Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 18:55

«Μάλι Μάλι Ρίπεσι»

«Μάλι Μάλι Ρίπεσι»

Ότι κάτι συμβαίνει στο Ρίπεσι (Κεφαλόβρυση) του Δήμου Τριφυλίας είναι πλέον πασιφανές.

Είναι οι ιδέες που γεννιούνται και ξεκινούν από εκεί, οι δράσεις που αναπτύσσονται, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, οι άνθρωποι που πρωτοστατούν. Θα έλεγε κανείς ότι εκεί χτυπά η καρδιά του πολιτισμού, της παράδοσης, της ιστορίας, της αγάπης για τον τόπο τους. Είναι το στίγμα που αφήνουν πίσω τους οι δραστήριοι κάτοικοι, η διατήρηση της κληρονομίας και της ιστορίας τους, στην οποία προσθέτουν νέες σελίδες.
Η νέα δράση και κίνηση τους είναι η ίδρυση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Μάλι Μάλι Ρίπεσι» (μάλι μάλι στην αρβανίτικη διάλεκτο σημαίνει βουνό – βουνό) που σκοπό έχει την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας των ανθρώπων που ζουν στα Βουνά γύρω από το Ρίπεσι. Ένας μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός που    θα ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, επιστήμης, παροχών κοινής ωφέλειας, διατήρηση υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Κοινό σημείο επαφής το βουνό συνδέει με ανθρώπους που έχουν το ίδιο ανήσυχο πνεύμα.
Η αναγκαιότητα της ίδρυσης της όπως σημειώνεται είναι για να ενισχυθεί ο ρόλος της Κοινότητας στο περιοριστικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης του Καλλικράτη, όπως και η χρηματοδότηση από τοπικά ιδρύματα και φορείς που ζητούν την εντοπιότητα.
Πρωτεργάτες και ιδρυτές είναι οι: Ζωή Γκόγκα , Περικλής Κανελλόπουλος, Αμαλία Καρκούλια, Ελένη Μαρκοπούλου, Τάσος Μπάλτας.
Στην σχετική ενημέρωση για την ίδρυση της νέας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης σημειώνεται: «Ο πολιτισμός στο βουνό! «Μάλι Μάλι Ρίπεσι». Βουνά. Καταπράσινα, ξερικά, ψηλά, απόκρημνα, βραχώδη. Όσες λέξεις κι αν γράψει κανείς, δεν μπορεί να    αποδώσει αυτό που πραγματικά νοιώθει όταν τα περπατά.
Τι είναι αυτό όμως που σπρώχνει τα βήματά μας στα βουνά;
Άνθρωποι. Η σκέψης της αγκαλιάς που κάνουν τα βουνά στο όμορφο χωριό μας και των ανθρώπων που έζησαν, ζουν, αγαπούν και επισκέπτονται το Ρίπεσι μας οδηγεί στο να ανοίξουμε αυτή την αγκαλιά και προς τα γύρω βουνά.
Πέντε άνθρωποι που γεννηθήκαμε, καταγόμαστε ή έχουμε ισχυρούς δεσμούς με το Ρίπεσι επιδιώκουμε τον πρώτο πολιτιστικό συνεταιρισμό που σκοπό έχει τη διάσωση και ανάδειξη του πολιτισμού των ανθρώπων των βουνών που κατοικούσαν σε αυτά από τα βάθη των αιώνων με ματιά σύγχρονη μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό. Η πορεία αυτή προς την επίτευξη του στόχου θα γίνει «Μάλι Μάλι», δηλαδή σύμφωνα με την αρβανίτικη διάλεκτο καταγωγής του χωριού μας, που σημαίνει «Βουνό Βουνό».
Η Κοιν.Σ.Επ. «Μάλι Μάλι Ρίπεσι» έχει σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας των ανθρώπων που ζουν στα Βουνά γύρω από το Ρίπεσι (Κεφαλόβρυση) του Δήμου Τριφυλίας, Μεσσηνίας. Αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν πως οι τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να μας φέρουν σε αρμονία με την φύση και την ιστορική μνήμη. Ο μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός θα ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, επιστήμης, παροχών κοινής ωφέλειας, διατήρηση υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (όπως ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού, διάνοιξη παλιών μονοπατιών, ανακήρυξη μνημείων, διατήρηση αλωνιών, κρηνών, προστασία αιωνόβιων δέντρων κα.).
Μαζί μας είναι ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών από το χωριό μας, το Ρίπεσι, και όχι μόνο. Άνθρωποι που αγαπούν τα βουνά και κατάγονται από τα χωριά των διπλανών Βουνών, αλλά και όσοι αγαπούν το χωριό μας, την περιοχή και θέλουν να συμμετέχουν.
Το βουνό είναι το σημείο επαφής που μας συνδέει με ανθρώπους που έχουν το ίδιο ανήσυχο πνεύμα, γιατί:
Τα βουνά δεν μας χώρισαν ποτέ , τα βουνά μόνο μας ενώνουν».