Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021 20:42

Συνεχίζονται οι κοινωνικές δράσεις για την στήριξη των πυρόπληκτων

Συνεχίζονται οι κοινωνικές δράσεις για την στήριξη των πυρόπληκτων

Συνεχίζονται με έντονο ρυθμό οι κοινωνικές δράσης για την στήριξη πυροπλήκτων της χώρας με είδη πρώτης ανάγκης .

Ενδεικτικά σε εξέλιξη βρίσκονται οι ακόλουθες δράσεις: 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ζωοτροφές (κριθάρι, καλαμπόκι, βρώμη, τριφύλλι) συγκεντρώνει το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για τις ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών του νομού. Για την παράδοση και συγκέντρωση των ανωτέρω ειδών, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας παραχώρησε τις εγκαταστάσεις της στη Θουρία (πλησίον “Praktiker”). Κλιμάκιο εθελοντών του ΕΕΣ θα βρίσκεται στο χώρο των εγκαταστάσεων για την παραλαβή των ζωοτροφών καθημερινά από ώρα 9 το πρωί έως 3 το μεσημέρι, εκτός Σαββάτου.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του Τμήματος: 27210 87737 και 27210 88313.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ

Τους πληγέντες από την καταστρεπτική πυρκαγιά των περασμένων ημερών επισκέφτηκε χθες ο αρχιερατικός επίτροπος Διαβολιτσίου, πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Ανδριόπουλος. Εκ μέρους του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου παρέδωσε στον εφημέριο του Καρνασίου, π. Σπυρίδωνα Πρασσά, 2,5 τόνους εμφιαλωμένο νερό,  προσφορά του τοπικού εργοστασίου εμφιάλωσης "Ανδανία" και του Αλέξη Χαρίτση. Επίσης, ο πατήρ Κωνσταντίνος, σε συνεργασία με τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Μεσσηνίας π. Φίλιππο, δεχόμενοι αίτημα των κτηνοτρόφων της περιοχής, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συλλογή ζωοτροφών, αφού οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ταΐσουν τα κοπάδια τους λόγω της καταστροφής της χλωρίδας στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας.  

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΤΟΜΥ

 

Είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών όσων επλήγησαν από τη φωτιά, συλλέγει το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας σε συνεργασία με την 1η και 2η ΤΟΜΥ.

Τα είδη βασικής ανάγκης που συγκεντρώνει είναι:

  • Στερεά τροφή που διατηρείται χωρίς ψύξη.
  • Εμφιαλωμένα νερά και χυμοί.
  • Είδη ατομικής υγιεινής φροντίδας (π.χ. πάνες, μωρομάντιλα, χαρτί υγείας κ.λπ.).

Χώρος συγκέντρωσης: Κέντρο Υγείας Καλαμάτας (Πλάτωνος και Κανάρη), Γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας, 1ος όροφος, Γραφείο 39, τις ώρες 8 π.μ. έως 2μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 27210 45595 και 6973-965561, τηλεφωνικό κέντρο Κέντρου Υγείας: 27210 45500.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει από σήμερα ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, στο πλαίσιο στήριξης των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές των περιοχών Βασιλιτσίου, Λειβαδακίων, Χρυσοκελλαριάς και Βλαχόπουλου.

Τα προτεινόμενα είδη για συνεισφορά είναι: Τρόφιμα μακράς διάρκειας (αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια, πελτές τομάτας). Είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας. Φάρμακα. Μάσκες.

Η συγκέντρωσή τους γίνεται στα δημοτικά καταστήματα των εδρών των Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου, και συγκεκριμένα στα Δημαρχεία Πύλου, Κορώνης, Χώρας, Βλαχόπουλου και Χανδρινού, καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης, από σήμερα έως και την Παρασκευή 20 Αυγούστου, και από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.

Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας δήλωσε σχετικά: «Με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας. Όπως κάθε φορά που έχει υπάρξει ανάγκη, έτσι και τώρα, οι υπηρεσίες μας ενεργοποιούνται, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη».

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για παροχή βοήθειας με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, μέχρι την Τετάρτη 18 Αυγούστου, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 έως τις 8 μ.μ., στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 95, στον 3ο όροφο).

ΠΑΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους πραγματοποιούν συνδικάτα της Μεσσηνίας που ανήκουν στο ΠΑΜΕ. Εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους κατοίκους από τα πύρινα μέτωπα στη Μεσσηνία και σε όλη τη χώρα, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης (νερά, τυποποιημένη ξηρά τροφή, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά κ.λπ.) σήμερα Τρίτη, μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 13 Ιουνίου, από τις 6.30 έως τις 8.30 το απόγευμα, έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 6989-748890, 6985-698656, 6974-669526,- 6977-673306.

Την πρωτοβουλία αλληλεγγύης ανέλαβαν τα Συνδικάτα: Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γάλακτος, Τροφίμων Ποτών και Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Νομού Μεσσηνίας.

