Κυριακή, 26 Μαϊος 2013 09:07

Διευκρινίσεις ΟΑΕΕ: Ασφαλισμένοι χωρίς οφειλές μπορούν να κατέβουν κατηγορία

Γράφτηκε από την

 

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και τηρούν τους όρους αυτής, μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κλάδου σύνταξης και να παραμείνουν σε αυτή έως 31 Ιανουαρίου του 2014.

 

Για την παραπάνω δυνατότητα ενημερώνει την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας η προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΕ Ι. Κούλιου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επίσης στην απάντησή της αναφέρει ότι με υπουργική απόφαση καθορίστηκε η διαδικασία, ο τρόπος, τα όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι η κατάταξη σε κατώτερη κατηγορία διαρκεί για όσο χρόνο ο ασφαλισμένος είναι ενήμερος ή τηρεί τους όρους της ρύθμισης που έχει υπαχθεί. Το δικαίωμα χάνεται και δεν μπορεί να ασκηθεί ξανά αν ο ασφαλισμένος δεν καταβάλλει ή καταβάλλει εκπρόθεσμα εισφορές ή δόσεις. Σε περίπτωση απώλειας του δικαιώματος ο ασφαλισμένος κατατάσσεται στην κατηγορία που βρισκόταν πριν την αίτηση.

Επιπλέον με άλλη υπουργική απόφαση, ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που κατετάγησαν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 13 Ιουνίου 2012 και μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και απώλεσαν για οποιονδήποτε λόγο το δικαίωμά τους, δύνανται να επανέλθουν για μία και μόνο φορά με νέα αίτησή τους, εφόσον συντρέχουν όλοι οι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονται από την αρχική.

 

Τέλος, η Ι. Κούλιου διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Οργανισμού λαμβάνει υπόψη όλες τις προτάσεις και παρατηρήσεις που κατατίθενται και ενεργεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της προς όφελος τόσο των ασφαλισμένων όσο και του Οργανισμού.