Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 18:05

Δημιουργική απασχόληση από τον ΣΥΦΑΜΕΑ

Γράφτηκε από την

Παιδιά με αναπηρίες γνωρίζουν την Καλαμάτα και μαθαίνουν να κυκλοφορούν σε αυτήν.

Μαζί με τους εκπαιδευτές και εθελοντές του Συλλόγου Φίλων ΑΜΕΑ Μεσσηνίας περιηγούνται σε διάφορα σημεία της πόλης γνωρίζοντας το Δημαρχείο, το Μέγαρο Χορού, το Σιδηροδρομικό Σταθμό. Με τον τρόπο αυτό εξοικειώνονται με το περιβάλλον της πόλης, βγαίνουν στην κοινωνία και συναναστρέφονται άλλους ανθρώπους ή απλά απολαμβάνουν έναν καφέ και συζητούν. Κι αυτή, η ομάδα "Γνωρίζω την πόλη μου", είναι μόνο μία από τις απογευματινές ομάδες δημιουργικής απασχόλησης που "τρέχει" για την καινούργια χρονιά ο ΣΥΦΑΜΕΑ.

Ολες άλλωστε οι δράσεις και συνέργειες του συλλόγου καταλήγουν σε έναν κοινό σκοπό: "Την ενσωμάτωση και ένταξη των παιδιών στην κοινωνία", λέει μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος του ΣΥΦΑΜΕΑ Νίκος Καραγιαννίδης, ενώ ειδικότερα για την ομάδα "Γνωρίζω την πόλη μου", αλλά και άλλες συνέργειες με συλλόγους, η γραμματέας του συλλόγου Μαρία Θεοδωρακοπούλου επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι "τα παιδιά να κυκλοφορούν και να έρχονται σε επικοινωνία με κόσμο, γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι πολλά από αυτά δεν ξέρουν να κυκλοφορούν".

ΟΜΑΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Οι συνεργασίες λοιπόν της νέας χρονιάς που ξεκινά επίσημα την 1η Οκτωβρίου για τις δραστηριότητες του ΣΥΦΑΜΕΑ, έχουν να κάνουν με τις απογευματινές ομάδες δημιουργικής απασχόλησης του συλλόγου. Η Μ. Θεοδωρακοπούλου μιλάει γι' αυτές, όπως τη συνεργασία τους για δεύτερη χρονιά με το Λύκειο Ελληνίδων. Πέρυσι "δημιουργήθηκε ειδική ομάδα για τα δικά μας παιδιά", μας λέει, τα οποία στο τέλος της χρονιάς "χορέψανε στο Μέγαρο Χορού".

Μια ακόμα συνεργασία που συνεχίζεται είναι "με το Καλλιτεχνικό Στέκι. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα υπάρχει ομάδα κεραμικής, μια φορά την εβδομάδα, με εθελοντές και εκπαιδευτές τους Ηλία Χριστόπουλο και Μαρηλιάνα Διαμαντάκη", όπως και "με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού", λέει.

 

ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ο Νίκος Καραγιαννίδης μας λέει ότι φέτος ξεκινούν μια ακόμα συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής "Αρμονία". Συγκεκριμένα, "μια φορά την εβδομάδα σε χώρο που παραχωρήθηκε από την "Αρμονία" τα παιδιά θα συμμετέχουν με τον εκπαιδευτή σε θεατροπαιχνίδια". Επίσης, "συνεχίζονται οι δραστηριότητες κάθε Τρίτη στο ΚΕΦΙΑΠ, όπου λειτουργούν ομάδες μαγειρικής, πληροφορικής και γυμναστικής".

 

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Εκεί που ο σύλλογος έχει πρόβλημα για τις απογευματινές ομάδες, είναι η μετακίνηση, γιατί όπως λέει ο Νίκος Καραγιαννίδης "δεν είναι εύκολη η προσβασιμότητα των μελών στις δραστηριότητες, είτε γιατί οικονομικά δεν έχουν τη δυνατότητα, είτε πρακτικά". Εξηγεί λοιπόν ότι δεν μπορούν παιδιά να συμμετέχουν "γιατί δεν έχει ο γονιός κάποιο αυτοκίνητο ή άλλο μέσο να τα μεταφέρει ή μένουν σε χωριά". Ο στόχος για να ξεπεραστεί η συγκεκριμένη δυσκολία είναι "κάποια στιγμή μήπως μπορέσουμε και αποκτήσουμε κάποιο όχημα μετακίνησης, ώστε να κάνουμε και αυτό: να μεταφέρουμε τα μέλη στις δραστηριότητες". Η Μαίρη Θεοδωρακοπούλου θέτει και έναν ακόμα στόχο, που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την παραχώρηση χώρου για τις δραστηριότητές τους από το Δήμο Καλαμάτας. Αυτό εξηγεί ο Νίκος Καραγιαννίδης θα διευκόλυνε και τους γονείς, οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν μες στο χειμώνα τα παιδιά τους μέχρι να τελειώσουν. Ετσι, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ξανά και οι ομάδες γονέων, που έχουν διακοπεί.