“Το έγκλημα με τις πυρκαγιές δεν είναι τωρινό, έχουν βάλει το χέρι τους όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή που έχει τεράστια ευθύνη”, παρατηρούν σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν πως “είναι μεγάλη υποκρισία οι δηλώσεις του πρωθυπουργού που για όλη αυτή την καταστροφή τα «ρίχνει» όλα στην κλιματική αλλαγή, στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα και στην «ατομική» ευθύνη”. Τα σωματεία του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, απαιτούν: “Χωρίς καμιά καθυστέρηση να παρθούν άμεσα μέτρα, να διατεθούν όλα τα μέσα και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες στην μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Να παρθούν μέτρα για την αποφυγή νέων πυρκαγιών σε δασικές περιοχές με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων εξοπλισμένα με όλα τα αναγκαία μέσα για άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Να δοθούν αποζημιώσεις σε εργαζόμενους που η δουλειά και το εισόδημά τους είναι σε άμεση εξάρτηση με το δάσος, όπως ρυτινοσυλέκτες και τώρα μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς κανένα εισόδημα στις περιοχές των καταστροφικών πυρκαγιών”.

Τέλος, αναφέρουν πως “η εξασφάλιση κατοικίας, των πρώτων άμεσων αναγκών, η αποκατάσταση των υποδομών, η ταχύτερη δυνατή επιστροφή στα χωριά τους και στα σπίτια τους των πληγέντων, η άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων, την οικονομική στήριξη όλων των οικογενειών, των αγροτών και επαγγελματιών, όσων έχασαν τις δουλειές τους , απαιτούν άμεσες προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες, εξειδικευμένα συνεργεία”.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

 

Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης πραγματοποιεί η Κοινότητα Γαργαλιάνων και φορείς της πόλης για τους πυρόπληκτους. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από χθες, συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο. Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

«Η κοινότητα Γαργαλιάνων και οι φορείς της πόλης μας μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές από τις πυρκαγιές θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση τροφίμων που δεν έχουν ανάγκη ψυγείου και λοιπών ειδών πρώτης ανάγκης για να τα αποστείλουμε στους πληγέντες συνανθρώπους μας ως βοήθεια.

Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται στη δημοτική μας βιβλιοθήκη επί τριήμερο και θα παραλαμβάνονται από εθελόντριες των φορέων μας.

Αυτονόητο είναι ότι όσοι και όσες επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να προσέλθουν.

Η συγκέντρωση θα γίνεται: από Δευτέρα 9/8/2021 και από ώρα 10:00 έως 12:00 και 19:00 έως 21:00, την Τρίτη και την Τετάρτη τις ίδιες παραπάνω ώρες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία να απευθύνεστε στα τηλέφωνα:

6937-704155 Αγγελόπουλο Βασίλη, 6972-871475 Σπυριδούλα Καλκαβούρα,

6937-003018 Ελένη Τσαγκάρη, 6973-982414 Κωνσταντίνα Γκλιάτα».

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Κάλεσμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και προς τους πολίτες που έχουν αντίστοιχη δυνατότητα, να συνδράμουν την προσπάθεια συγκέντρωσης παπουτσιών και ρουχισμού, ώστε να στηριχθούν έμπρακτα οι εθελοντές που βοηθούν στην κατάσβεση και κάνουν περιπολίες στην Αρκαδία, απευθύνουν ο πρόεδρος και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Το Επιμελητήριο Αρκαδίας προσκαλεί τους επαγγελματίες-μέλη του, καθώς και πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν, να προσφέρουν ειδικά είδη ρουχισμού (φόρμες - ρούχα εργασίας) και ειδικά παπούτσια (μποτάκια), αν είναι εφικτό να είναι καινούρια, ως ένδειξη ελάχιστης ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς τους ανθρώπους - εθελοντές της πρώτης γραμμής των πυρκαγιών της Αρκαδίας καθώς και σε εκείνους που θα συνεχίσουν να κάνουν περιπολίες σε όλες τις δασικές περιοχές του νομού μας”.

Τα είδη μπορεί κανείς να τα αποστείλει στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, 25ης Μαρτίου και Πανός 21, Τρίπολη, όλες τις εργάσιμες μέρες, τις ώρες 8 π.μ.-2 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2710 227141-2 (εσωτ. 6).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων γνωστοποιεί πως “κατά την εξέλιξη των καταστροφικών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο, στελέχη της βρέθηκαν επί τόπου για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης την ώρα της υπεράνθρωπης προσπάθειάς τους”. 

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο β’ αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Πεθαίνος και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Ευαγγελία Καλαμίτση “κατέφθασαν στο Δώριο Μεσσηνίας από όπου, με δαπάνες της Ομοσπονδίας, προμηθεύτηκαν από επιχειρήσεις της περιοχής είδη πρώτης ανάγκης για τα στελέχη της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες. Τα είδη επελέγησαν μετά από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να ανταποκρίνονται απολύτως στις άμεσες ανάγκες των ανδρών και των γυναικών που δίνουν την μάχη με τη φωτιά στην πρώτη γραμμή”. 

Η βοήθεια παραδόθηκε “στους πυροσβεστικούς σταθμούς στη Μεγαλόπολη, στο Μελιγαλά, στους Γαργαλιάνους και στην Αρχαία Ολυμπία”.