Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 13:57

Οδηγίες για τις επιπτώσεις του αλκοόλ από τη δράση "Υποστήριξη Προγραμμάτων Αντιμετώπισης Εξαρτησιογόνων Ουσιών"

Γράφτηκε από την

Στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η δράση «Υποστήριξη Προγραμμάτων Αντιμετώπισης Εξαρτησιογόνων Ουσιών» σας ενημερώνει για το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του. Πιο συγκεκριμένα, γνωρίζατε ότι:

 

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως η θνησιμότητα η οποία οφείλεται στο αλκοόλ αγγίζει παγκοσμίως τους 1,8 εκατομμύρια θανάτους κατ ΄ έτος, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 3,2% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

  • Η Ευρώπη, που αντιπροσωπεύει το 1/8 του πληθυσμού της γης, καταναλώνει τη μισή ποσότητα αλκοόλ από αυτή που καταναλώνει ο πληθυσμός ολόκληρου του πλανήτη.

  • Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί την κύρια αιτία για το 30% περίπου των ατυχημάτων στη χώρα μας.

  • Η Ελλάδα έχει αναλογικά τους περισσότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας τα τελευταία χρόνια τους 2000 ανά έτος.

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το 6% των θανάτων στο αντρικό φύλο σχετίζονται με το αλκοόλ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες δεν ξεπερνά το 1%.

  • Μετριοπαθείς πότες τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία και ζουν περισσότερο από τα άτομα που είτε απέχουν ή ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ειδικότερα, ιατρικά ερευνητικά αποτελέσματα έχουν αποδείξει ότι άνδρες άνω των 40 ετών και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που καταναλώνουν 1 με 2 μονάδες αλκοολούχων ποτών την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

  • Η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στην ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνων του πεπτικού συστήματος, όπως του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παγκρέατος κ.λπ. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πεπτικού συστήματος είναι συνολικά τετραπλάσιος σε σχέση με τους μη χρήστες αλκοόλ.

 

Ομάδα δράσης «Υποστήριξη Προγραμμάτων Αντιμετώπισης Εξαρτησιογόνων Ουσιών»: Καπελέρη Αγγελική, Κουντουρόγιαννη Σταυρούλα, Μερεκούλια Παναγιώτα – Νικολέτα, Μπουρτζινάκου Μαρία – Σπυριδούλα, Περδίκη Πολυτίμη, Ταμπάκη Παρασκευή, Τζανετέα Αικατερίνη.