Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011 23:11

Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στην Τρίπολη

Γράφτηκε από την

Με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, θα πραγματοποιηθεί Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει με αφορμή και την επίσκεψη στην Τρίπολη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη και άλλων στελεχών του υπουργείου τα οποία θα δεχτούν αγρότες στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου (πρώην Νομαρχία Αρκαδίας), ενώ θα παρευρεθούν και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Για το συλλαλητήριο παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου τα μέλη της ΠΑΣΥ Αργολίδας Νίκος Αγγέλου και Αρκαδίας Δημήτρης Κολοβός καλώντας  τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις.
Ο κ. Κολοβός μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ξεκινήσαμε τη νέα χρονιά σε όλη την Ελλάδα με πετυχημένες κινητοποιήσεις. Προχωρήσαμε σε συμβολικές καταλήψεις ή παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΕΛΓΑ και ΑΤΕ. Εγιναν διήμερες κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο στο Αργος. Κλιμακώνουμε τη δράση μας, με επόμενο αγωνιστικό σταθμό τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στην Τρίπολη. Να υποδεχτούμε όπως τους αρμόζει την κυβέρνηση και την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που συνεδριάζει με θέμα: "Το καλάθι των αγροτικών προϊόντων Πελοποννήσου".
Στο εισηγητικό σημείωμα του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για το πού πάει το πράγμα. Μιλούν για την υλοποίηση της νέας πολιτικής στη γεωργία και στην ύπαιθρο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ.
Τώρα ξέρεις, έχεις πείρα πλέον από τα 30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αγοράς που τάχα θα άνοιγαν για τα προϊόντα σου. Αυτό που δεν σου είπαν τότε -όπως και σήμερα- είναι ότι η αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφορούσε τους εμποροβιομήχανους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Προϊόντα παραδοσιακά της Πελοποννήσου όπως το πορτοκάλι, το λάδι, το σταφύλι, τα κτηνοτροφικά συρρικνώνονται».
Ο κ. Αγγέλου σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε ακόμα πιο δεινή θέση, αφού δεν αποζημιώνονται για τις ζημιές που παθαίνουν τα ζώα τους, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν μόνο οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι και να δημιουργηθούν εταιρείες και σε αυτόν το χώρο. Επίσης τόνισε πως με τους αγώνες μόνο θα επιτύχουν κάτι, όπως συνέβη και στο παρελθόν και γι' αυτό θα πρέπει να δώσουν ηχηρό "παρών" όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο συλλαλητήριο που θα γίνει τη Δευτέρα στη μία το μεσημέρι.     
Οσο για τις διεκδικήσεις τους αυτές μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για μείωση του κόστους παραγωγής και στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Απαγόρευση εισαγωγέων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.
Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
Ο ΕΛΓΑ να γίνει αποκλειστικός κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής – κτηνοτροφικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Επίσης σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και να γίνει κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και στην κτηνοτροφική παραγωγή, επιδότηση των ζωοτροφών με μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, διαγραφή των χρεών στους μικρούς και μεσαίους αγρότες.
Να σημειώσουμε τέλος πως στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ θα λάβουν μέρος και οι κτηνοτρόφοι της Αρκαδίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου τους Μάκη Μπαρουξή, ενώ όπως τόνισε ο ίδιος δεν αποκλείεται μέσα στο Φεβρουάριο να προχωρήσουν και σε αποκλεισμό του Ισθμού της Κορίνθου, αφού μέχρι τώρα τα δίκαια και χρόνια αιτήματά τους όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και τα θεσμικά δεν βρίσκουν καμία λύση.

Ε.Τ.



NEWSLETTER