Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 08:46

328 παρεμβάσεις σε 2.777 άτομα από το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
328 παρεμβάσεις σε 2.777 άτομα από το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Συνολικά 328 παρεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν 2.777 άτομα οργάνωσε και υλοποίησε για το 2020 η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με το πενταετές Επιστημονικό Πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης.

Συγκεκριμένα, για τους γονείς οργάνωσε 17 επιστημονικές παρεμβάσεις (σεμινάρια και Σχολές Γονέων) στις οποίες συμμετείχαν 311 γονείς. Για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υλοποίησε 93 παρεμβάσεις (βιωματικές ομάδες και εργαστήρια Επικοινωνίας) στις οποίες συμμετείχαν 1.870 μαθητές.

Για τους εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκαν 15 συναντήσεις εποπτείας.

Για τους σπουδαστές Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας υλοποίησε ένα σεμινάριο σε 20 άτομα με θέμα: «Εξάρτηση και πρόληψη».

Για την ομάδα-στόχο Ευρύτερη Κοινότητα υλοποίησε μία ημερίδα και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) το ΚΕΠΕΠΨΥ διένειμε στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας έντυπο υλικό, με κεντρικό μήνυμα «Η ζωή έχει ουσία χωρίς ουσίες».

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Κατά την περίοδο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της Covid-19 το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας, ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερες συνθήκες, οργάνωσε και υλοποίησε μια σειρά δράσεων μέσω διαδικτύου:

- Ένα διαδικτυακό εργαστήρι με τίτλο «Αγαπάμε τη Ζωή», όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία αξιοποιώντας την τέχνη να δημιουργήσουν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας και πρόληψης. Δημιουργήθηκαν συνολικά 46 έργα πολλά από αυτά συλλογικά. Παράλληλα, διοργανώθηκε και ένα δεύτερο διαδικτυακό δημιουργικό εργαστήρι με τίτλο « Ας ζωγραφίσουμε όλοι μαζί» που στόχο είχε τα άτομα να διαλέξουν το έργο ενός διάσημου ζωγράφου και να το αποτυπώσουν με το δικό τους τρόπο.  

Και τα δύο δημιουργικά εργαστήρια παρουσιάστηκαν από τον ΟΚΑΝΑ στο Διεθνές Επιστημονικό Διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο: “The COVID19 Pandemic: Implications and Challenges for Substance Use Preventiοn”, το οποίο διοργανώθηκε από το  Executive Secretariat of Inter-American Drug Abuse Control Commission (ES/CICAD) του Organization of American States (OAS) και από την Ομάδα Pompidou Group του Συμβουλίου της Ευρώπης.

- Δημιουργία ενός βίντεο- κόμικ με τίτλο: «Η πορεία της Ζωής» από την επιστημονική ομάδα, όπου περιγράφεται η πορεία ενός μικρού κοριτσιού, της Ζωής, από τη στιγμή της γέννησής της έως τη στιγμή της ενηλικίωσής της, ώστε να τονιστεί η σημασία του ρόλου της οικογένειας ως προστατευτικός παράγοντας για την ψυχοκοινωνική υγεία του παιδιού.

- Δύο σεμινάρια για γονείς με τίτλους: «Το βίωμα της περιόδου του περιορισμού λόγω των μέτρων κατά Covid-19 και η διερεύνηση των αναγκών των γονέων» και «Τρόποι ενίσχυσης των οικογενειακών σχέσεων στις μέρες του Μένουμε Ασφαλείς».

- Ένα σεμινάριο με θέμα: «Η διαχείριση του άγχους των πανελληνίων εξετάσεων» όπου συμμετείχαν μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

- Συνέχιση του προγράμματος Διαμεσολάβησης με μαθητές της Β' Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας που είχε ξεκινήσει στην αρχή της σχολικής χρονιάς (2019-2020) με δια ζώσης συναντήσεις.

- Σεμινάριο σε γονείς με παιδιά στη βρεφική ηλικία.

- Σεμινάριο σε γονείς με παιδιά στην εφηβεία σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Μεθώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

- Σεμινάριο σε γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

- Κύκλος Σεμιναρίων για γονείς με παιδιά στην εφηβεία (3 σεμινάρια) σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας. Το 1ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 και συμμετείχαν 49 άτομα. Τα άλλα δυο σεμινάρια θα υλοποιηθούν στις σήμερα 13 και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

- Σεμινάριο σε γονείς με παιδιά στην προσχολική ηλικία σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου. Το παρακολούθησαν 57 άτομα.

- Το 3ο Δημιουργικό Εργαστήρι με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη, σε συνεργασία με την Π.Ε. Μεσσηνίας και το Θέατρο Σκιών Δημητρακόπουλου. Το παρακολούθησαν 120 οικογένειες.

Οι συγκεκριμένες δράσεις υλοποιήθηκαν μέσω της ενημέρωσης, της βιωματικής εκπαίδευσης και της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Επίσης, για τους γονείς η επιστημονική ομάδα έχει υλοποιήσει 167 διά ζώσης συναντήσεις συμβουλευτικής με 145 άτομα. Επιπλέον, διεξήχθησαν τηλεφωνικά 26 συνεδρίες κατά την περίοδο λήψης μέτρων περιορισμού της Covid-19.

Το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας (ΚΕΠΕΠΨΥ) παραμένει στη διάθεση των γονέων και των εκπαιδευτικών παρέχοντας ατομική συμβουλευτική είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά.

Την επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ απαρτίζουν η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας, κοινωνική ανθρωπολόγος Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, και το επιστημονικό στέλεχος Πρόληψης Μελίνα Λάππα, κοινωνιολόγος. 


NEWSLETTER