Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 10:24

15 πολίτες εξαγόρασαν την ποινή τους με κοινωφελή εργασία

Γράφτηκε από την
15 πολίτες εξαγόρασαν την ποινή τους με κοινωφελή εργασία

Αδυνατούν όσοι καταδικάζονται για πλημμελήματα να εξαγοράσουν την ποινή τους και έτσι στρέφονται στην κοινωφελή εργασία. Τα αιτήματα για προσφορά εργασίας στους δήμους της Μεσσηνίας έχουν αυξηθεί, ειδικά στο Δήμο Καλαμάτας όπου αυτό το διάστημα εκτίουν την ποινή τους εργαζόμενοι 10 πολίτες. Συνολικά σε υπηρεσίες δήμων σε όλο το νομό κοινωνική εργασία προσφέρουν 15 άνθρωποι.  
Οπως αναφέρουν πηγές από τα Δικαστήρια της Καλαμάτας, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν την πληρωμή των δόσεων για την εξαγορά της ποινής τους. Με την παράλειψη μιας δόσης χάνουν το δικαίωμα της δοσοποίησης της ποινής, οπότε υποχρεώνονται να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό διαφορετικά θα πάνε φυλακή. Επιλέγουν λοιπόν να προσφέρουν εργασία στο δήμο. Η πλειοψηφία αυτών που στρέφονται στην κοινωφελή εργασία έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή για άλλα μικροαδικήματα.
Ο Δήμος Καλαμάτας δεχόταν άλλοτε 1-2 ή και κανένα αίτημα μέσα σε ένα χρόνο. Ομως το τελευταίο διάστημα, όπως λέει ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, παρατηρείται ραγδαία αύξηση αιτημάτων από πολίτες που επιθυμούν να εκτίσουν την ποινή τους προσφέροντας κοινωνική εργασία.
«Αυτό το διάστημα 10 πολίτες εκτίουν ή ολοκληρώνουν την έκτιση της ποινή τους εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας», αναφέρει - ενώ προσθέτει πως «αίτηση για υποδοχή έχουν καταθέσει άλλοι 10 και περιμένουμε την απόφαση του εισαγγελέα για να τους εντάξουμε», λέει. Επίσης ο Θαν. Ηλιόπουλος εκτιμά πως οι αιτήσεις θα αυξηθούν στο μέλλον «διότι ο κόσμος αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην πληρωμή των ποσών που επιβάλλονται για την εξαγορά της ποινής».
Στο Δήμο Μεσσήνης αυτό το διάστημα εργάζονται για την έκτιση της ποινής τους 2 άτομα. Οπως λέει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος αίτημα κατέθεσαν 4 πολίτες αλλά οι εισαγγελικές αρχές μόνο για τους 2 ενέκριναν θέσεις. «Οι άνθρωποι που καταθέτουν αιτήματα στο δήμο μας για να εκτίσουν την ποινή τους εργαζόμενοι, έχουν καταδικαστεί για αδικήματα του ΚΟΚ ή άλλα πλημμελήματα», αναφέρει. Και προσθέτει πως σε αυτές τις περιπτώσεις σαφώς και ωφελεί το κοινωνικό σύνολο -αλλά και τους ίδιους- το να προσφέρουν εργασία από το να πάνε φυλακή. «Βοηθά και τις υπηρεσίες του δήμου αλλά και τους ίδιους στην επανένταξή τους αφού δεν αποκόπτονται από το περιβάλλον τους και δεν στιγματίζονται κοινωνικά», σημειώνει καταλήγοντας.
Αυξητική τάση στα αιτήματα για προσφορά κοινωνικής εργασίας παρατηρείται και στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Φώτη Περδικέα αυτό το διάστημα εκτίουν την ποινή τους εργαζόμενοι δύο πολίτες, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε τις ώρες εργασίας που του επέβαλαν οι δικαστικές αρχές ένας ακόμη καταδικασθείς για πλημμεληματική πράξη. «Ανθρωπιστικά είναι ένα πολύ καλό μέτρο, ειδικά για όσους δεν έχουν να εξαγοράσουν την ποινή τους ή οι δόσεις είναι υψηλές για να ανταποκριθούν», σημειώνει και προσθέτει πως με την εφαρμογή του θεσμού κερδίζει και ο δήμος εργατικά χέρια.
Κοινωφελή εργασία προσφέρει αυτό το διάστημα ένας πολίτης και στο Δήμο Οιχαλίας. Στο Δήμο Τριφυλίας, την έκτιση της ποινής του εργαζόμενος σε δημοτική υπηρεσία ολοκλήρωσε ένας πολίτης, ενώ κανένα σχετικό αίτημα δεν έχει κατατεθεί στο Δήμο Πύλου - Νέστορος.
Δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας σε υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα ΟΤΑ έχουν και καταδικασθέντες για οικονομικά αδικήματα, με ποινές φυλάκισης από 1 μήνα έως 3 χρόνια. Το μέτρο δεν αφορά φυσικά κακουργήματα, ούτε παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών ή στρατιωτικά ποινικά αδικήματα.  


NEWSLETTER