Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 20:36

Ο Ερυθρός Σταυρός βασίζεται στις εθελόντριες και τους εθελοντές του

Γράφτηκε από την
Ο Ερυθρός Σταυρός βασίζεται στις εθελόντριες και τους εθελοντές του

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο Ερυθρός Σταυρός βασίζεται στους εθελοντές του, στις εθελόντριες και τους εθελοντές Υγείας, στους Σαμαρείτες και τις Σαμαρείτισσες, οι οποίοι είναι η κινητήρια δύναμη του πολύπλευρου και πολυσύνθετου έργου, που συνεχίζει αδιάκοπα και με συνέπεια από το 1877 ο ιστορικός Οργανισμός και στην Καλαμάτα. Με ένα δραστήριο 9μελές συμβούλιο, τη στήριξη του προέδρου του ΕΕΣ δρ. Αντώνη Αυγερινού και έμπειρα στελέχη, το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας επεκτείνει το ανθρωπιστικό του έργο χωρίς διακρίσεις και στον καιρό της Covid, εκπαιδεύει και κινητοποιεί συνεχώς τους εθελοντές του αναπτύσσοντας νέα προγράμματα.  

 

ΟΙ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ

Ο Ερυθρός Σταυρός φροντίζει και στηρίζει τον άνθρωπο που έχει ανάγκη, και εκεί βασίζονται τα προγράμματά του. Με τα δύο Σώματα, του Τομέα Υγείας και του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, ο ΕΕΣ Καλαμάτας στήριξε με κάθε δυνατό τρόπο από πέρυσι το Μάρτιο ανθρώπους που ζουν μόνοι και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ενώ εγκαινίασε τις περιπολίες με ποδήλατο προσφέροντας Πρώτες Βοήθειες σε ανθρώπους που τις χρειάζονται. Επίσης, καθιέρωσε μόνιμη υγειονομική κάλυψη στην Αγορά Καλαμάτας, κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Με την επανάκαμψη των κοινωνικών δραστηριοτήτων συνεχίστηκαν και οι υγειονομικές καλύψεις σε δημόσιες εκδηλώσεις και πολιτιστικά γεγονότα, αλλά και, μετά από πρόσκληση, σε δράσεις φορέων. Το “παρών” έδωσαν όμως οι Σαμαρείτες και το διάστημα 5 έως και 12 Αυγούστου, στις πυρκαγιές που έπληξαν το νομό, και στη συνέχεια συνέβαλαν ενεργά στη δράση του Τμήματος για την συγκέντρωση ζωοτροφών που μοιράστηκαν σε κτηνοτρόφους στις πυρόπληκτες περιοχές της Μεσσηνίας.

Παρουσία οι Σαμαρείτες του ΕΕΣ Καλαμάτας είχαν και στη Μεγαλόπολη, όπου στις 13 Αυγούστου μετά από πρόσκληση του Περιφερειακού Τμήματος Τρίπολης, 4 εθελοντές μετέβησαν στην περιοχή και πρόσφεραν Πρώτες Βοήθειες και είδη πρώτης ανάγκης στους πυροσβέστες που μάχονταν στα πύρινα μέτωπα.

 

ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Με την ενθάρρυνση, την συμπαράσταση και την εκπαιδευτική υποστήριξη του Τομέα Υγείας οι εθελοντές του ΕΕΣ Καλαμάτας προσέφεραν στο lockdown και συνεχίζουν να προσφέρουν, με συγκεκριμένα κριτήρια και κανόνες, πολύτιμες υπηρεσίες. Από το να κάνουν τα ψώνια και να πάνε στο φαρμακείο για να εξυπηρετήσουν ανήμπορους ανθρώπους χωρίς συγγενικό υποστηρικτικό περιβάλλον, μέχρι να μεταφέρουν ηλικιωμένους στα εμβολιαστικά κέντρα, οι ερυθροσταυρίτισσες και οι ερυθροσταυρίτες βρίσκονται όπου υπάρχει ανάγκη για βοήθεια, δίνοντας χρόνο και ενέργεια για να φροντίσουν και να υποστηρίξουν τον άνθρωπο.

Παράλληλα, με όλες τις προφυλάξεις και τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα συνεχίστηκε η νοσηλευτική φροντίδα και οι παρεμβάσεις κατ’ οίκον από τις νοσηλεύτριες. Συμπαραστάτες, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και τον ΕΟΔΥ είναι οι ερυθροσταυρίτισσες και στα σημεία όπου διεξάγονται rapid tests, ενώ ανέλαβαν και τη θερμομέτρηση στο Δικαστικό Μέγαρο.

 

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός είναι εδώ για όλους, και όπως έκανε πριν την Covid έτσι και τώρα συνεχίζει να βοηθά οικογένειες σε ανάγκη και ευάλωτες ομάδες παρέχοντάς τους τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται εξαιτίας των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και το Τμήμα κάνει ό,τι καλύτερο ώστε να καλύψει όσους περισσότερους βρίσκονται σε ανάγκη. Πέρα από τα τρόφιμα λειτουργεί και πρόγραμμα παροχής νοσηλευτικού υλικού, κι εκτός από αναλώσιμα (πάνες, ουροκαθετήρες κ.λπ.) διαθέτει και μια τράπεζα με νοσοκομειακά κρεβάτια, βακτηρίες και αναπηρικά αμαξίδια κλπ., τα οποία παραχωρεί σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν, ενώ ταυτόχρονα τους παρέχει και τη νοσηλευτική φροντίδα. Με την αρωγή του κόσμου που εμπιστεύεται τον Ερυθρό Σταυρό και δωρίζει τέτοια είδη όταν πια δεν τα χρειάζεται, αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, υπηρεσίες και με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ενα σημαντικό κομμάτι των συνεργειών του ΕΕΣ Καλαμάτας είναι η μόνιμη πλέον συνεργασία του με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Κέντρου, όπου σε καθημερινή βάση εθελόντριες του Τομέα Υγείας παρέχουν υπηρεσίες. Επίσης, τα τρία τελευταία χρόνια ο Ερυθρός Σταυρός με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας και συνδιοργανωτές φορείς, συλλόγους και αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Παραλία, διοργανώνει αιμοδοσία, που την χαρακτηρίζει ως την υπέρτατη μορφή εθελοντισμού.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως για όσο διάστημα παρέμειναν πέρυσι ανοιχτά τα σχολεία, οι νοσηλεύτριες του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας εκπαίδευσαν μαθητές για το πώς πρέπει να φορούν τη μάσκα και να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή, προκειμένου να τηρούν σωστά τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό. 


NEWSLETTER