Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 20:38

Γραμμή 10306 ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία

Γράφτηκε από την

Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά καταγράφουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά.

Στα ανησυχητικά αυτά στοιχεία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη με αφορμή επιστημονική ημερίδα της 3ης ΥΠΕ για την παιδική κακοποίηση. Η υφυπουργός υπενθύμισε πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου και ενημέρωσε για τις δράσεις υποστήριξης των θυμάτων μέσα από τη λειτουργία της 24ωρης Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 και της 24ωρης Γραμμής SOS 15900, που παρέχει βοήθεια και οδηγίες αντίδρασης σε περιστατικά βίας.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την 24ωρη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 του υπουργείου Υγείας, η υφυπουργός σημείωσε ότι έχει δεχτεί έως σήμερα περισσότερες από 550.000 κλήσεις εκ των οποίων οι 14.000 αφορούν την ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες και παιδιά. 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 10306
Η Γραμμή 10306 (https://10306.gr/) λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο. Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού). Σκοπός της είναι να παρέχει υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση, εφόσον χρειάζεται, ώστε να γίνει η ψυχική υγεία προσβάσιμη σε όλους.
Καλώντας στο 10306 από σταθερό ή κινητό, χωρίς χρέωση, ο καλών έχει πρόσβαση στις εξής υπηρεσίες, πατώντας τα πλήκτρα 1, 2, 3 και 4 αντίστοιχα: α) Παροχή ψυχολογικής στήριξης, καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο. Η υπηρεσία αυτή εξυπηρετείται από ψυχολόγους σε 4 βάρδιες. β) Παροχή ψυχοκοινωνικής μέριμνας, καθημερινά από 9 π.μ. έως 9 μ.μ. Η υπηρεσία αυτή εξυπηρετείται από κοινωνικούς λειτουργούς σε 2 βάρδιες, ενώ δεν λειτουργεί τις βραδινές ώρες γιατί τα ερωτήματα συνδέονται με τις υπηρεσίες πρόνοιας. γ) Παροχή ψυχολογικής στήριξης οικογενειών, παιδιών και εφήβων, καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο. Η υπηρεσία αυτή εξυπηρετείται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και “Το Χαμόγελο του Παιδιού” με εκτροπή στο νούμερο του τηλεφωνικού κέντρου του στο 1056 για τις ώρες μετά τις 9 το βράδυ και έως τις 9 το πρωί. δ) Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε πρόσφυγες από την Ουκρανία, Δευτέρα-Παρασκευή από 9 π.μ. έως 9 μ.μ. Η υπηρεσία αυτή εξυπηρετείται από ψυχολόγους που μιλούν την ουκρανική και τη ρωσική γλώσσα.
Επιπλέον, η εκπαιδευτική εργαλειοθήκη (library.10306.gr) είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα που υποστηρίζει τις υπηρεσίες αποθετηρίου περιεχομένου, εκπαίδευσης και συνεργασίας της Γραμμής 10306 και απευθύνεται τόσο στους ειδικούς και συνεργάτες της Γραμμής όσο και στους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Ν.Κ.