Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 19:58

“Οι σκέψεις της Νεφέλης” από “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Γράφτηκε από την
“Οι σκέψεις της Νεφέλης” από “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

“Οι σκέψεις της Νεφέλης” είναι μια ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε “Το Χαμόγελο του Παιδιού” με σκοπό να δώσει υπόσταση και φωνή στα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί που δέχεται bullying.

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά ενδοσχολικής βίας που έχουν αναφερθεί στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Οργανισμού από μαθητές και μαθήτριες που βίωσαν bullying και προσπάθησαν να κάνουν κάτι για αυτό με το να μιλήσουν ή και να απευθυνθούν σε κάποιον ενήλικο ώστε να πάψουν να νιώθουν μόνοι.

 

Τι συνέβη στη Νεφέλη;

Η Νεφέλη είναι 16 ετών, μένει στην Αθήνα με τη μητέρα της που την αγαπάει πολύ, είναι μαθήτρια Λυκείου και ζει μία κανονική πραγματικότητα ενός παιδιού της ηλικίας της, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται… Τους τελευταίους μήνες της ζωής της έχει αλλάξει, είναι λιγότερο ομιλητική, περισσότερο κλεισμένη στον εαυτό της, δεν κοιμάται τα βράδια, έχει σταματήσει να τρώει και οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τι έχει. Περνάει τις περισσότερες ώρες μόνη της κλεισμένη στο δωμάτιο της. Για παρέα της έχει μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματα της. Πρωταγωνιστές στη ζωή της όλα αυτά που νιώθει, αυτά οδηγούν τις πράξεις της. Οι σκέψεις της Νεφέλης θα την οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας της ή μήπως στην αρχή;

 

ΕΝΑ ΣΤΑ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΧΕΤΑΙ BULLYING

Ο πόνος, ο φόβος, η ντροπή βρίσκονται μέσα στα παιδιά που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα του εκφοβισμού. Σκοπός της ταινίας είναι αρχικά να αναγνωρίσουμε όλοι αυτά τα συναισθήματα αλλά και παράλληλα να αυξήσουμε την ενσυναίσθησή μας και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουμε σε αυτά τα παιδιά. Το φαινόμενο αυτό διαρκώς εντείνεται καθώς στη Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, τη Γραμμή Συμβουλευτικής 116111 αλλά και το Chat 1056, κάθε μέρα οι υπεύθυνοι διαχειρίζονται 2 περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού σαν της Νεφέλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση πρόσφατη έρευνα του “Χαμόγελου του Παιδιού” ένα στα 3 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δέχεται σχολικό εκφοβισμό και ένα στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πως το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.

 

“ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ”

Η ταινία μικρού μήκους δημιουργήθηκε με εφαλτήριο την Πανελλαδική Μαθητική Εκστρατεία “Μίλα Τώρα”, που υλοποιείται από το 2014 και έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Εστιάζει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση ενάντια στο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και τον εκφοβισμό/bullying.

Περισσότερες πληροφορίες για τον σχολικό εκφοβισμό είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα milatora.gr, στη γραμμή SOS για τα παιδιά 1056, στη γραμμή συμβουλευτικής 116111 και στο chat 1056.

Την ταινία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο: https://youtu.be/B8dPtmaVDro

Ν.Κ.


NEWSLETTER