Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 20:36

Μανιατάκειο Ιδρυμα: Συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη των 7 Κοινοτήτων Μεσογειακής Διατροφής

Μανιατάκειο Ιδρυμα: Συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη των 7 Κοινοτήτων Μεσογειακής Διατροφής

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα συμμετείχε την περασμένη Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη των επτά Εμβληματικών Κοινοτήτων της Μεσογειακής Διατροφής, που έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της G7 στη Σικελία, υπό την ιταλική προεδρεία.

Η G7, ή Group των 7, ιδρύθηκε το 1975, αρχικά ως φόρουμ, πλέον ως θεσμός, στον οποίο συμμετέχουν επικεφαλής και υπουργοί κυβερνήσεων των σημαντικότερων βιομηχανικών κρατών παγκοσμίως (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία). Στις ετήσιες συνόδους της, μέσω πολυμερούς διαλόγου και διαβουλεύσεων, αντιμετωπίζονται ζητήματα και διαμορφώνονται πολιτικές με διεθνή εμβέλεια.
Με την ευκαιρία της ανωτέρω συνόδου Agriculture G7, οι Εμβληματικές Κοινότητες της Μεσογειακής Διατροφής παρουσίασαν τις κατωτέρω 10 στρατηγικές συστάσεις για την προώθηση της βιώσιμης, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικής γεωργίας, ως βάση ενός μοντέλου που στοχεύει στην
1. Διατήρηση των Παραδοσιακών Αγροτικών Γνώσεων και Πρακτικών
Η παραδοσιακή γεωργική γνώση, συμπεριλαμβανομένης της βιολογικής γεωργίας, της εξοικονόμησης σπόρων και των μεθόδων βιώσιμης άρδευσης, είναι ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και πρέπει να ενσωματωθεί στις σύγχρονες γεωργικές πολιτικές, για να προωθηθούν πιο ανθεκτικές και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
2. Προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής ως Πρότυπο για τη Δημόσια Υγεία
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι γνωστή για τα οφέλη της για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν αυτό το μοντέλο διατροφής στην πολιτική τους που αφορά τη δημόσια υγεία, ενσωματώνοντάς το στις εθνικές διατροφικές οδηγίες, με στόχο τη μείωση των μη μεταδοτικών ασθενειών και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.
3. Προώθηση της Βιοποικιλότητας μέσω Αειφόρων Γεωργικών Πρακτικών
Η Μεσογειακή Διατροφή υποστηρίζει εγγενώς τη βιοποικιλότητα μέσω της εξάρτησής της από διαφορετικές, τοπικά προσαρμοσμένες καλλιέργειες και παραδοσιακές ποικιλίες φυτών.
4. Ενδυνάμωση των Γυναικών στον τομέα της Γεωργίας και Μετάδοση Γνώσης
Ιστορικά οι γυναίκες διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στο φάσμα της Μεσογειακής Διατροφής, ιδιαίτερα στη γεωργική παραγωγή, τη συντήρηση των τροφίμων και τη μετάδοση της παραδοσιακής γνώσης. Σε πολλές μεσογειακές κοινότητες, οι γυναίκες είναι οι πρωταρχικοί θεματοφύλακες των διατροφικών παραδόσεων και των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποστηρίζουν και να ενδυναμώνουν την ενασχόληση των γυναικών με τη γεωργία μέσω στοχευμένων πολιτικών, που προωθούν την ισότητα των φύλων, ενισχύοντας την πρόσβαση τους στους πόρους και αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων.
(Αναφορά UNESCO: Ο Φάκελος Υποψηφιοτήτων του 2010 υπογραμμίζει τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στις μεσογειακές κοινότητες, ιδιαίτερα στο Chefchaouen, στο Μαρόκο και στην Κορώνη, στην Ελλάδα, όπου διατηρούν και μεταδίδουν τη γεωργική γνώση και τις διατροφικές παραδόσεις).
5. Ενίσχυση Τοπικών Διατροφικών Συστημάτων και Σύντομων Αλυσίδων Εφοδιασμού
Τα τοπικά συστήματα τροφίμων και οι μικρές αλυσίδες εφοδιασμού είναι απαραίτητα για τη δημιουργία πιο βιώσιμων, ανθεκτικών και δίκαιων συστημάτων τροφίμων, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της Μεσογειακής Διατροφής.
6. Ενσωμάτωση Εκπαίδευσης σχετικά με τα Βιώσιμα Τρόφιμα και τη Διατροφή, Συμπεριλαμβανομένων των Σχολικών Κήπων
Η εκπαίδευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση βιώσιμων μοντέλων διατροφής και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενισχύοντας μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της τοπικής παραγωγής τροφίμων και της κατανάλωσης, επηρεάζοντας άμεσα τη μελλοντική συμπεριφορά των νεότερων γενεών. Η ενσωμάτωση των αρχών της Μεσογειακής Διατροφής στα σχολικά προγράμματα είναι απαραίτητη.
7. Ενίσχυση του Ρόλου των Αγροτών ως «Φύλακες» της Γης και της Ανθεκτικότητας της Γεωργίας
Οι αγρότες δεν είναι μόνο παραγωγοί τροφής αλλά σημαντικοί θεματοφύλακες των αγροτικών περιοχών. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός για τη διασφάλιση των τροφίμων και τη διατήρηση της ακεραιότητας των αγροτικών περιοχών, που αποτελούν πυλώνες οικολογικής και κοινωνικής σταθερότητας.
8. Μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσω παραδοσιακών τεχνικών συντήρησης
Η Μεσογειακή Διατροφή ενσωματώνει παραδοσιακές μεθόδους συντήρησης, όπως αποξήρανση, πάστωμα και ζύμωση, που μειώνουν τα απορρίμματα και διασφαλίζουν την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των εποχιακών προϊόντων. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν αυτές τις πρακτικές για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.
9. Προώθηση της Αναγεννητικής Γεωργίας ως βάση για Βιώσιμα Διατροφικά Συστήματα
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι βαθιά συνυφασμένη με την αναγεννητική γεωργία, η οποία εστιάζει στη βελτίωση της υγείας του εδάφους, στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. αποτελεσματικά μοντέλα παγκόσμιων γεωργικών συστημάτων
10. Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Αγροτικού Τουρισμού για την
Υποστήριξη της Αειφόρου Ανάπτυξης
Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι απλώς ένας τρόπος διατροφής, αλλά και μια πολιτιστική κληρονομιά που προάγει την ταυτότητα της κοινότητας, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη. Η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των γαστρονομικών παραδόσεων και του αγροτικού τουρισμού με βάση τη Μεσογειακή Διατροφή, μπορεί να τονώσει τις τοπικές οικονομίες, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν πολιτικές που να υποστηρίζουν πρωτοβουλίες βιώσιμου τουρισμού, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να ασχοληθούν με τις τοπικές διατροφικές κουλτούρες,προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και διατηρώντας τις παραδοσιακές πρακτικές.

(Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο site του Ιδρύματος www.maniatakeion.gr).