Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 11:19

Κινέζικη ιατρική στην Καλαμάτα

Κινέζικη ιατρική στην Καλαμάτα

 

Τον πλούτο της αρχαίας κινεζικής ιατρικής επιθυμεί να διαδώσει και στην Καλαμάτα ο Στηβ Καπώνης, ο οποίος εδώ και λίγες μέρες άνοιξε στο κέντρο της πόλης το Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών "Tuina" με σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες θεραπείας και χαλάρωσης τις οποίες μελέτησε στην Κίνα. Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχει εντάξει στην ομάδα του έναν γιατρό με εμπειρία, ο οποίος τυγχάνει να κατάγεται από την πόλη Σιάν, η οποία έχει αδελφοποιηθεί με την Καλαμάτα!

Αυτό το κέντρο αποτελούσε για χρόνια το όνειρο του Στηβ, ο οποίος αρχικά σπούδασε πολεμικές τέχνες στην Κίνα και αργότερα ασχολήθηκε με το χώρο της υγείας και των εναλλακτικών θεραπειών για 3 χρόνια. Οπως μας λέει ο ίδιος, στο "Tuina" μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για να δει τα ευεργετικά αποτελέσματα της κινεζικής χειροπρακτικής, του βελονισμού, της μοξοθεραπείας, του μασάζ, έτσι ώστε να βοηθηθεί σημαντικά στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

"Σεβόμαστε απόλυτα τη δυτική ιατρική, αλλά πιστεύουμε ότι οι θεραπείες αυτές μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Είναι κάτι που στην Ελλάδα δεν το ξέρουμε, αλλά αξίζει να το δοκιμάσουμε, να το μάθουμε, είτε αντιμετωπίζουμε μυοσκελετικές παθήσεις, είτε θέλουμε να απαλλαγούμε από πόνους, είτε προετοιμαζόμαστε για αγώνες, είτε απλώς χρειαζόμαστε χαλάρωση και ευεξία σωματική και ψυχική", εξηγεί ο Στηβ.

Ενδιαφέρον είναι ακόμη το ότι οι θεραπείες αυτές μπορούν να έχουν εφαρμογή και σε άλλα θέματα σχετικά με την υγεία μας, όπως είναι ο θυρεοειδής, το άσθμα, το άγχος, η παχυσαρκία.

Ενα άλλο κομμάτι του "Tuina" είναι η ρεφλεξολογία, με την οποία ασχολείται ο Ρόμπερτ Καπώνης, αδελφός του Στηβ. "Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στο να βρούμε την ισορροπία σε πολλούς τομείς. Στο πόδι μας υπάρχουν 7.000 απολήξεις νεύρων, οι οποίες συνδέονται με όλα τα ζωτικά μας όργανα. Οι Κινέζοι πίστευαν ότι όλα είναι αλληλένδετα στον οργανισμό μας, όπως και στην ψυχή και το μυαλό μας. Είναι μια μέθοδος που μπορεί να απαλλάξει το σύγχρονο άνθρωπο από το άγχος", λέει ο Ρόμπερτ.

Ο τρίτος της "παρέας" του "Tuina" είναι ο Sheng Lei, 32 ετών από τη Σιάν. Ο Στηβ εργάστηκε μαζί του για ένα διάστημα, όταν έκανε την πρακτική του στο Νοσοκομείο της Σεν Γιανγκ. Δέθηκαν αρχικά σαν φίλοι και μετά από λίγο η σχέση τους έγινε αδελφική. Αποφάσισαν να κάνουν μαζί αυτό το βήμα στην Καλαμάτα, για να διαδώσουν τις πρακτικές αυτές οι οποίες είναι άγνωστες στον περισσότερο κόσμο.

Οπως λέει ο Sheng Lei, δεν τον τρόμαξε η απόσταση, ο άγνωστος τόπος και οι ξένοι άνθρωποι. Του αρέσει πολύ να αναζητά νέες εμπειρίες σε νέα μέρη, να μεταδίδει τις γνώσεις του. "Για την Κίνα η παραδοσιακή ιατρική είναι μια εθνική υπόθεση, με ιστορία 5.000 ετών" μας λέει ο ίδιος.

Αυτές του οι σκέψεις και η αγάπη του για τα ταξίδια τον οδήγησαν και μέχρι τη Σιέρα Λεόνε, όπου εργάστηκε ως εθελοντής στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Αφηγείται πως εκεί οι άνθρωποι ήταν πραγματικά πάρα πολύ φτωχοί και ταλαιπωρημένοι από έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο: "Ηταν πολύ δύσκολα, όμως εκεί πραγματικά οι άνθρωποι σε ευχαριστούσαν για ό,τι τους προσέφερες. Ενιωθες πως βελτίωνες τη ζωή τους, σε χαιρετούσαν σαν δικό τους χωριανό. Στην αρχή με κοιτούσαν περίεργα και με ρωτούσαν... αν είμαι ο αδελφός του Τζετ Λι! Κάθε μέρα είχε και τις δικές της δυσκολίες, όμως ήταν μια απίστευτη εμπειρία", θυμάται.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο Sheng Lei θαύμαζε πάντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ιστορία των αθλημάτων και είχε όνειρο να επισκεφθεί την Ολυμπία. Η ζωή του στη Μεσσηνία μόλις έχει ξεκινήσει, με τους καλύτερους οιωνούς - όπως και για το "Tuina"!

Για περισσότερες πληροφορίες: Πολυχάρους 9, τηλέφωνο 2721112162, e-mail: tuina-kalamata@hotmail.com.

 

Ρεπορτάζ: Γιούλα Σαρδέλη