Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 20:40

Κάθετα αντίθετος με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Γράφτηκε από την

Να αναστείλουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι του ΟΠΑΔ από την 1η Δεκεμβρίου καλεί τους γιατρούς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, συνιστώντας όμως παράλληλα να δέχονται τους ασφαλισμένους αμειβόμενοι σύμφωνα με το επίσημο κρατικό τιμολόγιο.
Η σχετική πρόταση περιλαμβάνεται στο μακροσκελές ψήφισμα που υιοθέτησε ο ΠΙΣ μετά την πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευσή του.
Παράλληλα, ζητείται η άμεση καταβολή των οφειλών του ΟΠΑΔ και των λοιπών Ταμείων στους δικαιούχους γιατρούς, ενώ προωθείται «η ενεργοποίηση κάθε ένδικου μέσου για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων».
Στο εν λόγω ψήφισμα, ο ΠΙΣ επικρίνει την πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία η οποία χαρακτηρίζεται -σε ορισμένες παραμέτρους της- ακόμα και «επισφαλής». Παράλληλα, όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ζητείται η καθιέρωση γενικής συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ, «μετά από επίσημη διαπραγμάτευση που θα καθορίζει όλα τα ζητήματα απασχόλησης, ασφάλισης, αμοιβής και ελέγχου, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς που επιθυμούν, να συμβάλλονται αμειβόμενοι κατά πράξη και περίπτωση».
Παράλληλα, «προβάλλεται ως ανυποχώρητη διεκδίκηση η ελεύθερη συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών, για όλους ανεξαιρέτως τους ιατρούς, και υποστηρίζονται όλες οι κινητοποιήσεις των ιατρικών συλλόγων προς την κατεύθυνση αυτή». Την ίδια στιγμή «απορρίπτεται συνολικά το δημοσιοποιηθέν σχέδιο Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, το οποίο συντάχθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη καμία από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις της ιατρικής κοινότητας».
Οι γιατροί ζητούν «α) άμεση ανάκληση των διατάξεων που ενεργοποιούν χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο τον ΕΟΠΥΥ, β) επανενεργοποίηση της συνταγογράφησης στους Οργανισμούς ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ, γ) απόσυρση των ενιαίου τύπου συνταγολογίων ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, δ) πλήρη διευκρίνιση, μέσω νομικών  διαδικασιών, του καθεστώτος απασχόλησης σε σχέση με τις υφιστάμενες ατομικές συμβάσεις των γιατρών και ε) έναρξη τεκμηριωμένου διαλόγου για τον ΕΟΠΥΥ με βάση τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας».
Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την παραπεμπτικογραφία, ενώ εκφράζεται «η κάθετη αντίθεση του ιατρικού κόσμου της χώρας στην επιχειρούμενη κατάργηση των διατάξεων του Κανονισμού Ιατρικής Δεοντολογίας περί πλανοδιακής ιατρικής, που μεθοδεύεται με το νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, και ζητείται η προστασία του ιατρικού επαγγέλματος με την αποτροπή του φαινομένου αυτού. Ζητείται ωσαύτως η άμεση απαγόρευση διενέργειας ιατρικών εξετάσεων με πλανοδιακό τρόπο, από διάφορες εταιρείες σε δημόσιους χώρους».