνα γεννά κλεψιές. Οταν ο άλλος δεν έχει, τι θα κάνει; Αν και μερικοί το έχουν κάνει επάγγελμα... Εγώ είμαι από τη Σκάλα κι εκεί ακόμη και το μεσημέρι μπαίνουν μέσα στα σπίτια και κλέβουν. Το πρόβλημα έχει ενταθεί. Θύματα κυρίως είναι οι γέροι, αλλά χτυπάνε και σπίτια όταν δεν υπάρχει κάποιος εκεί. Από την άλλη η Αστυνομία τι να κάνει και τι να πρωτοφυλάξει, όταν έχουμε ένα τμήμα με 10 άτομα και μόνο εδώ γύρω είμαστε 20 χωριά;».

Ο επαγγελματίας Θοδωρής Κιρκιλής τόνισε: «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη από ό,τι ακούμε και οι περισσότερες κλοπές είναι σε μηχανήματα και περιφράξεις. Υπάρχει θα έλεγα μια γενική ασυδοσία. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, αλλά τα περισσότερα πράγματα που κλέβουν είναι μεταλλικά πράγματα - χωρίς να λείπουν και οι κλοπές στα σπίτια. Βλέπεις εδώ να κυκλοφορούν διάφοροι άνθρωποι και δεν ξέρεις τι είναι αυτοί. Από την άλλη αστυνόμευση δεν υπάρχει αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη και ούτε ξέρουμε τι μας ξημερώνει».

Ο Χρίστος Δορκοφίκης που έχει πέσει θύμα κλοπής επισήμανε: «Δεν έχουμε άλλο πρόβλημα πέρα από τις κλοπές οι οποίες είναι καθημερινές και μέρα μεσημέρι. Οι περισσότερες κλοπές είναι από τους τσιγγάνους στους οποίους δίνουν και λεφτά από την Πολιτεία. Εμάς μας έκλεψαν τα χρυσαφικά της γυναίκας μου όλα. Πρωί ήταν που μπήκαν στο σπίτι και τα πήραν, ενώ δύο φορές έχουν σπάσει την πόρτα εδώ στο μαγαζί χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσουν τη ζημιά. Το πρόβλημα είναι έντονο και δεν υπάρχει μαγαζί που να μην το έχουν κλέψει. Μπορεί να με πείτε ρατσιστή, αλλά πρέπει να φύγουν όλοι αυτοί».

Ρεκόρ πάει να καταρρίψει η Μελίνα Σταθοπούλου που έχει πέσει 5 φορές θύμα κλοπής στην επιχείρησή της και στο σπίτι της. Η ίδια μας είπε: «Εμείς έχουμε πέσει αρκετές φορές θύματα ληστείας. Στο μαγαζί μας ξέρουμε ποιοι είναι καθώς τους έχει καταγράψει η κάμερα. Αν και έχουμε δώσει το cd στην Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ετσι αναγκαστήκαμε και βάλαμε σίδερα γύρω γύρω, επίσης συναγερμό, αλλά κάθε μέρα ανοίγουμε φοβισμένοι. Χαλάσαμε ένα σωρό λεφτά για να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα και πάλι φοβόμαστε. Και στο σπίτι μας έχουν έρθει δύο φορές. Τη μία άνοιξαν το αυτοκίνητό μου και την άλλη προσπάθησαν να το ανοίξουν σπάζοντας το τζάμι και κάνοντας ζημιά. Από τότε κοιμόμαστε με το ένα πόδι στο... μπαλκόνι, για να έχουμε το νου μας μη μας κλέψουν πάλι».