Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 07:45

Αγρότες έτοιμοι για κινητοποιήσεις συγκεντρώνονται στο Σουληνάρι

Την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για να επιβιώσουν, τόνισαν αγρότες της Μεσσηνίας που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στον κόμβο του Σουληναρίου. Συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και δήλωσαν έτοιμοι για κινητοποιήσεις, παρότι δεν ήταν πολλοί. Μάλιστα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 11 πρωί  και πάλι στο Σουληνάρι.

Στη Συντονιστική Επιτροπή δήλωσαν συμμετοχή οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Χώρας, Χανδρινού, Πεταλιδίου, Λευκοχώρας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Βάλτας και Γλυφάδας, καθώς και μεμονωμένοι αγρότες.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν ο Δήμος Πύλου - Νέστορος με το δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Σπυρόπουλο και τον αντιπρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Γιώργο Γιαννούτσο και η "Λαϊκή Συσπείρωση" των Δήμων Πύλου - Νέστορος και Μεσσήνης, με τους επικεφαλής τους Σοφία Αποστολοπούλου και Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο, αντίστοιχα.

Ο Νίκος Σινάνης από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων τόνισε ότι «ο αγώνας είναι για την επιβίωσή μας. Ολοι στοχεύουν στην εξαφάνισή μας. Ολοι ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Από την Πυλία ξεκίνησε το σταφιδικό κίνημα».

Ο Παναγιώτης Λάππας από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού σημείωσε ότι «ήρθαμε εδώ, γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε» και παρατήρησε: «Είμαστε λίγοι, αλλά ελεύθεροι, έξω από το μαντρί. Εμείς θα μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας ότι αγωνιστήκαμε».

Ο Θεόδωρος Χριστόπουλος από το Κόκκινου επεσήμανε ότι «θέλουν να μας διώξουν από τη γη μας και να μας πάρουν τσάμπα» και προέτρεψε «να αγωνιστούμε για να την κρατήσουμε».

Ο Γιάννης Λεντούδης από το Βλάση προέτρεψε «να οργανώσουμε την αντίσταση, ο ένας να φέρει τον άλλον. Να δώσουμε τον αγώνα για το αύριο, που είναι πολύ δύσκολο».

Μεταξύ των αιτημάτων που τονίστηκαν στη χθεσινή συγκέντρωση, είναι: «Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή.Να μη μειωθούν κατά 30 ευρώ οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις, αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα αδείας».