Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 21:25

Μεσσηνιακό υγιεινό κολατσιό στα σχολεία

Γράφτηκε από την

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ 2ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ



Προσπάθειες ώστε να μπει ένα υγιεινό μεσσηνιακό κολατσιό στα σχολεία του νομού από την επόμενη σχολική χρονιά ξεκίνησαν ήδη οι καθηγητές Οικιακής Οικονομίας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Αυτό ήταν και το πιο σημαντικό αποτέλεσμα που προέκυψε από τον 2ο Διαγωνισμό Μεσσήνιου Εφηβου Καταναλωτή, του οποίου τα τελευταία αποτελέσματα ανακοινώθηκαν προχθές.
Τα αποτελέσματα αφορούσαν την κατηγορία "Λογότυπο", η οποία είχε τις υποκατηγορίες "Λογότυπο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας" και "Λογότυπο για πακέτο μεσσηνιακού σχολικού κολατσιού". Ζητούμενο στη δεύτερη υποκατηγορία ήταν και ο τίτλος που θα δοθεί στο κολατσιό αυτό, το οποίο περιλαμβάνει ψωμί ελαφρά καψαλισμένο, με ελαιόλαδο και τρίμμα από σφέλα, και συνοδεύεται από ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού.
Στην κατηγορία συμμετείχαν μαθητές από τα εξής γυμνάσια: 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο και Πειραματικό Καλαμάτας, Πύλου, Μερόπης και Μελιγαλά. Το Α' βραβείο από κάθε κατηγορία κερδίζει έναν φορητό υπολογιστή και το Β' και το Γ' -όπως και τα βραβεία των άλλων κατηγοριών- κερδίζουν τη συμμετοχή τους σε εκδρομή που θα γίνει με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ


Για το κολατσιό: Α' βραβείο Λουίζα Σπεντζοπούλου από το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας "Το Μεσσηνιακό σχολατσιό μου". Β' βραβείο Αλέξανδρος Ασημακόπουλος 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας "Τοπικό πακέτο - Local pack". Γ' βραβείο Γεωργία Μαρίνα Δημοπούλου 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας "Ο νέος σχολικός μεζές". Τα λογότυπα συνόδευαν εικαστικά σχέδια και σκίτσα των παιδιών.
Για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας:
Α' βραβείο Ν. Ανατωνόπουλος Α1 Γυμνασίου Πύλου «Ε.Μ.Α. "Ε... μα πια!" Ερευνώ - μαθαίνω - αγοράζω». Β' βραβείο Αναστάσιος Ξυνός Γυμνάσιο Πύλου "Ανάσα ζωής". Γ' βραβείο Αντώνης Μιχαλόπουλος Α3 6ου Γυμνασίου "Σε κάθε σπιτικό γιατί να είναι απόν το ελληνικό προϊόν;"
Ο διαγωνισμός έγινε για δεύτερη χρονιά και σκοπό είχε να ενεργοποιήσει τους μαθητές ώστε να αποκτήσουν μια σωστή στάση ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες. Η διοργάνωσή του έγινε από τους καθηγητές Οικιακής Οικονομίας της Μεσσηνίας και το Σύλλογο Αποφοίτων Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας - το οποίο και θα βοηθήσει στην υλοποίηση της ιδέας του μεσσηνιακού κολατσιού. Η επιλογή των νικητών έγινε από το Επιμελητήριο, με τη βοήθεια συνεργατών του.
Οι καθηγητές Δημήτρης Καλογερόπουλος και Αντωνία Δρογκάρη σχολίασαν στην "Ε": "Τα παιδιά είναι ήδη ενεργά μέλη της κοινωνίας και πιστεύουμε ότι επειδή υπάρχει η αθωότητα σε αυτά, μπορούμε να μάθουμε πολλά. Ηδη έχουμε μάθει πολλά μέσα από το διαγωνισμό, και στο ευρύτερο πλαίσιο του κοινωνικού ιστού συνεργαζόμαστε με το Επιμελητήριο όπως και με άλλους φορείς: γυμνασιάρχες, λυκειάρχες, συλλόγους γονέων, καλλικρατικούς δήμους, διαιτολόγους - διατροφολόγους και ειδικούς επιστήμονες. Ο συγκεκριμένος φετινός διαγωνισμός μας έδωσε εκπληκτικά ευρήματα και ήδη ετοιμάζουμε την πρόταση που προέκυψε από τη διαδικασία του διαγωνισμού. Το μεσσηνιακό κολατσιό είναι διατροφικά πολύτιμο, με αγνά υλικά. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που έχουμε ακούσει στην Ελλάδα, να γίνεται μια τέτοια πρωτοβουλία στα σχολεία. Ηδη υπάρχει ενδιαφέρον από τα παιδιά για το μεσσηνιακό κολατσιό. Τα παιδιά το περιμένουν στα σχολεία".