Κυριακή, 03 Ιουλίου 2011 23:38

Μήνυμα στον κόσμο από τους"Αγανακτισμένους" της Σπάρτης

Μήνυμα στον κόσμο από τους"Αγανακτισμένους" της Σπάρτης

 

Η πρόταση να περπατήσουν 225 χιλιόμετρα μέχρι το Σύνταγμα, έπεσε ένα βράδυ στην πλατεία της Σπάρτης όπου είχαν συγκεντρωθεί οι «Αγανακτισμένοι». Και παρόλο που η αρχική υποδοχή της ιδέας ήταν μάλλον χλιαρή, τελικά πέρασε. Ετσι ξεκίνησαν οι 30 «Αγανακτισμένοι» Σπαρτιάτες από το άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη την τριήμερη πορεία τους για την Αθήνα. Με τον τρόπο αυτό ήθελαν να αφυπνίσουν ακόμα περισσότερους και όπως είπε στην "Ε" ένας από τους πεζοπόρους, ο Βασίλης Ρ., το κατάφεραν.

Προοδευτικά στο δρόμο προστέθηκαν άλλοι τόσοι οι οποίοι συνόδευσαν τους πεζοπόρους μέχρι την Αθήνα. Η πορεία δεν ήταν μόνο από νέους. Συμμετείχαν άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα, ιδεολογία και εμπειρία ζωής, άνδρες και γυναίκες από 20 μέχρι 60 ετών - ενώ μέρος της διαδρομής έκαναν και παιδιά.

«Σε διάφορα σημεία που διανυκτερεύαμε, είτε που απλά περνάγαμε, όλα τα σχόλια ήταν θετικά. Στις στάσεις μας π.χ. στο Αργος τη δεύτερη νύχτα, ήρθε αντιπροσωπεία από το Ναύπλιο και μας έφερε φαγητό και φάρμακα, και μας εμψύχωσαν για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε», μας είπε περιγράφοντας την εμπειρία τους και τη συγκίνηση από την ανταπόκριση του κόσμου στη διάρκεια της διαδρομής. Επίσης, στην Κόρινθο τους περίμεναν άνθρωποι από τη Ναύπακτο, το Ξυλόκαστρο, το Κιάτο και Κορίνθιοι, οι οποίοι συνέχισαν την πορεία μαζί τους. «Μας άρεσε γιατί ο κόσμος αφυπνίστηκε, μας άκουσε και συντονίστηκε μαζί μας, η υποδοχή δε που είχαμε στην Αθήνα δεν περιγράφεται με λόγια», υπογράμμισε.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Ξεκίνησαν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα και σιγά-σιγά αυτό το μήνυμα να πάει σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουν ότι το κατάφεραν, «μετά από εμάς έχουν ξεκινήσει πορείες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στη χώρα μας ξεκινούν πορείες με μοτοσυκλέτες, με πλοία, με διάφορους τρόπους για να εκφράσουν την αγανάκτηση που υπάρχει για το ξεπούλημα της χώρας και την αρπαγή του ευρωπαϊκού οράματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανταπόκριση των ξένων τηλεοπτικών καναλιών όπως το BBC και το CNN, αλλά και στο ειδικό αφιέρωμα το οποίο προβλήθηκε από γερμανικό κανάλι. Ομως το ίδιο δεν συνέβη και με τα ελληνικά κανάλια, που όπως άφησε να εννοηθεί, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την ενέργεια αυτή. «Στην Ελλάδα δεν υπήρχαμε, ο κόσμος το μάθαινε τελευταία στιγμή και ο καταιγισμός των τηλεφωνημάτων που δεχόμασταν ξεκίνησε από τη δεύτερη μέρα και μετά, που πλέον το έπαιξαν παγκόσμια μέσα και άρχισε να προβάλλεται στο Διαδίκτυο», σημείωσε. Τίποτα ωστόσο δεν πτόησε τους «Αγανακτισμένους» Σπαρτιάτες οι οποίοι αισθάνονται πλέον ότι ήταν ένας μεγάλος αγώνας και τον κέρδισαν. «Μόνο ότι ιστορικά υπάρχει μια τέτοια πορεία και για πρώτη φορά περπάτησαν σε ένα κλειστό αυτοκινητόδρομο άνθρωποι, παρόλο που απαγορεύεται, θεωρούμε ότι πέρασε ένα μήνυμα», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό το μήνυμα «πήραν αρκετοί από τους αποδέκτες που θέλαμε και η ελληνική κοινωνία το αγκάλιασε με την υποδοχή που μας ετοίμασε».

Ν.Κ.