Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 08:12

Καλαμάτα: Εκπαιδευτικοί μαθαίνουν το σύστημα Μπράιγ

Γράφτηκε από την

 

Καθηγητές, δάσκαλοι και όσοι ενδιαφέρονται να διδάξουν στην ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη μαθαίνουν στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Περιφερειακή Ενωση Νότιας Πελοποννήσου) τον κώδικα γραφής των τυφλών: το σύστημα Μπράιγ.

Η εκμάθηση διαρκεί 52 ώρες και μετά ο εκπαιδευόμενος δίνει εξετάσεις για την καλή γνώση της γραφής στο ΚΕΑΤ-Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, στην Αθήνα. Εδώ, μαθήματα γραφής και ανάγνωσης Μπράιγ παραδίδουν εθελοντικά στα γραφεία της περιφερειακής Ενωσης στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαμάτας οι Γεωργία Παπαδέα, Κωνσταντίνα Καττή και Βαγγέλης Τσιλίκας.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Η διδασκαλία του συστήματος Μπράιγ ξεκίνησε από το σύλλογο το 2015 και όπως λέει στην "Ε" η ταμίας του Δ.Σ. του συλλόγου και εκπαιδεύτρια Γ. Παπαδέα "υπάρχουν φορές που έχουμε αρκετά άτομα και άλλες λιγότερα".

Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ BRAILLE

"Εμείς διδάσκουμε γραφή μπράιγ σε όσους θέλουν να μάθουν", λέει η κ. Παπαδέα εξηγώντας παράλληλα ότι μπορεί συνήθως να είναι εκπαιδευτικοί αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν αλλά μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί στο σύλλογο (στο τηλ. 27210 27907) και να κάνει μαθήματα - όπως, για παράδειγμα, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές ή ψυχολόγοι, αλλά και γονείς που θέλουν να βοηθούν τα παιδιά τους στα σχολικά μαθήματα.

Η διάδοση του συστήματος Μπράιγ είναι άλλωστε στις προτεραιότητες του συλλόγου, και εκτός από την επαφή τους με σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με θέματα προσβασιμότητας, για το τι είναι το λευκό μπαστούνι και η γραφή Μπράιγ, παλιότερα είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια στην Καλαμάτα που αφορούσε τη διάθεση καταλόγων στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών, από τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ... ΑΛΛΑ ΣΠΑΝΙΖΟΥΝ

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εξαιρούνται τα παραδοσιακά καφενεία) υποχρεώνονται με υπουργική απόφαση του 2017 να διαθέτουν τιμοκαταλόγους για τυφλούς - αλλιώς τους επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ. Και παρόλο που είναι νόμος του κράτους, στην Καλαμάτα μετρημένες καφετέριες διαθέτουν καταλόγους στο σύστημα γραφής Μπράιγ - και οι ελάχιστες αυτές οι οποίες έχουν, τους είχαν προμηθευτεί από την παλιότερη συνεργασία τους με το σύλλογο. Μάλιστα σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών στη Νότια Πελοπόννησο, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, εξηγεί ότι δεν είχαν προλάβει τη συνεργασία με περισσότερα καταστήματα και, πλέον, ο μοναδικός φορέας που κάνει πιστοποιημένες εκτυπώσεις Μπράιγ είναι ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας.

ΑΝΔΡ. ΖΑΓΑΚΟΣ: "ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ"

Ο Ανδρέας Ζαγάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας, μιλώντας σχετικά στην "Ε" παραδέχεται ότι "πράγματι είναι υποχρεωτικό", αν και αναγνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του "δεν διαθέτουν στα μαγαζιά τους καταλόγους στη γραφή Μπράιγ, κι ούτε το ξέρουν ότι ισχύει ο νόμος αυτός".

Προσθέτει μάλιστα ότι ακόμη υπάρχουν ελλείψεις στα καταστήματα και όσον αφορά τη διευκόλυνση πρόσβασης στα άτομα με κινητικές αναπηρίες - ενώ η μεγαλύτερη έλλειψη που εντοπίζει από την πλευρά των επαγγελματιών εστίασης είναι ότι "σεβόμενοι τις κινητικές αναπηρίες αμελούμε άλλες μορφές αναπηρίας". Και αυτό "είναι μεγάλο μειονέκτημα για τον κλάδο μας και άνισο για τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων - γιατί τους αναγκάζει είτε να εξαρτώνται από τους άλλους, είτε να είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους".

