Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 09:05

ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας κατά των ναρκωτικών: “Η ζωή είναι επιλογές…Από εσένα εξαρτάται…”

Γράφτηκε από την
ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας κατά των ναρκωτικών: “Η ζωή είναι επιλογές…Από εσένα εξαρτάται…”

 

 

“Η ζωή είναι επιλογές… Από εσένα εξαρτάται…”: Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από μία όμορφη αφίσα η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας σε νέους και εφήβους, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της Ημέρας το Κέντρο Πρόληψης θα λειτουργήσει ενημερωτικό περίπτερο, αύριο από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

Ο πρόεδρος του Κέντρου και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, ιατρός Αγγελος Χρονάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες τόνισε την ανάγκη συμπόρευσης όλων, Περιφέρειας, δήμων, τοπικών φορέων, εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της νεολαίας, γιατί “το πρόβλημα των ναρκωτικών και της εξάρτησης από ουσίες είναι υπόθεση όλων μας”.  Οφείλουμε είπε “να στείλουμε σε όλους ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι η απεξάρτηση και η θεραπεία αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στον αγώνα για την ίδια τη ζωή”. Δεσμεύτηκε δε για τη συμπόρευση του Κέντρου Πρόληψης στην προσπάθεια αυτή με όλους τους δήμους στη Μεσσηνία και τους επιστημονικούς φορείς, όπως είναι ο Ιατρικός, ο Φαρμακευτικός και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος. “Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας με συνεχή προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και με κάθε δράση που θα στοχεύει στην ενδυνάμωσή τους, ώστε να μην βρουν παρηγοριά στις ουσίες και στις εξαρτήσεις κάθε είδους”, σημείωσε καταλήγοντας.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς με αφορμή την αυριανή ημέρα τόνισε πως δεν πρόκειται για μια ακόμα επέτειο ή γιορτή, αλλά για μια υπόσχεση συνύπαρξης και συναντίληψης της τοπικής Εκκλησίας με άλλους φορείς, ώστε να αποτελέσουν ενωμένοι τον προμαχώνα της νεολαίας και της κοινωνίας απέναντι σε κάθε εχθρό.   

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης μίλησε για μια ημέρα επαγρύπνησης και περισυλλογής, αλλά και σύμπραξης όλων απέναντι στον εχθρό (σ.σ. τις ναρκωτικές ουσίες) που μαστίζει την κοινωνία.

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Γαϊτάνης.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη αναφέρθηκε στις επιστημονικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από πέρυσι το Σεπτέμβριο έως και φέτος τον Ιούνιο. Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο απευθύνεται άλλωστε σε μία πληθώρα από ομάδες-στόχους.

Βασική ομάδα στόχος του ΚΕΠΕΠΨΥ είναι τα παιδιά και οι έφηβοι. Ετσι, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-21 παρά τις εξωτερικές δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, πραγματοποιήθηκαν δράσεις τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά όπου αυτό ήταν εφικτό. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα υλοποίησε 44 παρεμβάσεις (βιωματικές ομάδες και εργαστήρια επικοινωνίας) σε 756 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 37 παρεμβάσεις σε 589 μαθητές της δευτεροβάθμιας. Επίσης, πέρυσι στις 28 Δεκεμβρίου προβλήθηκε μέσω της εφαρμογής WEBEX μια παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο «Το μαγεμένο δέντρο και οι καλικάντζαροι», όπου με τη συνεργασία του θεάτρου σκιών Αφών Δημητρακόπουλου 120 οικογένειες απόλαυσαν στιγμές γέλιου και χαλάρωσης.

 

ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Για την ομάδα-στόχο «Γονείς» υλοποιήθηκαν πληθώρα δράσεων ως επί το πλείστον διαδικτυακά, παρέχοντας τη δυνατότητα ακόμα και σε αυτούς του γονείς που δεν έχουν εύκολο τρόπο μετακίνησης, να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε σεμινάρια και βιωματικές ομάδες. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 27 δράσεις για γονείς, εκ των οποίων 5 ήταν βιωματικές ομάδες (μακροπρόθεσμης διάρκειας) και 22 σεμινάρια γονέων. Επίσης, υλοποιήθηκε στην αρχή του έτους ένας κύκλος σεμιναρίων για γονείς με παιδιά στην εφηβεία, στον οποίο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εξειδικευμένα θέματα που αφορούν την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων. Συνολικά στις δράσεις που υλοποίησε η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ συμμετείχαν 520 γονείς.

Επιπλέον, το Κέντρο Πρόληψης για να στηρίξει τον γονικό ρόλο παρέχει δωρεάν ατομική συμβουλευτική κατόπιν ραντεβού σε γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχέση με τα παιδιά τους. Για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2021 πραγματοποιήθηκαν 135 συναντήσεις με 110 γονείς.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Μία ακόμη ομάδα-στόχος στην οποία απευθύνονται πολλές από τις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας είναι οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Κέντρο Πρόληψης παρέχει συμβουλευτικές συναντήσεις, αλλά διοργανώνει και ομιλίες και ημερίδες με διάφορα ψυχοκοινωνικά θέματα που αφορούν το ρόλο τους.

Μία τέτοια ομιλία που έγινε στις 21 Απριλίου διαδικτυακά απευθυνόταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς με τίτλο «Ενδυναμώνοντας τη σχολική κοινότητα σε καιρούς πανδημίας: Από την ευαλωτότητα που προκαλεί η κρίση στην ανάπτυξη της ψυχικής μας ανθεκτικότητας», την οποία παρακολούθησαν 210 άτομα. Επίσης, στις 26 Μαΐου διοργανώθηκε μία διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Παιδί και Διαδίκτυο: Νέες προκλήσεις και ψυχοκοινωνικές συνέπειες» με προσκεκλημένους εισηγητές ειδικούς πάνω σε θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο και εξάρτησης από το Διαδίκτυο. Την ημερίδα παρακολούθησαν 160 άτομα.

Η ΑΦΙΣΑ

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ, που απαρτίζεται από τη Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, επιστημονικά υπεύθυνη - κοινωνική ανθρωπολόγο και τη Μελίνα Λάππα επιστημονικό στέλεχος - κοινωνιολόγο, θέλησε να δώσει ένα μήνυμα μέσα από μια αφίσα. Για τη δημιουργία της, τα στελέχη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης συνεργάστηκαν με τη γραφίστρια Δήμητρα Παχτίτη.

Η αφίσα απεικονίζει μία έφηβη, όπου γύρω της υπάρχουν πεταλούδες, κάποιες είναι άσπρες και κάποιες μαύρες. Η πεταλούδα αποτελεί το σύμβολο της αλλαγής, της μεταμόρφωσης του εφήβου. Οι άσπρες πεταλούδες συμβολίζουν τις θετικές επιδράσεις στη ζωή του εφήβου. Οι μαύρες πεταλούδες συμβολίζουν τις αρνητικές επιδράσεις και καταστάσεις, που οδηγούν στην υιοθέτηση συμπεριφορών που βλάπτουν την ψυχή και το σώμα.

“Το μήνυμα που επιθυμούμε να δώσουμε είναι ότι «Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές. Από σένα εξαρτάται τι θα επιλέξεις…» και είναι σημαντικό να επιλέξεις αυτές τις πεταλούδες που σε οδηγούν να δεις τις ομορφιές του εαυτού σου και της ζωής”, ανέφερε η Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη.

(Στη φωτογραφία: Σαράντος Μαρινάκης, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, Αγγελος Χρονάς, π. Φίλιππος Χαμαργιάς, Δημήτρης Γαϊτάνης)


NEWSLETTER