Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 09:29

Ολλανδοί δάσκαλοι στο Αχλαδοχώρι εκπαιδεύουν παιδιά με ιδιαιτερότητες (βίντεο και φωτογραφίες)

Ολλανδοί δάσκαλοι στο Αχλαδοχώρι εκπαιδεύουν παιδιά με ιδιαιτερότητες (βίντεο και φωτογραφίες)

Όταν η αγάπη για την Ελλάδα συνδυάζεται με την αγάπη για τον συνάνθρωπο έχει πραγματικά εκπληκτικά αποτελέσματα. Ένα ζευγάρι Ολλανδών, συνταξιούχων δασκάλων, με χρόνια υπηρεσίας στην ειδική αγωγή στη χώρα τους, χαρίζουν γνώση κι εμπειρίες στην όμορφη Ελλάδα μας, σε συμπατριώτες τους, που αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα. 

Με ορμητήριό τους το σπίτι που έχουν αποκτήσει στο Αχλαδοχώρι, ο Frans Dekkers  και η Μarijke van der Velden έχουν βαλθεί να κάνουν πολλούς Ολλανδούς να αγαπήσουν την όμορφη χώρα μας, την οποία οι ίδιοι λατρεύουν. Αλλωστε, εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούν, φιλοξενούν κατά καιρούς και Ολλανδούς φίλους τους για τους οποίους διοργανώνουν εξορμήσεις στον όμορφο τόπο, εδώ στα νότια της Πελοποννήσου.

Πριν μερικές εβδομάδες συναντήσαμε το ζευγάρι στη Θεοτόκο, στην Αρτεμισία να μιλά σε μια παρέα νέων ανθρώπων με ιδιαιτερότητες.  Με μεγάλη προσοχή άκουγαν για τη ραπτομηχανή των Ελλήνων, με τη δασκάλα τους να δίνει έμφαση στη χρησιμότητά της κατά το παρελθόν, ενώ παράλληλα τους έδειχνε και μια παραδοσιακή φορεσιά που υπάρχει στο χώρο, μαζί με πλήθος άλλων παραδοσιακών ελληνικών αντικειμένων, που χρησιμοποιούσαν σ’ αυτόν τον τόπο οι παλαιότεροι, στην καθημερινότητά τους.

Μέσα σε λίγα λεπτά η παρέα είχε αρχίσει να μας περιγράφει τα όσα απολαμβάνει στην Ελλάδα: Ο καιρός, οι ηλιόλουστες ημέρες που τους δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το πρωινό τους στον κήπο, έτσι όπως μπορούν να κάνουν και οι Ελληνες τους οποίους βρίσκουν πολύ φιλικούς απέναντί τους, να γεύονται τις ελληνικές γεύσεις στα τοπικά εστιατόρια, να κάνουν βόλτες και εκδρομές στη φύση… 

Λατρεύουν τη φύση και μαγεύονται από τον ελληνικό πολιτισμό. Αλλωστε, η... απόδρασή τους στην Ελλάδα περιελάμβανε και γνωριμία με την Ακρόπολη και την ιστορία της Αθήνας, μιας πόλης που θαυμάζουν για το παρόν αλλά κυρίως για το παρελθόν της. 

 

Η χώρα μας «κέρδισε» και αυτά τα νέα παιδιά που παρά τις ιδιαιτερότητές τους, αντιλαμβάνονται τα όμορφα εκείνα πράγματα που την κάνουν ξεχωριστή στα μάτια των ξένων που τη αγαπούν, για τα πιο απλά και καθημερινά, μέχρι το κάθε τι ξεχωριστό μαγνητίζει εκείνους που θέλουν να ζήσουν σ’ αυτόν τον τόπο.