ΑΝΙΣΗ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ

Γενικότερα πάντως κάθε άλλο παρά ισότιμη είναι η πληροφόρηση όσων έχουν προβλήματα όρασης ειδικά σε ό,τι αφορά δημόσιους χώρους και υπηρεσίες, αφού, είτε από άγνοια είτε από ολιγωρία, δεν υπάρχουν πινακίδες στη γραφή Μπράιγ. Εξαίρεση αποτελεί ως υπηρεσία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, και τα μέλη του συλλόγου Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και Γεωργία Παπαδέα μίλησαν θετικά για την εμπειρία τους στο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων Πύλου, όπου είχαν και την ευκαιρία να αγγίξουν και να συγκρίνουν με την αφή κάποια από τα εκθέματα. 

20 ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Σε επικοινωνία μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, μας επεσήμαναν ότι "το πιο εύκολο είναι να τοποθετήσει κανείς μια πινακίδα γραφής Μπράιγ". Γιατί, πέρα από προαπαιτούμενο για τις αναστηλώσεις μνημείων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αποτελεί και προτεραιότητα της υπηρεσίας. Και στη Μεσσηνία τουλάχιστον 20 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι όπως και τα Αρχαιολογικά Μουσεία Μεσσηνίας και Πύλου διαθέτουν πινακίδες στη γραφή - ενώ υπάρχει πρόβλεψη προς αυτή την κατεύθυνση και για άλλα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Εκεί πάντως όπου υπάρχει δυσκολία και μικρό περιθώριο παρέμβασης είναι η πρόσβαση για ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες, και ειδικά για όσους κινούνται με αμαξίδιο.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το δύσκολο λοιπόν, παρά την ευαισθησία της υπηρεσίας σε αυτά τα θέματα, είναι οι επεμβάσεις στις εισόδους μνημείων και αρχαιολογικών χώρων για τη διευκόλυνση όσων βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια. Κι αυτό γιατί κυρίως η αρχιτεκτονική των χώρων κάνει ανέφικτη την παρέμβαση αφού, διαφορετικά, θα έπρεπε να καταστραφεί η αρχική λιθοδομή. Επιπλέον είναι οι κλίσεις που πρέπει να έχουν οι ράμπες πρόσβασης και είναι συγκεκριμένες από το νόμο - οπότε όπου υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα, μια ενδεχόμενη κατασκευή δεν θα πληρούσε τις αυστηρές προδιαγραφές της ειδικής νομοθεσίας. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο συναντούν έντονα οι αρχαιολόγοι σε μνημεία με αμυντική αρχιτεκτονική σχεδίαση όπως είναι τα κάστρα, το οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων στην Καρδαμύλη, αλλά και το Ανδρομονάστηρο στην αρχαία Ιθώμη, όπου τοποθετήθηκαν ξύλινες ράμπες για να δίνεται πρόσβαση στη βασική αυλή - γιατί στους επιμέρους χώρους οι στενές πόρτες και οι απότομες αρχικές σκάλες δεν επιτρέπουν την κίνηση ενός αμαξιδίου.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ειδικά για το Κάστρο Καλαμάτας (ένα κάστρο του 15ου αι.), για το οποίο έχει γίνει αρκετή συζήτηση σχετικά με την προσβασιμότητα στο αμφιθέατρο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπει κάποιος με κινητικές αναπηρίες από τη βασική είσοδο - κυρίως εξαιτίας της υψομετρικής διαφοράς που φέρνει δυσκολία στην τοποθέτηση ενός εξωτερικού αναβατόριου. Εκεί, ακόμα και μια μεταλλική κατασκευή, πέραν του ότι θα είναι δύσκολη στη συντήρηση, η εμπειρία έχει δείξει ότι συνήθως λειτουργεί τα πρώτα χρόνια και μετά καταστρέφεται ή δυσλειτουργεί.

Ομως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, επειδή θεωρεί απαράδεκτο να μην εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες πιστεύει ότι, παρά τις δυσκολίες, θα καταφέρει να δώσει τη λύση με την αναδιαμόρφωση της εισόδου.