Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011 00:56

Διχασμένες οι απόψεις για ίδρυση φυλακών στην περιοχή του τ. Δήμου Θουρίας

Γράφτηκε από την

 

Διχασμένες είναι οι απόψεις των κατοίκων του Γαρδικίου, σχετικά με τη δημιουργία φυλακών στην περιοχή τους. Το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε θετικά, αλλά από τη μεριά των κατοίκων άλλοι συμφωνούν καθώς θεωρούν πως θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και άλλοι διαφωνούν καθώς φοβούνται ότι ο τόπος τους θα υποβαθμιστεί. Ανάλογες είναι οι απόψεις που εκφράζουν κάτοικοι κι επαγγελματίες της Θουρίας και άλλων γειτονικών περιοχών.

Στο Γαρδίκι η συζήτηση γύρω από τις φυλακές είναι στο επίκεντρο αυτές τις ημέρες και συχνά δε λείπουν οι εντάσεις μεταξύ των κατοίκων καθώς συγκρούονται οι απόψεις εκείνων που πιστεύουν πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα ανοίξουν καταστήματα με εκείνων που φοβούνται τις αποδράσεις και τη διακίνηση ναρκωτικών.

 

Ο Θανάσης Γεωργούσης είναι της άποψης ότι οι φυλακές θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας τόσο μέχρι την κατασκευή τους όσο και στη συνέχεια με τη λειτουργία τους. Εκτιμά επίσης πως θα αξιοποιηθούν και εκτάσεις γύρω από τις εγκαταστάσεις όπου κάποιοι ντόπιοι θα στήσουν επιχειρήσεις -κυρίως εστίασης- για τους επισκέπτες. Ακόμα, λέει πως θα αυξηθεί η κίνηση στα καφενεία της περιοχής και ως πολύ σημαντικό σημειώνει ότι λόγω της φύλαξης των φυλακών θα υπάρχει και γενικότερη αστυνομική παρουσία.

Ο Τάσος Γεωργακίλας είναι αρνητικός. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη όπως λέει, τονίζει: "Δεν τις θέλω. Η δημιουργία τους δε σημαίνει όφελος. Οπου υπάρχουν φυλακές και λατομεία δεν τα θέλει κανένας. Δε θα εξυπηρετήσουν τίποτα. Δε θα φέρουν κέρδος".

Ο Γιάννης Φαββατάς επίσης είναι της γνώμης πως θα υποβαθμιστεί η περιοχή: "Δεν πιστεύω πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Δε βλέπω όφελος, αφού πλέον δεν υφίσταται ζήτημα εντοπιότητας. Υποβάθμιση θα φέρουν μόνο".

Ο Θοδωρής Μουτσούλας συμφωνεί με τον κ. Φαββατά και προσθέτει: "Οπως όλοι γνωρίζουμε όπου υπάρχουν φυλακές γίνεται και διακίνηση ναρκωτικών. Δε νομίζω να θέλει κάποιος ναρκωτικά στον τόπο μας".

Στη Θουρία βλέπουν το ζήτημα από... απόσταση, αλλά τους απασχολεί γενικότερα για την περιοχή.

Ο Μαρίνος Σακκάς παρατηρεί: "Αν είναι να βοηθήσουν τον τόπο μας καλό θα είναι. Θα βοηθήσουν εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την άνοδο της τοπικής αγοράς και δημιουργίας θέσεων εργασίας".

Ο Βασίλης Κούμανης λέει απογοητευμένος από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί: "Ολα τα έχουμε, οι φυλακές μας έλειπαν τώρα. Εδώ μας έχουν κατακλέψει. Η εγκληματικότητα είναι στο κατακόρυφο και αντί να ασχολούνται με αυτό ασχολούνται με φυλακές. Ανοργάνωτο κράτος είμαστε".

Ο Δημήτρης Γεωργαντάς είναι ιδιαίτερα θετικός στην ίδρυση φυλακών: "Οχι μόνο μία αλλά και 2 και 4 άμα μπορούν να κάνουν. Θα προσφέρουν πολλά στην περιοχή. Και κίνηση θα υπάρχει και οικονομική ανάπτυξη. Αλλωστε τι φοβόμαστε; Τι έχουμε να φοβηθούμε; Δεν πρόκειται να μας κάνουν κάτι οι κρατούμενοι, αφού ακόμα και να δραπετεύσουν, θα φύγουν, δε θα μείνουν εδώ".

Ο Σωτήρης Αγγελόπουλος ταυτίστηκε με την άποψη του κ. Γεωργαντά καθώς και ο ίδιος θεωρεί πως τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι αρκετά.

Ο Δημήτρης Γαλανόπουλος διαφωνεί. "Είμαι κάθετα αντίθετος γιατί όλοι θα κοιμόμαστε με το φόβο μήπως δραπετεύσει κάποιος και κάνει ζημιά στα σπίτια μας", λέει.

Η Γιώτα Λεβεντοπούλου είναι της άποψης πως "κάθε τι που γίνεται έχει και τα υπέρ και τα κατά του. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε τα θετικά ούτε τα αρνητικά".

Ο Μάρκος Παναγιωτίδης λέει: "Δεν πρέπει να γίνουν φυλακές. Θα πρέπει να τις φτιάξουν σε κάποιο μέρος απομακρυσμένο από κατοικημένες περιοχές. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να δείχνουμε στα παιδιά μας φυλακές. Επίσης δε νομίζω ότι θα συμβάλλουν οικονομικά στην περιοχή. Ας φτιάξουν καλύτερα παιδικές χαρές".

Ο Ηλίας Κανελλόπουλος είναι από την Πολιανή κι εκτιμά πως η δημιουργία φυλακών θα συμβάλλει γενικότερα στην περιοχή.

Ο Χρήστος Κοτσιλιέρης από τη Μικρομάνη παρατηρεί: "Δεν ξέρω αν θα προσφέρουν κάτι στον τόπο μας. Εκεί κοντά στην περιοχή μπορεί να υπάρξει κάποια ανάπτυξη αλλά γενικότερα μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε όσα έχουμε, όπως το Στρατόπεδο, το ΤΕΙ, το Πανεπιστήμιο, το αεροδρόμιο…".