Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2011 12:27

11 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί

Γράφτηκε από την
11 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για το ΠαιδίΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημοσιοποιεί σοκαριστικά στοιχεία που αφορούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και αναρωτιόμαστε … πόσο δύσκολο είναι σήμερα να είσαι παιδί?
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
Βάσει στοιχείων που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα 78 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ένας στους τέσσερις είναι παιδί. Με άλλα λόγια, 14.820.000 παιδιά, δηλαδή το 19% των παιδιών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλούνται από τη φτώχεια.
Το 2005 το ποσοστό αυτό στα 27 κράτη μέλη έφτανε το 19% για τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο του πληθυσμού ήταν 16%.
Συμπέρασμα: Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.
Ακόμη, βάσει εκτιμήσεων του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), το 2012:
Ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος αναμένεται να αγγίξει τα 2.000.000 παγκοσμίως.
8.000.000 ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να εξαφανιστούν.
Συνολικά, 300.000.000 παιδιά αυτής της γενιάς ενδέχεται να κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ενηλικίωσή τους.
Oσο αποκρουστική και αν ακούγεται, αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε.
Θέλουμε αλήθεια ένα τέτοιο κόσμο για τα παιδιά;
Βάσει του ετήσιου report του Child Helpline International (CHI) για το 2009:

Οι Τηλεφωνικές Γραμμές Βοήθειας σε όλο τον κόσμο δέχτηκαν 14.087.484 κλήσεις.
Εδώ και 16 χρόνια, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που αποστολή του έχει την προάσπιση και την προστασία των παιδιών έχει στηρίξει υλικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και ιατρικά περισσότερα από 30.000 παιδιά.
Κι όμως, λόγω έλλειψης χώρων δεν είχαμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στη φιλοξενία ακόμη 1230 παιδιών. Και ο αριθμός των παιδιών που έχουν ανάγκη αυξάνεται καθημερινά.
Τα τελευταία χρόνια, 1 στους 5 Eλληνες, παιδιά και ενήλικες, έχουν καλέσει στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Χαμόγελου, με στόχο να καταγγείλουν ή να ζητήσουν στήριξη για την κάλυψη σημαντικής ανάγκης κάποιου παιδιού.
Oλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με την προστασία των παιδιών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία των παιδιών, την προάσπιση και τη διασφάλιση των «αυτονόητων» δικαιωμάτων τους τόσο σε όλη την Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, μέσω των διεθνών συνεργασιών του.
Με συναίσθηση του έργου που επιτελούμε με αγάπη και αφοσίωση, ανταποκρινόμαστε θετικά σε χιλιάδες αιτήματα που δεχόμαστε κάθε χρόνο.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί οι ανάγκες των παιδιών είναι διαρκείς και δεν έχουν ημερομηνία λήξης.
Σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας και σας χρειαζόμαστε πάντα πλάι μας.
«Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» Ανδρέας Γιαννόπουλος, 9 Νοεμβρίου 1995


NEWSLETTER