Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 22:39

Νέα ιστοσελίδα για άτομα με αναπηρία

Γράφτηκε από την
Νέα ιστοσελίδα για άτομα με αναπηρία

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ανακοίνωσε την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας της νέας της ιστοσελίδας, στη γνωστή διεύθυνση www.esaea.gr καθώς και στη νέα διεύθυνση www.esamea.gr. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: 

 

"Είναι γνωστό ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει πρωτοστατήσει στην προώθηση της προσβασιμότητας στο Διαδίκτυο και στην ηλεκτρονική προσβασιμότητα. Βάσει της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (άρθρο 9) και του Συντάγματος της Ελλάδας η προσβασιμότητα είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους. Συνεπώς η προσβασιμότητα στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη: για την ομαλή, ισότιμη και πλήρη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην επαγγελματική, οικονομική και πολιτιστική ζωή. Ομως αυτό δεν συμβαίνει. Τα 2/3 των δημόσιων ιστοσελίδων στην Ευρώπη και ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών απέχουν πολύ από το να είναι προσβάσιμες.

Βασικός στόχος της νέας ιστοσελίδας της Ε.Σ.Α.μεΑ. παραμένει η έγκαιρη ενημέρωση και η έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τη δράση της Συνομοσπονδίας αλλά και γενικότερα σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν την αναπηρία στο σύνολό της. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς δίνει τη δυνατότητα παροχής προσβάσιμης, ολοκληρωμένης και αξιόπιστης πληροφόρησης για κάθε επισκέπτη, άτομο με αναπηρία ή μη, με σκοπό την ενημέρωσή του, τη θεμελίωση της διεκδίκησής του ή τον εμπλουτισμό της μελέτης του σε θέματα αναπηρίας.

 

Η νέα ιστοσελίδα συμμορφώνεται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές ηλεκτρονικής προσβασιμότητας και σχεδιασμού για όλους και συνδυάζει σύγχρονες και καινοτόμες τεχνικές που έχουν ως στόχο την παροχή βέλτιστης και εξατομικευμένης λειτουργικότητας, ευχρηστίας, αισθητικής και γενικότερα εμπειρίας χρήσης για τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, η νέα ιστοσελίδα της Συνομοσπονδίας συμμορφώνεται πλήρως με τις νεότερες Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (WCAG, έκδοση 2.0), στο ανώτατο επίπεδο συμμόρφωσης ΑΑΑ (τρία Αλφα). Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί ώστε στη νέα ιστοσελίδα προσφέρεται η δυνατότητα να αναρτώνται έγγραφα (π.χ. το καταστατικό της Συνομοσπονδίας) σε πολλαπλές εναλλακτικές, ισοδύναμες όπως αποκαλούνται, προσβάσιμες μορφές, όπως για παράδειγμα σε μορφή προσβάσιμου PDF ή MS Word, αλλά και μορφή απλού κειμένου TXT, σε ηχητική μορφή MP3 ή σε large print δηλαδή με μεγάλα γράμματα. Επιπλέον, στον επισκέπτη δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσει την εμφάνιση και τη συμπεριφορά της ιστοσελίδας με βάση τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις, να πλοηγηθεί εύκολα και γρήγορα στα περιεχόμενα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το πληκτρολόγιο, να μετατρέπει και να αποθηκεύει όποιο άρθρο τον ενδιαφέρει σε ηχητική μορφή, αλλά και μια σειρά από ευκολίες για διαφορετικές συνθήκες χρήσεις. Στο επόμενο διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας, όπου έχουν προγραμματιστεί ο εμπλουτισμός της ιστοσελίδας με επιπλέον δυνατότητες προσαρμογής και παρουσίασης, η επιδιόρθωση τυχών σφαλμάτων κώδικα, προσβασιμότητας και ευκολίας χρήσης, και η ολοκλήρωση της παροχής βοήθειας για τους χρήστες, σας καλούμε όλους να επισκεφτείτε τη νέα μας ιστοσελίδα, να ανακαλύψετε τις νέες λειτουργίες και να μοιραστείτε μαζί μας τις παρατηρήσεις και τις ιδέες σας για τη βελτίωσή της".


NEWSLETTER