 

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΛΟΥΣ

Ο Νίκος Καραγιαννίδης επισημαίνει ωστόσο ότι δεν μπορούν οι ομάδες να καλύψουν όλες τις ανάγκες, διότι "το πρόγραμμα που κάνουμε εμείς είναι δημιουργικής απασχόλησης, δεν συμπεριλαμβάνει θεραπείες" -κι αυτό σημαίνει ότι "ο τρόπος επιλογής των παιδιών είναι να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια ομάδα". Οταν όμως παιδιά έχουν για παράδειγμα πιο βαριά αυτιστική συμπεριφορά, "δύσκολα εντάσσονται, γιατί χρειάζονται ειδικότητες μέσα στην ομάδα οι οποίες πρέπει να στηρίξουν το παιδί, οπότε αυτά τα παιδιά μένουν εκτός". Επιπλέον, οι ομάδες δημιουργικής απασχόλησης στηρίζονται σε εθελοντές, που δεν έχουν τέτοια ειδίκευση, ενώ εκ των πραγμάτων να καλυφθούν όλα τα αιτήματα δεν γίνεται.

 

ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Αντίθετα, παρεμβαίνει η Μ. Θεοδωρακοπούλου, στα πρωινά τμήματα στο ΚΕΦΙΑΠ, ο σύλλογος καλύπτει "ψυχολόγο, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, παρέχει το πετρέλαιο για όλες τις μετακινήσεις, εργοθεραπεύτρια", ενώ λειτουργεί και "πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης".

Πάντως, ψυχολόγος είναι παρούσα και στις απογευματινές ομάδες δημιουργικής απασχόλησης. Ο Νίκος Καραγιαννίδης επισημαίνει ακόμα ότι στα απογευματινά τμήματα "δεχόμαστε και παιδιά τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο ΚΕΦΙΑΠ και είναι από άλλες δομές". Ετσι, όποιο παιδί κάνει αίτηση, γίνεται δεκτό μετά την αξιολόγηση από την κοινωνική λειτουργό και την ψυχολόγο, για το αν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια ομάδα δημιουργικής απασχόλησης, στις οποίες συμμετέχουν 25-26 παιδιά κάθε χρόνο. Φέτος ο αριθμός δεν έχει συμπληρωθεί και όσοι γονείς ενδιαφέρονται μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 6972-011235 τη συντονίστρια των ομάδων, κοινωνική λειτουργό Αννα Βρακά.

 

ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Το επίτευγμα του ΣΥΦΑΜΕΑ για τη χρονιά που πέρασε είναι πάντως ότι "ανακαινίσαμε μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δημιουργώντας αίθουσα παρουσιάσεων και τεχνολογίας, όπου τοποθετήσαμε 7 υπολογιστές με γραφεία, το ένα προσαρμοσμένο για αμαξίδιο", ενημερώνει σχετικά ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Καραγιαννίδης. Μπήκε επίσης διαδραστικός πίνακας, ώστε να μπορούν τα παιδιά να κάνουν διάφορες δραστηριότητες και όλα αυτά με χρήματα από χορηγία της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια Α.Ε. Η γραμματέας του ΣΥΦΑΜΕΑ Μαρία Θεοδωρακοπούλου αποκαλύπτει ότι η αίθουσα θα πάρει το όνομα της μεσσηνιακής καπνοβιομηχανίας και τα εγκαίνια θα γίνουν σύντομα. Η ίδια επισημαίνει με την ευκαιρία ότι ο σύλλογος χρωστάει πολλά στους χορηγούς του, αλλά και στις εθελοντικές προσφορές και τους εθελοντές του. "Είναι συνολική δουλειά, δεν μπορεί ένα 7μελές Δ.Σ. όσο κατάθεση ψυχής και σώματος κι αν γίνεται από τα μέλη, να επιτύχει τόσα χωρίς τις χορηγίες και χωρίς τους εθελοντές", λέει.

 

ΠΑΖΑΡΙ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά και συγκεκριμένα 11 και 12 Οκτωβρίου, θα γίνει το θεματικό παζάρι του συλλόγου στο περιστύλιο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. Ολοι οι εθελοντές ετοιμάζουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, κουλουράκια, λικέρ, κουραμπιέδες, δίπλες, συνεισφέροντας ο καθένας με τον τρόπο του στο έργο του ΣΥΦΑΜΕΑ.