Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011 11:50

"Εφυγε" στα 96 του ο άνθρωπος της Μάνης Πάτρικ Λι Φέρμορ

Γράφτηκε από την
 "Εφυγε" στα 96 του ο άνθρωπος της Μάνης Πάτρικ Λι Φέρμορ

 

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες σε ηλικία 96 ετών ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, «ο άνθρωπος της Μάνης» όπως τον αποκαλούσαν, καθώς έζησε στην Καρδαμύλη για περισσότερα από 45 χρόνια. Ο Αγγλοϊρλανδός συγγραφέας έχασε τη μάχη με το θάνατο σε νοσοκομείο της Αγγλίας, έπειτα από προβλήματα στο φάρυγγα.

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ πολέμησε στην Αλβανία, ενώ έλαβε μέρος και στη Μάχη της Κρήτης ως μέλος της κρητικής αντίστασης - όπου συνέλαβε τον Γερμανό στρατηγό Κράιπε. Μετά τη συντριβή, διέφυγε μαζί με συντρόφους του στην Αλεξάνδρεια, έπειτα στο Κάιρο και στη Χάιφα της Παλαιστίνης - αλλά επέστρεψε στην Κρήτη το 1942.

«Η αγάπη μου για την Ελλάδα είναι απόλυτη», συνήθιζε να λέει. «Περίπου το 1936 επέστρεψα στην Αγγλία. Οι μήνες που περνούσαν μακριά από την Ελλάδα μου φαίνονταν αβάσταχτοι. Γι' αυτό και το 1941 που μπήκα στα Intelligence Corps (Σώματα Μυστικής Ασφάλειας) ζήτησα να επιστρέψω στους Ελληνες που εκείνη την περίοδο αγωνίζονταν στην Αλβανία. Ετσι κι έγινε», είχε διηγηθεί κάποτε.

Εκτός από την Πελοπόννησο και τη μεσσηνιακή Μάνη -όπου είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καρδαμύλης, Καλαμάτας και Γυθείου- ο Πάτρικ Λι Φέρμορ έζησε επίσης σε μοναστήρια του Αγίου Ορους, στη Θράκη, τη Μακεδονία και την Αθήνα, μιλώντας άπταιστα ελληνικά.

Με το βιβλίο του «Η Μάνη» έκανε γνωστή την περιοχή αυτή παγκοσμίως - συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην τουριστική προβολή της. Αλλα του συγγραφικά έργα ήταν «Η Ρούμελη», «Τα βιολιά του Σεν Ζακ», «Μεταξύ των δασών και των ποταμών», «Ενας καιρός δώρων».

Χθες το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του Πάτρικ Λι Φέρμορ.

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, ο μεγαλύτερος ίσως σύγχρονος συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του. Απ’ την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν συμμετείχε ενεργά στον αγώνα των ανταρτών στην Κρήτη κατά των Γερμανών κατακτητών, μέχρι σήμερα που άφησε την τελευταία του πνοή, ο Φέρμορ δεν έπαψε ούτε στιγμή να εμπνέει και να συγκινεί με το συγγραφικό του ταλέντο, την ηθική του ακεραιότητα, την αγάπη του για τη ζωή, τους αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του Φέρμορ ήταν πως "πατρίδα είναι εκεί όπου έχουμε τα βιβλία μας". Η Ελλάδα, η χώρα που ο ίδιος επέλεξε για να ζήσει και να δημιουργήσει, αποχαιρετά σήμερα έναν από τους πιο αξιόλογους πρεσβευτές του πολιτισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο».

 


NEWSLETTER